Nieuwe doelman doelman Robbie Pesch derde klasse volgend seizoen?
Nieuwe doelman doelman Robbie Pesch derde klasse volgend seizoen? PR Pesch

Kansen Edese clubs voor promotie stijgen

19 mei 2020 om 13:58 Corona Coronavirus

 EDE De KNVB heeft zojuist de uitgangspunten bekend gemaakt voor de competitie-indeling 2020/2021.

Eip Janssen

De KNVB schrijft het volgende:

  • De Promotie/degradatieregelingen 2019/2020 zullen niet worden toegepast;
  • De competitie indeling 20/19/20 blijft onverkort in het seizoen 2020/2021;
  • Maar er zullen ook teams verdwijnen door fusie, terugtrekkingen of vrijwillige degradatie;

Verenigingen die wensten te promoveren konden tot 15 mei daartoe een verzoek indienen. Een aantal Edese clubs (Blauw Geel ’55, SDS’55, Fortissimo en FC Jeugd) hebben dat zeker gedaan.

Een werkgroep binnen de KNVB gaat zich zowel landelijk als op districtsniveau buigen over de indelingen seizoen 2020.2021.

De werkgroepen doen dat op basis van onderstaande (algemene en specifieke) uitgangspunten om zoveel als mogelijk te komen tot ‘volle’ poules.

Algemene uitgangspunten:

  • Tijdig en schriftelijk verzoek om naar een naast hogere klasse te worden geplaatst te hebben ingediend;
  • In elke klasse/divisie wordt per poule een fictieve ranglijst opgesteld;
  • Deze fictieve ranglijst wordt opgesteld op basis van het gemiddelde aantal behaalde punten per wedstrijd gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijden;
  • Is het gemiddelde aantal punten tussen twee of meer teams gelijk, dan is het gemiddelde voor gescoorde doelpunten doorslaggevend;
  • Is ook dat gelijk dan beslist het lot voor de plek op de fictieve ranglijst;

De nummers 1 van elke poule in een klasse/divisie komen als eerste in aanmerking voor indeling in een naast hogere klasse/divisie.

Zijn er meer plaatsen te vergeven komen de nummers 2 cab elke poule in deze klasse/divisie in aanmerking op gelijke wijze als voorgaand;

Zijn er bijvoorbeeld tien open plaatsen waarvan er acht door de nummers ‘1’worden opgevuld, vind aanvulling van de laatste twee plaatsen uit de fictieve ranglijst nummers ‘2’plaats.

De sportredactie van Ede Stad zette onlangs in een artikel al de fictieve ranglijst op basis van punten op en rijtje.

Hier onder een overzicht op basis van de bovenstaande criteria:

EERSTE KLASSE In het eerste klasse overzicht waarin DTS Ede uitkomt is met DFS Opheusden, dat vrijwillig naar de vierde klasse afdaalt, geen rekening meer gehouden:

In de eerste klasse komen de volgende ploegen mogelijk in aanmerking voor promotie: 1. SV Poortugaal (1B) 2,58, 2. Noordscheschut (1E) 2.23, 3. Scherpenzeel (1A) 2.12 en 4. Kloetinge (1C) 2,12.

SVZW is aangemerkt als een nummer twee club in de rangorde promotie.

BLAUW GEEL’55: Koplopers: OVC '85 (3A) 2.53, 2. De Esch (3D) 2,41, 3. Hatto Heim (3C) 2,35 en 4. Blauw Geel '55 (3B) 2,06.

In de eerste klasse verdwijnt in ieder geval DFS (vrijwillige degradatie naar 4e klasse) en FC Dinxperlo dat in de tweede klasse stopt. In de eerste klasse is de positie van SVZW onduidelijk. In dit artikel is er van uit gegaan dat de KNVB de Wierdense club niet als nieuwe koploper in plaats van DFS Opheusden beschouwd. Blauw Geel’55 moet hopen dat vier ploegen omhoog gaan.

In de vierde klasse lijken de kansen van KSV Fortissimo door deze regeling iets groter te zijn geworden.

VIERDE KLASSE: 1. ONA '53 (4B) 2,88, 2. JVC Cuijk (4A) 2,73, 3. De Zweef (4E) 2,59 en vierde Fortissimo (4C) 2,56.

SDS ’55 (4C) voert het klassement van de nummers twee aan met 2,53, gevolgd door De Paasberg (4A) 2,50 en Daarlerveen (4E) 2,47.

Naast de ploegen FC Dinxperlo (stopt op zaterdag), DFS (vrijwillige degradatie) heeft ook derdeklasser De Treffers aangegeven te stoppen op zaterdag. Dat betekent dat als SVZW inderdaad promoveert naar de hoofdklasse er minimaal vier promotie plaatsen beschikbaar zijn.

SDS '55 of Fortissimo lijken kansrijk een stap hoger te maken. Mocht er slechts plek zijn voor een ploeg uit de vierde klasse C is het wedstrijdquotiënt van Fortissimo iets gunstiger.

ZONDAG Zoals eerder gemeld is de situatie in het zondag voetbal iets gecompliceerder omdat Oostelijke clubs uitkomen in KNVB-district West 1. Aannemende dat zij beoordeeld worden in de situatie van KNVB-district Oost is de ranglijst op wedstrijdquotiënt als volgt:

1.Grol (Oost 3A) 2.44, 2. Epe (Oost 3B) 2,29, 3. Trekvogels (Oost 3D) 2,19 (doelsaldo 2.50), Gedeeld 4. FC Jeugd (West 1) 2,19 (doelsaldo 2.25), OBW (Oost 3C) 2,19 (doelsaldo 2,25))

Aannemende dat FC Jeugd beoordeeld wordt in de situatie van KNVB-district West 1 is de ranglijst op wedstrijdquotiënt als volgt: 1. De Meer (3C) 2,29, 2. FC Jeugd (3D) 2,19, 3. JVC (3A) 2.13.

De kans dat FC Jeugd promoveert is dus niet onaanzienlijk.

Zo spoedig mogelijk zal de KNVB het ei van Columbus onthullen. Zeker is dat de Edese clubs (in ieder geval de koplopers) voorzichtig positief mogen afwachten. Bij minimaal vier promovendi op zaterdag mag de Edese vlag uit. In het zondagvoetbal mag FC Jeugd hopen op twee promovendi. Maar is en blijft de vraag in welk district (West 1 of Oost) de KNVB uiteindelijk de Edese derdeklasser mee beschouwd. 

De onzekerheid blijft tot dat de voetbalbond het definitieve besluit (vermoedelijk 15 juni) bekend maakt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie