Ruben de Vries (links) wist de laatste ronde in winst om te zetten.
Ruben de Vries (links) wist de laatste ronde in winst om te zetten. Ben Verduyn

Prijzen zijn verdeeld bij schaakvereniging De Cirkel

31 mei 2023 om 19:00 Denksport

EDE Nadat Tim Evendijk vorige week al de clubkampioen werd, zijn nu na de laatste (36) ronde ook de overige prijzen bekend.

Henri van Kruistum en Kees van der Dussen kunnen de prijzenkast vast wat leger maken. Van Kruistum won de Rating Trofee. Een prijs die wordt toegekend aan de speler die ten opzichte van het voorgaande seizoen de sterkste tegenstand heeft gehad. Henri van Kruistum, ook al als nummer drie in de interne competitie geëindigd ging liefst 135 punten vooruit. Daar kon Ruben de Vries, ondanks een goed schaakseizoen met een stijging van 79 punten niet aan tippen. De Runner-Up Cup, voor de speler die ten opzichte van het afgelopen seizoen de meeste plaatsen steeg was spannend tot in de late uurtjes. Uiteindelijk bleef Kees van der Dussen met een stijging van 11 plaatsen zijn collega Jan Hartsuiker (10) nipt voor.

INTERNE COMPETITIE

In de interne competitie waar dus de clubkampioen al bekend was, wilden vele schakers hun positie nog een klein beetje verbeteren. De top vijf was een begerenswaardige positie. Maar eigenlijk is elke plaats in dit sterke 54-hoofdige deelnemersveld al een prestatie op zich.

De eerste uitslag was helaas al snel bekend. De Veenendaler Luuk de Man was zonder kennisgeving afwezig. Dominic van Dijk kreeg als uittredend kampioen de winst in de schoot geworpen en eindigde als tweede. ,,Een vervelende ontknoping. Ik had veel liever achter het bord mijn tweede plaats verdiend” aldus Van Dijk.

Kampioen Tim Evendijk kon onbevangen spelen tegen Marnix Lukasse. Lukasse heeft een voordelige score tegen de clubkampioen. Dat betekende dat Tim Evendijk niet gerust achter het bord ging zitten. De schade beperken was zijn doel. Maar dat lukte niet. Marnix Lukasse kreeg gemakkelijk spel en tegenstand was ver te zoeken. Onder tijdsdruk van beide spelers wist Lukasse de zege te claimen. ,,Terechte overwinning. Marnix gaf mij geen kansen en wist de druk goed op te voeren” aldus de sportieve verliezer.

Henri van Kruistum en Ruben de Vries gingen er eens goed voor zitten. Beide schakers waren gebrand op een goed resultaat. De Vries kende een ietwat teleurstellende score de laatste ronden. ,,Tijd om dit recht te trekken”, meende De Vries. Zeker tegen Van Kruistum die het langst in het schaakspoor van Tim Evendijk bleef. Ruben de Vries kreeg een geïsoleerde pion maar actieve stukken ervoor terug. Van Kruistum was genoodzaakt zijn toren te offeren voor de sterke loper van zijn met zwart spelende opponent. Ondanks een kleine kans met de vrijpion op de d-lijn wist Van Kruistum de situatie niet te verdedigen. Door goed het eindspel uit te spelen wist Ruben de Vries te zegevieren. Hij verwees Henri van Kruistum naar de derde plaats op de eindranglijst.


Henry van den Brink (rechts) troefde competitieleider Willem de Wilde in tijdnoodfase af. - Ben Verduyn

Henry van den Brink speelde met wit tegen Willem de Wilde. Er stond voor beide schakers nog veel op het spel. Van den Brink was nog in de race voor een top drie plaats. Competitieleider Willem de Wilde zou graag in de top 10 eindigen. Na de opening kwam De Wilde lastig te staan met zijn stukken. Van den Brink koos juist voor de activiteit, waar De Wilde een passieve stelling overhield. ,,Dit leverde mij een stuk tegen drie pionnen op. Dit voordeel bleef tot laat in het eindspel in stand. Omdat we beide veel tijd investeerden in de goede zetten waren we als allerlaatste klaar”, keek Henry van den Brink terug. Willem de Wilde zag dat zijn klok wat sneller liep dan die van zijn tegenstander en ging door de vlag. ,,Ik denk dat de eindstelling waarschijnlijk remise was gebleven. Een gelukje dus”, sluit Van den Brink een mooi seizoen af. Een mooie vierde plaats werd zijn deel. De Wilde zag zijn ‘droom’, in de top tien eindigen stranden. De elfde plaats is een herhaling van zetten. Ook een seizoen eerder eindigde De Wilde op die plek.


Jan Hartsuiker (rechts), greep ondanks winst net mis bij de prijzentafel. - Ben Verduyn

Jan Hartsuiker wist dat hij voor de volle winst moest spelen tegen Leo Lukasse om kans te behouden op de Runner-up Cup. Het werd een spannende pot. Beide spelers lieten de dame in de steek door een paardzet van de tegenstander. ,,Menig speler zou met verbazing een stelling accepteren met een wit paard op d8 en zwart paard op d1”, aldus een omstander. Doordat Hartsuiker als eerste sloeg wist hij met tempo door te slaan. Lukasse, met een stuk minder, verzette zich fel. Maar het mocht niet baten. Verlies was niet meer te voorkomen.

Hilmar van den Brink vergaloppeerde zich met wit tegen Kees van der Dussen. Laatstgenoemde lette even niet op waardoor zijn koning in gevaar dreigde te komen. De pionnen stonden op h6, g6, e6 en d6, terwijl de koning op e8 bleef. Door een mooie aanval wist Van den Brink de ene na de andere pion te incasseren. Nadat enkele duurdere stukken van het bord verdwenen leek het voor Van den Brink niet mis te kunnen gaan. De stand (zes pionnen en een toren tegen twee pionnen en een toren), was in zijn voordeel. Ieder nadeel heeft ook zijn voordeel. Het nadeel is dat mat achter de paaltjes een mogelijkheid wordt. Hilmar van den Brink was kennelijk de zege al aan het vieren. Met een verrassende voortzetting wist Van der Dussen alsnog de winst te pakken.

OVERIGE UITSLAGEN

Niels van den Bovenkamp - Egbert Aalbers 1-0, Harold Boom - Carel de Vries 0-1, Hans de Groot - Anton Spronk 0-1, Pim Eimers - Albert Bootsman 0-1, Dick Wenning - Sander Rosman 1-0, Tom Smit - Floris van der Niet 1-0, Robert Degenhart - Fedde Kingma 1-0, Peter Jonker - Jasper de Rijk 0-1, Fadi el Kasah - Mathijs van Dijk 1-0 en Bram Feenstra - Jordi van den Brink 1-0. In remise eindigden: Stijn Kappert - Ben Verduyn en Jonathan Karels - Ben Zee.

Eindstand top tien:

1. Tim Evendijk 1673,50

2. Dominic van Dijk 1578,50

3. Henri van Kruistum 1574,00

4. Henry van den Brink 1551,00

5. Ruben de Vries 1544,17

6. Marnix Lukasse 1517,50

7. Luuk de Man 1472,67

8. Tom Pronk 1432,00

9. Harold Boom 1377,50

10. Mark Bakker 1280,50


Wie de jeugd heeft heeft de toekomst. Dat geldt ook voor De Cirkel bij de Topgroep. - Ben Verduyn

JEUGD

Op 30 mei vond ook de slotavond van de jeugd plaats. Het werd een ware happening. In december 2022 haalden 14 jeugdleden het stappendiploma. Deze week slaagden 21 jeugdschakers voor het felbegeerde diploma. Daarnaast ontving de top drie van zowel de subgroep als de topgroep een beker. In de subgroep pakte Jim Koster de eerste prijs, tweede werd Boris Kamphuis en op de derde plaats legde Ben Mout beslag. In de topgroep was Joas Achterstaat ongenaakbaar. Hij werd onbedreigd kampioen. Tweede plaats was voor Yarik Shirokov en derde werd Gersom Baan.

Een aanmoedigingsprijs was er voor Micha van den Braak (subgroep) en Lois Wierper (topgroep).

Dat schaken aan populariteit wint blijkt wel uit het feit dat De Cirkel momenteel 44 jeugdspelers heeft en dat er 11 spelers op de wachtlijst staan om lid te worden.

CONTACT

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen via e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com, dinsdag in de speelzaal of bij wedstrijdsecretaris Willem de Wilde 06-49156496.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Eip Janssen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie