Afbeelding
BSV Bennekom

Viertallen BSV Bennekom delven thuis het onderspit

3 december 2019 om 15:06 Overig

BENNEKOM Rhenen 2 was sterk opgekomen en dat heeft het eerste viertal van schaakclub BSV Bennekom geweten. Het zag er in het begin niet al te gek uit, maar halverwege de avond ging het achter elkaar mis.


Gerhard Bakker zag tegen Jacob de Gooyer dat zijn aanval werd overgenomen en toen De Gooyer met z'n stukken binnenkwam, was het snel mat. Dick Breher greep in een veelbelovende stelling mis en zag Jan Polders allerlei materiaal winnen. Hans van de Weteringh stond uitstekend tegen René Hovestad, won een paar pionnen, maar deed het rond de afwikkeling niet goed, waardoor er niet meer dan een half puntje overbleef.
Rinus van der Molen streed het langst van de avond, maar zag zijn aanval doodbloeden ten koste van een kwaliteit. Toen Ton Braams ook nog binnenkwam met de stukken, was het gebeurd.

TWEEDE Voor BSV 2 kwam de Sleutelzet 1 uit Arnhem op bezoek. Deze match begon desastreus. Albert Smit kwam beter uit de opening, maar Bert Sigmond wist de rollen om te draaien en maakte het af  met een fraaie kruispenning die Smit de dame kostte.

Jaap van Donkelaar kwam tegen Bert Nobel helemaal opgevouwen te staan, maar verdedigde taai. Dit leverde een verdiend halfje op. Helaas ging het ook bij Joop de Bruin mis. Hij leek een aanval van Pascal van den Born tegen de koning af te slaan, maar die ging vrolijk verder op de andere vleugel en wist daar flink wat materiaal te winnen. De Bruin verdedigde zich daarna echter inventief en wist zowaar een pion naar de overkant te krijgen. De Bruin won een toren terug, maar uiteindelijk was het niet genoeg, Gesteund door loper en paard wist Van den Born uiteindelijk ook een pion naar de overkant te krijgen en deze bleef wel in leven.

Sjoerd de Rave redde de Bennekomse eer van de avond met een fraaie zege tegen Jan Polders. Hij offerde een stuk, maar kreeg daar drie pionnen voor terug. Deze wurgde de stelling van Polders zetje voor zetje en dat leverde uiteindelijk materiaal in kwadraat op voor De Rave. Een fraaie zege.

INTERNE In de interne was de topper van de avond de partij tussen Noël Bovens en John Riksen. De laatste offerde een kwaliteit en speelde voor de winst. Bovens gaf echter geen krimp en uiteindelijk werd de vrede getekend. De langste partij van de avond was die tussen Martin Markering en Chris van Oosterwijk. De laatste kwam voor de verandering eens goed uit de opening, kreeg een mooi paard op d3, maar greep mis. Markering won een handvol pionnen, maar maakte het zichzelf hiermee wel moeilijk. Van Oosterwijk rook zijn kans en dirigeerde zijn zware stukken naar de witte koning. Markering greep mis in tijdnood en met een schijnoffer van de kwaliteit blies Van Oosterwijk de witte stelling op.

Teunis Bunt boekte een vlotte overwinning op René Bakker door al zijn stukken naar de zwarte koning te dirigeren. Deze was wat te lang in het centrum blijven hangen en toen hij uiteindelijk wel kon rokeren, was het te laat. Jan Wouters won een degelijk partij van Teun Alting die zijn pionnenstructuur te veel verwaarloosd had.

JEUGD Martin Maasse was een maatje te groot voor Tom Neijenhuis, maar de overige twee jongeren speelden een goede partij. Micheal Issa ging heel lang gelijk op tegen de op papier veel sterkere Gary Dinsbach. Hij stond zelfs beter, maar ging iets te snel in op stukkenruil. Dinsbach hield een veel betere pionnenstructuur over en schoof het toreneindspel bekwaam naar winst.
 Onno Korenneef had Sake van der Schaaf bijna op de knieën, maar speelde het paardeindspel net iets te snel, waardoor Van der Schaaf nog net naar remise kon vluchten. Als de jeugd leert op de handen te gaan zitten, gaan de punten zeker komen.

Bron: BSV Bennekom

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie