Tim Evendijk (rechts), had er even wat tijd voor nodig. Maar het kampioenschap kan hem niet meer ontgaan.
Tim Evendijk (rechts), had er even wat tijd voor nodig. Maar het kampioenschap kan hem niet meer ontgaan. Ben Verduyn

Tim Evendijk kan kampioenschap nauwelijks meer ontgaan bij schaakvereniging De Cirkel

17 mei 2023 om 15:04 Denksport

EDE Tim Evendijk heeft bij schaakvereniging De Cirkel toegeslagen. De lijstaanvoerder versloeg na een boeiend gevecht belager Henri van den Brink. De andere twee belagers (Henri van Kruistum en Luuk de Man) waren afwezig. Evendijk heeft nu bijna twee wedstrijdpunten voorsprong op Van Kruistum. Volgende week kan hij Dominic van Dijk (uittredend kampioen) opvolgen. Remise lijkt voldoende het eerste kampioenschap bij De Cirkel binnen te slepen.

De Cirkel 2 speelde de laatste wedstrijd in de externe competitie. Het schaak zestal verloor met 1-5 van ZZ Combinatie 2 uit Zaltbommel. Na deze nederlaag eindigt De Cirkel op de veilige achtste plaats. Het tweedeklasserschap was al eerder veiliggesteld.

INTERNE COMPETITIE

De strijd in de top tien werd wat beïnvloed doordat drie van de top tien afwezig waren. Maar dat doet niet af aan de goede prestatie die Tim Evendijk afleverde tegen zijn directe belager Henry van den Brink. Het werd achteraf niet alleen de meest boeiend3e maar ook langste partij van de schaakavond. Evendijk wist dat bij verlies het nog een hele toer kon worden. ,,Ik heb niets aan het toeval overgelaten. Mij terdege voorbereid op de cruciale partij tegen de sterke Henry van den Brink. In de partij haalde ik toch nog de voorbereidde variant door elkaar. Henry (Van den Brink, red.) maakte daar goed gebruik van”, keek Evendijk terug. Van den Brink zette behoorlijke druk op de koning van Tim Evendijk was voelbaar. Tijd was daarnaast een belangrijke factor geworden. ,,Ik had nog ongeveer drie minuten bedenktijd en mijn tegenstander ongeveer een half uur. Na het ruilen van de sterkste stukken voelde ik mij meer op mijn gemak. In de slotfase wist ik een zwakte te creëren in zwarte pionnenstructuur”, oordeelde Evendijk tevreden. Het pionnetje winst dat werd veroverd, werd in de eindfase een tweede pion. Op dat moment capituleerde Van den Brink, in het besef dat hij de vermoedelijke kampioen (Tim Evendijk, red.) niet had kunnen afstoppen.

Ruben de Vries wist dat hij alleen bij winst tegen Willem de Wilde nog een kans op het kampioenschap zou hebben. De Vries koos de aanval maar De Wilde gaf geen krimp. Na een spannende en boeiende partij werd een puntendeling overeengekomen.

Nu de laatste rondes zijn ingegaan, is de speelstijl bij een aantal mensen veranderd. Harold Boom kreeg de Bird-opening voor zijn kiezen (1.f4). Er zijn een aantal weerleggingen zoals d5 en c5. Boom koos voor 1.f4 e5 2.xe5 d6. Dit gambiet kan erg scherp worden. Dominic van Dijk besloot (voor het eerst sinds tijden) om die theorie niet te betreden en gaf de pion terug. In het middenspel won Van Dijk op een andere manier een pion. Door met zijn loper te slaan op f7 werd de koning van Boom naar een slecht veld gelokt, waarna het stuk moest worden teruggegeven. Dominic van Dijk pakte het initiatief en Harold Boom had hier geen antwoord op. De zege van Van Dijk was het gevolg.


Carel de Vries en Hans de Groot (rechts) buiten het bord vrienden, op het bord concurrenten. - Ben Verduyn

Carel de Vries en Hans de Groot kennen elkaar heel goed. Zij waren blij met de degens te mogen kruisen. De Groot weet dat zijn tegenstander erg gevaarlijk is op het schaakbord en opende met zwart voorzichtig. De Vries trapte het gaspedaal in en binnen enkele zetten stond de koning van De Groot omsingeld door pionnen. Op het moment dat de Dame en loper erbij kwamen gaf De Groot maar op.

ONGESLAGEN

Johan de Lange hield zijn ongeslagen status in stand. Jim Pronk kreeg in een Caro-Kann het initiatief. Hij posteerde zijn paard op d6 en de pionnen op c5 en e5. Ondanks deze benauwde situatie wist De Lange zich toch nog uit de nesten te werken en een puntendeling te bewerkstelligen.

Peter Jonker wist met zwart een lastige situatie voor Hans van de Weteringh te creëren. Er werd een pion geofferd om de pionstructuur van zijn tegenstander te verpesten. Van de Weteringh leek lang voldoende compensatie te hebben. Dat bleek ook in de praktijd en beide spelers moesten risico’s nemen. Daar stond wel tegenover dat de stelling verzwakt zou worden. Dat werd ontweken en de handen werden geschud. Remise.

De partij tussen Fedde Kingma en Robin Enneman was bijzonder. De klok van Enneman tikte, maar de dame van Kingma stond aangevallen zonder verdediging. De vraag was of Fedde Kingma in een val was gelopen? Wat bleek. De partij werd nog geanalyseerd. Maar Kingma had al eerder de felicitaties van Enneman in ontvangst mogen nemen. Het bleek dus achteraf allemaal gezichtsbedrog. ,,In de partij won Fedde Kingma een pion, ten koste van de ontwikkeling op de koningsvleugel. Hier werd echter door mij geen gebruik van gemaakt en na een aantal zetten was de compensatie weg. Kingma behaalde een verdiende winst”, aldus de sportieve Robin Enneman.

De solide spelende Kees van der Dussen speelde het Londen-systeem. Hiermee werd iets ruimtevoordeel behaald. Tegenstander Jordi van den Brink moest zijn paard terugtrekken naar g7, waar het stuk vervolgens geen kant op kon. Zijn loper daarentegen kreeg een mooie aanval op de dame en toren van Van der Dussen, waarmee een kwaliteit werd gewonnen. De partij was daarna nog niet gestreden, maar uiteindelijk wist de Jordi van den Brink zijn veertiende winst binnen te slepen.


Jonathan Karels (rechts) wist geduldig de zege binnen te slepen. - Ben Verduyn

Jonathan Karels bond de strijd aan tegen Sander Rosman. Heel lang ging het gelijk op. In het middenspel speelde Karels met een toren en enkele pionnen. Rosman mocht met twee extra pionnen spelen en een loper. Karels snoepte met de toren eerst enkele pionnen aan de koningsvleugelop. De koning stopte aan de andere zijde de oprukkende pionnen. Hoewel het niet zonder slag of stoot ging wist Karels het winnende punt te veroveren.

Het is een lastig seizoen voor de enige dame in het gezelschap Femke van Kampen. Ze probeerde met wit Frans van der Veer onder druk te zetten, maar vergat daarbij haar eigen verdediging. Van der Veer profiteerde hier optimaal van en liet Van Kampen met lege handen achter.

Alexander Ivanov mocht het met wit opnemen tegen de altijd onberekenbaar spelende Dick Wenning. In het middenspel maakte de jongeling Ivanov een foutje waar de Wenning wel raad mee wist. Hij nam de winst mee naar huis.

OVERIGE UITSLAGEN

Marnix Lukasse - Ben Zee 0-1, Robert Degenhart - Mathijs van Dijk 1-0, Hilmar van den Brink - Bram Feenstra 0-1 en Floris van der Niet - Fadi el Kasah 0-1. In remise eindigden: Albert Bootsman - Jan Hartsuiker en Stijn Kappert - Pim Eimers.

Stand top tien:

1. Tim Evendijk 1628,50

2. Henri van Kruistum 1495,00

3. Henry van den Brink 1448,83

4. Luuk de Man 1446,50

5. Ruben de Vries 1434,33

6. Dominic van Dijk 1430,50

7. Harold Boom 1382,00

8. Tom Pronk 1376,33

9. Marnix Lukasse 1373,00

10. Willem de Wilde 1239,00


Ben Verduyn, tweede van links) wist een half puntje binnen te halen. - eigen PR

EXTERN

De Cirkel 2 speelde de laatste wedstrijd in klasse 2B van de SOS - competitie. Een wedstrijd om des keizersbaard omdat klasse behoud al veilig was gesteld. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken kon de balans worden opgemaakt. De Cirkel reserves van De Cirkel sloten het seizoen af met een gevoelige 1-5 nederlaag. Anton Spronk en Ben Verduyn speelden remise en zorgden samen voor het punt.

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN

Op 15 mei speelden de vijftigplussers de achttiende en tevens één na laatste ronde in de voorjaar competitie. Kampioen Willem de Wilde heeft nog één doel en dat is het seizoen ongeslagen afsluiten. Egbert Aalbers werd de dupe van zijn dadendrang. Peter van der Wijngaart kan de tweede plaats bijna niet meer mislopen. Wie het brons verzilverd zal pas in de laatste ronde op 22 mei beslist worden. De meest verrassende uitslagen waren terug te vinden in de onderste regionen. Remy Mouthaan, Fred Post en Jeffry Huiberts wisten de tegenstander te verschalken.

UITSLAGEN:

Egbert Aalbers - Willem de Wilde 0-1, Jan Hartsuiker - Ben Verduyn 0-1, Hans de Groot - Kees van der Dussen 1-0, Peter Jonker - Klaas van der Wal 1-0, Tom Smit - Kees van Heerikhuize 1-0, Hans Meijer - Remy Mouthaan 0-1, Fred Post - Jan van der Wurff 1-0 en Jeffry Huiberts - Loek Platschorre 1-0. In remise eindigden: Kees van de Voort - Martien Borgdorff, Hans Gillet - Eip Janssen, Peter Pouw - Peter van der Wijngaart en Joop de Feijter - Jelle Bottema.

Stand top vijf:

1. Willem de Wilde 580,50

2. Peter van der Wijngaart 437,00

3. Jan Hartsuiker 388,50

4. Martien Borgdorff 364,33

5. Arno Braam 362,17

CONTACT

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen via e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com, dinsdag in de speelzaal of bij wedstrijdleider Willem de Wilde 06-49156496.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50 - plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Eip Janssen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie