Afbeelding
Porsche AG

Van Lagen boekt twee plaatsen winst tijdens race in Zuid-Frankrijk

24 juli 2022 om 12:55 Autosport

EDE De Edese coureur Jaap van Lagen is de tweede seizoenshelft van de Porsche Supercup sterk begonnen. Ondanks domme pech tijdens de vrije training, kwam in de race op het Zuid-Franse Paul Ricard alles op z’n pootjes terecht. De routinier uit Ede bezorgde zijn Franse team Martinet by Almeras in hun thuiswedstrijd een mooie achtste plaats: als snelste rijder van het team.

Op het Zuid-Franse testcircuit zijn de afstandbordjes voor de rempunten van tempex. Precies zo’n bordje zat Jaap van Lagen dwars tijdens de vrije training van de vijfde ronde in de Porsche Supercup. ,,Een rijder voor me had ‘m al geraakt, waarbij het bordje naar de lengterichting was gedraaid.” 

Toen de Edenaar het piepschuimenobject raakte, bleek het sterker dan oliekoeler linksvoor in de neus van de 510 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup. ,,Dus zat m’n vrije training er al na vier rondjes op. Balen, want in zo’n vrije training leg je de basis voor je afstelling en kun je wennen aan de andere grip door het F1-rubber.” Voor de zoveelste keer dit seizoen begon Van Lagen met een handicap aan zijn raceweekeinde. 

Tijdens de kwalificatie regende het rode vlaggen, vooral omdat rijders hun splitter van de voorbumper reden, die dan gevaarlijk op de baan belandden. ,,Daarom besloten we in het tweede deel van de sessie vroeg naar buiten te gaan. Ik zette vroeg een tijd neer en die bleek heel lang goed voor de eerste tijd. Ondertussen lagen weer overal splitters, dus ik zag de volgende code rood al komen. Totdat de wedstrijdleider over de radio meldde dat we desondanks doorgingen. Toen zakte ik iets weg naar plek 11, omdat de baan tijdens de sessie sneller werd door het extra rubber.”

Toch mocht Van Lagen als tiende aan de race beginnen omdat zijn teamgenoot Dorian Boccolacci een openstaande straf moest incasseren. Al direct bij de start werd een opponent verschalkt en halverwege moest ook Simone Iaquinta eraan geloven. Een fraaie achtste plaats vormde de beloning na dertien rondjes. ,,Gewoon een prima race. De auto ging opnieuw goed. Qua snelheid hoor ik bij de top zes, dus dat wordt het doel voor de races op Spa-Francorchamps en Zandvoort!” 

In de stand om het kampioenschap is Jaap geklommen naar de achtste plaats. ,,En ik ben van plan om nog een paar plaatsen te stijgen”, aldus de Edenaar die dit weekeinde weer werd gesteund door een aantal enthousiaste sponsoren. ,,De prestaties zijn goed en de sfeer geweldig. Ik ga ervoor om deze lijn door te trekken!”

Van Lagen zal uitkijken naar de komende twee wedstrijden in het kampioenschap. In het laatste weekend van augustus rijdt de Edenaar op de Belgische baan van Spa en in het weekend van 2 tot en met 4 september wordt het thuiscircuit van Zandvoort aangedaan.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie