Jeroen van den Beemt

Basketballers BCE'78 naar tweede plaats

26 januari 2020 om 09:51 Overig

EDE BCE'78 heeft de thuiswedstrijd tegen de Groene Uilen (Groningen) met 59-54 gewonnen. De uitwedstrijd werd eerder dit seizoen ook al nipt gewonnen (64-62).

Na deze zege bezetten de Edese basketballers achter het bijna ongenaakbare Scylla de tweede plaats. De koploper telt vier punten voorsprong op BCE '79 en komt zaterdag 8 februari in Ede op bezoek. Een topper waarin BCE moet bewijzen wat de kracht is.

Tegen de Groene Uilen, zonder hoofdcoach Geraldo Rustenberg had assistent-coach Rick Thenu de leiding. BCE startte uitstekend en nam onder leiding van Michel van den Hoven, die zijn kracht liet zien in de bucket en ook vanaf de driepuntslijn, snel een 12-4 voorsprong.

GOEDE START  De verdediging stond als een huis en de Groene Uilen konden de achterstand in het eerste kwart moeilijk verkleinen. Dankzij rebounds van onder andere topscorer Bram Koning (16 punten) en Yannick van der Zalm werd de tussenstand 18-9.

In het tweede kwart was het spel van BCE minder en daar maakten de gasten slim gebruik van.

Uiteindelijk behield BCE met enig hangen en wurgen een 28-26 voorsprong. ,,De Groene Uilen zagen dat wij (BCE) veel schoten net niet de basket in zagen vallen", liet woordvoerder Jeroen van den Beemt weten.

Speler Jordi Dueck vulde aan: ,,In dit kwart liep niks voor ons. Verdedigend stond het slecht en ondanks dat we ruimte voor onze schoten bleven creëren, vielen ze niet. Even stonden we zelfs met 22-24 achter."

De BCE-spelers Bram Koning en Richard Boter zagen dat het minder liep maar scoorden wel.

ENERGIE ,,In het tweede kwart was de energie aanmerkelijk minder in de defense. Later (in de tweede helft) pakten we dat wel weer op", aldus Michel van den Hoven. De tussenstand betekende wel 29-37 achterstand.

Na de rust opende Richard Boter meteen de aanval. Hij kwam twee keer achter elkaar op snelheid en maakte gelijk vier punten, waardoor het team uit Ede weer snel in de wedstrijd kwam.

Verdedigend was er weer focus bij BCE. Yannick van der Zalm was de centers van de Groene Uilen verdedigend vaak te slim af (18 rebounds) en zorgde daarmee voor veel balbezit. In het derde kwart liep BCE uit naar een redelijk comfortabele 41-38 voorsprong. In de slotfase ging het toch fout en werd afgesloten met een kleine 41-43 achterstand.

In het vierde kwart ging het lange tijd gelijk op. Na elke score van BCE werd deze vervolgens weer beantwoord met een tegenscore van de Uilen. Hierdoor werd het heel spannend. Het thuispubliek werd steeds luider en deed er alles aan om hun team naar de overwinning te juichen. Jordi Dueck speelde overtuigend en ontfutselde meermaals de bal van zijn tegenstanders. Ook aan de andere kant was Dueck van belang, want hij wist twee keer te scoren dit kwart.

WINST Bij 53-51 in Edes voordeel scoorden onder meer Bram de Koning en Damiël Ermen. Met nog ruim twee minuten moesten de gasten alles of niets spelen. De Uilen waren genoodzaakt fouten te maken, om de tijd stil te zetten en proberen balbezit te krijgen.

BCE bleef sterk verdedigen in de slotminuten en sleepte de overwinning 59-54 binnen.

Coach Rick Thenu reageerde na afloop opgelucht. ,,Nadat het team in het eerste kwart zichzelf sterk verweerde tegen de goed spelende Uilen, ebde dat weg in het tweede kwart. In de tweede helft werd het spel ondanks onze slordigheid iets beter, maar heeft BCE uiteindelijk gewonnen op karakter en doorzettingsvermogen".

Zaterdag gaat BCE op bezoek bij D.B.V. Arriba in Enschede. Een ploeg die in de tweede divisie de zesde plaats bezet. De thuiswedstrijd werd door BCE met 68-52 gewonnen.