Afbeelding
Anne Postma

Henry van den Brink weer koploper bij schaakvereniging De Cirkel

30 oktober 2019 om 10:53 Overig

EDE Na negen speelronde is Henry van den Brink erin geslaagd de koppositie te heroveren bij schaakvereniging De Cirkel. Hij wist zijn naaste belager, de jonge 15-jarige Frank van Wijngaarden te verslaan.

Ook de top tien spelers Albert Bootsman, Harold Boom, Marnix Lukasse en Jan Willem Kinkel deden in de negende speelronde goede zaken. Zij namen alle vier de volle buit mee naar huis.

INTERNE COMPETITIE Met veel belangstelling werd uit gekeken naar de kraker tussen Henry van den Brink (foto 1 links) en Frank van Wijngaarden. Van Wijngaarden kwam enigszins passief uit de opening maar na een matige zet van Van den Brink stond hij positioneel beter. Vervolgens greep Van Wijngaarden mis toen hij een trucje dacht te zien, maar vergeten was dat dit niet werkte doordat zijn koning kwetsbaar stond. Henry van den Brink profiteerde optimaal en zijn mataanval was voor de jonge schaker onontkoombaar.

Albert Bootsman (foto 2 links) wist met zwart Tom Pronk aan zijn zegekar te binden. Door deze mooie winst is Bootsman gestegen naar de derde plaats. Gezien zijn schaakkwaliteiten en zijn huidige vorm zit er wellicht nog meer in het vat.

In een Siciliaanse opening kwam Jan Willem Kinkel in zijn partij tegen Anne Postma een pion voor te staan. Dit ging wel ten koste van een ontwikkelingsachterstand. Postma probeerde zijn voorsprong te benutten, maar kon uiteindelijk geen concreet aanvalsplan vinden. Jan Willem Kinkel kreeg mede daardoor de kans zijn ontwikkeling af te ronden. Door de aanval van Postma was er een zwakte ontstaan op zijn koningsvleugel waarvan Kinkel optimaal gebruik van wist te maken. De voortdurende matdreigingen kon Anne Postma uiteindelijk niet meer het hoofd bieden.

Marnix Lukasse wist na een lange, zware en boeiende partij de volle buit te pakken tegen jongeling Tim Evendijk.

Vaste top tien speler Harold Boom had de nodige moeite met Ben Verduyn. In de opening verspeelde Boom een pion, die hij pas in het eindspel weer wist terug te winnen. In het eindspel verzuimde Verduyn een door Boom aangevallen paard weg te zetten en weg was de droom van de underdog (Verduyn) om een puntendeling te scoren.

Ruben de Vries (foto 3 links) is door een zwaarbevochten zege op Jelle Bottema op weg naar de top tien. Het werd een mooie en spannende partij waarin De Vries met een mooi eindresultaat huiswaarts keerde.

De dames deden het in de negende speelronde heel goed. Femke van Kampen wist haar fel begeerde derde overwinning binnen te halen. Slachtoffer van haar dadendrang werd Frans Elbertsen.

De partij tussen Penka Shirokova (foto 4 links) en Thijs Postma ging gelijk op. In het middenspel ontstond er een stelling waarbij Thijs Postma een klein positioneel voordeel kende. In het eindspel profiteerde Penka Shirokova van een klein foutje van haar tegenstander en wist de partij naar zich toe te trekken. ,,Een ietwat gelukkige overwinning maar ik ben er niet minder blij mee", aldus Penka Shirokova.

OVERIGE UITSLAGEN: Alfred Gaasbeek – Fedde Kingma 1-0, Jasper de Rijk – Eip Janssen 1- 0, Daan van Pel – Tom Smit 1- 0, Stijn Kappert – Nestor Shirokov 1-0, Pim Eimers – Frans van de Veer 0-1 en Gijsbert Nagel – Robert Degenhart 0-1.

In remise eindigden: Dominic van Dijk – Jim Pronk, Johan de Lange – Ben Zee, Egbert Aalbers – Kees van Dijk, Hans van de Weteringh – Peter van de Wijngaart en Louis van der Vos – Kees van der Dussen.

STAND TOP TIEN:

1. Henry van den Brink 472,50

2. Frank van Wijngaarden 427,50

3. Albert Bootsman 407,33

4. Jim Pronk 372,00

5. Tom Pronk 369,67

6. Jan Willem Kinkel 368,50

7. Dominic van Dijk 342,50

8. Harold Boom 342,50

9. Marnix Lukasse 287,00

10. Ben Verduyn 278,00

MAANDAGMIDDAGSCHAAK In de achtste ronde bij de vijftig plussers verstevigde Kees van de Voort zijn koppositie. Tom Smit en Jelle Bottema deden goede zaken door hun partij te winnen en zijn zeker nog niet kansloos voor een plaats in de top drie.

UITSLAGEN: Tom Smit – Louis van der Vos 1- 0, Herman van Scherrenburg – Kees van de Voort 0-1, Jelle Bottema – Ben Verduyn 1-0, Klaas van der Wal – Kees van der Dussen 1-0, Fred Post – Els Creutzberg 1-0, Anneke Liefkens – Fons de Kort 1-0 en Hans Meijer – Remy Mouthaan 0-1. In remise eindigde: Hans Pasveer – Alex de Roovere.

STAND TOP VIJF: 

1. Kees van de Voort 193,67

2. Ben Verduyn 139,50

3. Kees van Heerikhuize 137,00

4. Tom Smit 129,00

5. Jelle Bottema 124,17 

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50 plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie