Macodou NDiaye (links) won na remise tegen Johan Krajenbrink het DES Lunteren jubileum toernooi.
Macodou NDiaye (links) won na remise tegen Johan Krajenbrink het DES Lunteren jubileum toernooi. Eip Janssen

Mooie afsluiting jubileumweek DES Lunteren

22 september 2019 om 12:34 Overig

LUNTEREN Damclub DES Lunteren viert deze maand het zestig jarig jubileum. Eerder een goed bezochte jubileum receptie.

Eip Janssen

Zaterdag werd een sterk bezet damtoernooi gehouden met bijna zestig (hoe symbolisch) damenthousiasten.

Na negen ronden veel damstrijd achter de borden werd wereldtopper Macdou Ndiaye tot winnaar gekroond.

De Senegalees spelend bij Ereklasse dammen Constant-Charlois Rotterdam, bleef de Nederlandse wereldtopper Johan Krajenbrink een punt voor. Het onderlinge duel eindigde in remise.

Achteraf speelde DES Lunteren speler Mark Sanders een beslissende rol in de titelstrijd.

In de vijfde ronde wist hij toch wel verrassend Krajenbrink te verslaan. Dat verlies brak de Nederlander later lelijk op. Zeker omdat Macdou Ndiaye wel van Mark Sanders won.

Het toernooi begon iets later dan gepland.

MARKET GARDEN ,,De drukte rondom Ede wegens Market Garden was de oorzaak. Een aantal deelnemers kon ons clublokaal slechts via een grote omweg of lang stilstaan bereiken. Maar geen dammer die bezwaar had een half uur later te beginnen", glunderde organisator Jaap Heij.

Maar het werd nog mooier voor DES Lunteren en de aanwezig dammers. Het toernooi dat via sponsoring bij succes een aardige geldprijs opleverde werd verrast.

,,Hoofdsponsor Marinus Willemsen (Ingenieurs bedrijf Basalt Nieuwegein, red) was de gulle gever van het prijzengeld. Maar hij deed letterlijk en figuurlijk nog een duit in het zakje", grapte de DES-voorzitter.

,,Ik wilde het jubileum DES Lunteren nog meer glans geven. Daarom heb ik een bedrag geschonken waardoor de deelnemers gratis konden drinken", legt Marinus Willemsen (foto 2 overzijde) uit.

,,Nee, ter eigen ere en glorie is het zeker niet. Ik kan het mij veroorloven. Laten we het daarbij houden. Dammen en nu ook DES Lunteren hebben een plekje in mijn hart. Een club waar de mens als dammer wordt gezien en niet als puntenleverancier. Ik dam alles bij elkaar al zo'n vijfendertig jaar. Een topper? Nee, dat niet, maar wel een plezier dammer. En dat tref ik bij deze club aan", glimlacht de dammer breeduit. De gulle gever wordt tiende in de B-groep en bleef ongeslagen.

A-Groep Zoals gemeld werden de Afrikaanse grootmeester Macadou N' Diaye en de Nederlandse grootmeester Johan Krajenbrink winnaar en goede tweede.

De derde plaats ging naar de oud DES Lunteren speler Michel Kroesbergen met een score van 13 punten.

Mark Sanders de man die min of meer de winnaar bepaalde werd vijfde. In de A-groep bleef geen enkele speler zonder punten.

OVERIGE GROEPEN In de B- groep werd eveneens hard gestreden om de noodzakelijke punten.

Lang ging de strijd tussen Mari Dame (Gouderak) en Lunteraan Wijnand Voskuil.

De beslissing in de laatste ronde. Mari Dane won van Jaap van Hierden sr. DES Lunteren speler Wijnand Voskuil kwam in een spannende wedstrijd niet verder dan remise tegen clubgenoot Willem Stunnenberg.

In de derde categorie was Edervener Henk Brouwer op dreef en bleef medeorganisator Gerrit Roeterink (BDV Brummen) nipt voor. Ook in deze klasse bleef geen enkele speler zonder punten.

,,Dat geeft al aan dat het klassenverschil in de drie categorieën niet al te groot was. Dit is wat je wenst als organisator. Ook de gezamenlijke maaltijd tussen de middag en het Chinees buffet na afloop vielen in de smaak", glunderde Jaap Heij.

Hij reikte na afloop met veel plezier de prijzen uit. Niet nadat de deelnemers met een oorverdovend applaus de barmedewerkers en de organisatie hadden bedankt.

Eindstand categorie A:

1. Macodou NDiaye 9-15

2. Johan Krajenbrink 9-14

3. Michiel Kroesbergen  9-13

4. Arwin Lammers 9-12

5. Mark Sanders    9-11

6. Matthias de Kruijf 9-11

7. Dirk Joosten 9-11

8. Erwin van Hierden 9-11

9. Niek Kuijvenhoven 9-10

10. Cor de Jong 9-10

Eindstand groep B:

1. Mari Dame 9-14

2. Wijnand Voskuil jr. 9-13

3. Derk Kleinrensink 9-13

4. Willem Stunnenberg 9-12

5. Johan Top   9-12

Eindstand groep C:

1. Henk Brouwer 9-11

2. Gerrit Roeterdink 9-10

3. Lennart Bolks 9-10

4. Wim Martin 9-10

5. Jan Looy 9-9

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie