Afbeelding
Ben Verduyn

Veel strijd eerste speeldag nieuwe jaar bij Schaakvereniging De Cirkel

8 januari 2020 om 11:53 Overig

EDE Voorafgaand aan de speeldag op 7 januari wenste voorzitter Anne Postma iedereen een heel goed 2020. Ook overhandigde hij Albert Bootsman (foto 1 links) De Open Hof Bokaal, met inscriptie, welke tijdens het snelschaaktoernooi op 17 december was gewonnen.

Het vlaggenschip van De Cirkel leed dinsdagavond een pijnlijk grote 1-7 nederlaag in de vierde ronde van de SOS-competitie. Omdat een gedeelte van de top tien spelers in de SOS-competitie uitkwam was er voor de interne competitie een beperkt programma. En veranderde de top tien niet of nauwelijks.

Bij de jeugd waren er begin 2020 mooie successen. Nestor Shirokov won het Tinnen Soldaat toernooi op zaterdag 4 januari en Koen van Wijngaarden wist op 2 en 3 januari het PJK in de D-categorie te winnen. Al met al een super begin voor de jeugdafdeling.

CIRKEL 1 Het eerste team van De Cirkel leed een gevoelige nederlaag tegen HSG 1 uit Hilversum. De gemiddelde rating van de spelers van HSG was weliswaar wat hoger, maar de Cirkelaars waren erop gebrand om met een mooi resultaat de reeks nederlagen een halt toe te roepen.

Met een 1-7 score trokken onze gasten triomfantelijk terug naar Hilversum. Ben Zee redde met een mooi gespeelde partij de eer voor De Cirkel. Samen met buurman ESV staat De Cirkel op de onderste plaats. De geplande vijfde ronde op 11 februari tegen ESV zal gaan uitmaken wie de definitieve hekkensluiter gaat worden. 

INTERNE COMPETITIE Met spanning werd uitgekeken naar de ontmoeting tussen Frank van Wijngaarden (foto 2 links) en de met zwart spelende Jim Pronk. Na de Franse opening waarin zwart wat passief kwam te staan, ontstond er een interessant middenspel waarin Van Wijngaarden uiteindelijk een kwaliteit wist te winnen. In het eindspel stond Frank van Wijngaarden totaal gewonnen maar door een heel verrassend zetje wist Jim Pronk alsnog remise af te dwingen.

Ruben de Vries (foto 3 links) wist in zijn partij tegen Tom Pronk heel lang stand te houden, maar in het eindspel moest hij, mede door tijdsdruk, de vlag strijken.

Alfred Gaasbeek steekt in blakende vorm. Met een overrompelende aanval wist hij Marnix Lukasse te verschalken. Door deze winst stijgt Gaasbeek van de tiende naar de achtste plaats.

SLOT De langste, maar ook heel spannende partij was die tussen Tim Evendijk en Anne Postma. Beide spelers willen zo snel mogelijk weer in de top tien staan en winst was dan ook een must. In een boeiende en gelijk opgaande partij ging in het eindspel de klok meespelen. Beide spelers waren beland in het secondespel, waarbij Evendijk uiteindelijk het koelst bleef en de verdiende winst mee naar huis mocht nemen. Door deze winst is Evendijk gestegen naar de dertiende plaats.

Egbert Aalbers (foto 4 rechts) ontregelde met wit in de opening de pionstelling van Sebo Nienhuis, wat wit een pluspion opleverde. In het middenspel werden de zware stukken afgeruild, waarna Aalbers de pluspion in het eindspel wist te verzilveren.

De partij tussen Hans de Groot (foto 5 links) en Jasper de Rijk werd er één om van te smullen. Beide spelers zochten de aanval, waarna er in het middenspel een zeer complexe stelling op het bord stond. De Rijk wist met een paar goed doorgedachte zetten de barrière van De Groot te doorbreken en daarmee de verdiende winst te pakken.

LEERLING VERSLAAT LERAAR Nestor Shirokov zit duidelijk in de winning mood. Na recentelijk twee jeugdtoernooien op zijn naam te hebben gezet, wist hij ook in de interne competitie de volle buit te pakken. Tegenstander jeugdvoorzitter en schaaktrainer Robert Degenhart kwam nog wel goed uit de opening maar in het middenspel moest hij al gauw zijn meerdere erkennen in de jongeling.

Een bizarre partij werd die tussen Thijs Postma en Pim Eimers. In de opening verloor Eimers een pion, waarna er in het middenspel nog meer materiaal verloren ging. Opgeven komt echter niet voor in het woordenboek van Pim Eimers. Hij wist heel verrassend het eindspel alsnog de partij naar zich toe te trekken en Postma mat te zetten.

In de zestiende ronde was er ook succes voor Gijsbert Nagel (foto 6 rechts). Hij wist ondanks materiële achterstand, de moegestreden Femke van Kampen een puntendeling af te snoepen.

Fedde Kingma (foto 7 links) en Penka Shirokova begonnen beide optimistisch en goed gehumeurd aan de zestiende ronde. In het middenspel wist Kingma licht materieel voordeel te behalen waarna hij dit op zijn bekende degelijke wijze uitspeelde naar een verdiende winst.

UITSLAGEN: Ben Verduyn - Jan Hartsuiker 0-1, Dick Wenning - Anton Spronk 0-1, Stijn Kappert - Louis van der Vos 1-0, Kees van der Dussen - Tom Smit 0-1 en Frans van der Veer - Floris Ros 0-1R.  In remise eindigden: Kees van Dijk - Hans van de Weteringh en Leo Lukasse - Eip Janssen.

TOP TIEN:

1. Henry van den Brink 785,50

2. Harold Boom 703,17

3. Albert Bootsman 685,00

4. Frank van Wijngaarden 684,17

5. Jan Willem Kinkel 667,83

6. Tom Pronk 628,00

7. Jim Pronk 615,17

8. Alfred Gaasbeek 592,00

9. Ruben de Vries 554,50

10. Marnix Lukasse 551.33

JEUGD Nestor Shirokov heeft zaterdag 4 januari 2020 de vijftiende editie van het Tinnen Soldaat toernooi op zijn naam geschreven. In de bloedstollende finaleronde wist hij zijn directe concurrent Koen van Wijngaarden te verslaan, waardoor deze Cirkelaar tweede werd. Het is overigens alweer vele jaren geleden dat een Cirkelaar het Tinnen Soldaat toernooi wist te winnen. Naast Nestor en Koen waren er meer jeugdspelers van De Cirkel succesvol.

Poule B werd een prooi voor Boaz Wieper. De eerste plaats in poule C was voor Eelco Drijfhout. In poule D was het Kelvin Ma, eveneens van de Cirkel, die met de eerste prijs naar huis ging.

Ondanks een ietwat tegenvallende opkomst, 49 jeugdschakers hadden de weg gevonden naar denksportcentrum De Open Hof, kan de organisatie terugkijken op een zeer geslaagd jeugdschaaktoernooi.

Alle deelnemers ontvingen een herinneringsvaantje. Bloemen waren er na afloop voor sponsor, de heer Martijn Dignum van De Tinnen Soldaat en het echtpaar Kaldeway van De Open Hof. Zonder hen, maar dat geldt natuurlijk ook voor de vrijwilligers van De Cirkel, is het organiseren van een eigen jeugdschaaktoernooi bijna niet meer haalbaar.

Koen van Wijngaarden heeft in leeftijdscategorie D op zeer indrukwekkende wijze het PJK (Persoonlijk Jeugd Kampioenschap) van de OSBO op 2 en 3 januari weten te winnen. Met een schitterende score van 5,5 uit 7 heeft hij deelname aan het NK veiliggesteld. En dan direct na dit zware kampioenschap tweede worden bij Tinnen Soldaat is meer dan een dikke pluim waard. 

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Op maandagmiddag 6 januari werd de eerste ronde van de nieuwe competitie bij de 50-plussers gespeeld. Zoals gebruikelijk werd de indeling via loting bepaald. Dit leverde enkele zeer interessante ontmoetingen op. Een bijzonder welkom was er voor de nieuwkomers Arno Braam en Peter Jonker.

Voor een uitgebreid verslag zie de website van De Cirkel.

UITSLAGEN: Tom Smit - Herman van Scherrenburg 1-0, Louis van der Vos - Kees van Hewrikhuize 1-0, Joop de Feijter - Fred Post 1-0, Remy Mouthaan - Klaas van der Wal 0-1, Anneke Liefkens - Els Creutzberg 1-0, Hans Meijer - Fons de Kort 0-1, Eip Janssen - Arno Braam 1-0 en Peter Jonker - Kees van der Dussen 1-0. In remise eindigde: Kees van de Voort - Ben Verduyn. 

TOP VIJF:

1. Tom Smit 61,33

2. Louis van der Vos 51,67

3. Klaas van der Wal 47,17

4. Kees van de Voort 45,17

5. Ben Verduyn 44,17

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie