Alle dammers die een bijdrage leverden aan het kampioenschap en promotie. Rechts zittend DES Lunteren voorzitter Jaap Heij.
Alle dammers die een bijdrage leverden aan het kampioenschap en promotie. Rechts zittend DES Lunteren voorzitter Jaap Heij. Eip Janssen

DES Lunteren wint en promoveert

29 februari 2020 om 19:07 Overig

LUNTEREN DES Lunteren, de plaatselijke dam trots is na een 11-9 zege op Het Noorden kampioen in de hoofdklasse geworden. De zege kwam van ver maar bekroonde wel een geweldig seizoen.

Eip Janssen

,,Terug naar het hoogste wat een dammer kan bereiken: de Ereklasse, de sterkste damcompetitie ter wereld", glunderen teamleider Erwin van Hierden en DES Lunteren voorzitter Jaap Heij.

De laatste ook spelend in het tweede team drentelde de hele middag wat nerveus heen en weer in het Lunterse damclubhuis De Schuifeldam. ,,Lang dacht ik dat dit niet goed kwam."

WINST Erwin van Hierden wist dat een kleine zege voldoende was, tenzij naaste concurrent Damcombinatie Fryslân een 20-0 zege zou behalen.

,,Op een gegeven moment hoorde ik een tussenstand van 5-13 voor de Friezen voorbij komen. Dan weet je dat de eigen winst, hoe klein ook voldoende is. DES Lunteren is op bordpunten (+4) ten opzichte van Damcombinatie Fryslân kampioen geworden. De 12-8 zege op de Friezen in ronde vier is achteraf de beslissing geworden. Dat maakte de eerdere misstap tegen Huizem (9-11, red.) goed", aldus Van Hierden.

Zo halverwege de wedstrijd (rond half drie) is er op geen enkel bord nog iets te zeggen over de uitslag.

,,Misschien zijn er deskundigen die een voorspellende gave hebben. Maar ik zie nog niet veel winstkansen", zegt DES Lunteren 2 speler en Barnevelder Evert van de Pol.

Opmerkelijk is dat de teamleider van Het Boorden een 11-9 of 12-8 zege voor DES Lunteren verwacht. Waar hij dat op baseert wordt niet gelijk duidelijk. Bij de thuisclub ontbreken kopman Henk Klarenbeek en Harmjan Lammers. Beiden genieten van een korte vakantie en kunnen niet tijdig aanwezig zijn.

,,Dat had verboden moeten worden. Daar moet even over gepraat worden", grapt Erwin van Hierden tussen de partij door.

,,Maar dat is wat ons zo kenmerkt. Echte amateurs die liefhebbers van het spel zijn. Maar ook weten dat er momenten zijn waarop het gezin prevaleert. Het is hier niet wie betaald bepaalt. Ik zou dat ook niet willen."

Arjan van Galen en super invaller Peter Hoogteijling maken het team compleet.

KLOK Met nog zo'n drie kwartier voor de tijdcontrole hebben meerdere DES Lunteren tijdproblemen.

Arjan van Galen en Paul Wijninga onttrekken zich aan dat tijdspel en hebben meer bedenktijd dan de tegenstander.

,,Dat zegt bij dammen niet zoveel. Elke zet levert een minuut extra speeltijd op. Het gaat om de stelling", verduidelijkt Jaap Heij. Hij blijft een slecht gevoel houden over de borden.

Dat wordt er niet beter op als bord 1 speler Ronald van de Beek oud - Lunteraan Michiel Kroesbergen moet feliciteren: 0-2.

,,Hij was een maatje te groot", aldus de DES-speler. ,,Ik was niet van plan het feestje van DES Lunteren te bederven. Maar nu ik er toch was en de winst voor het grijpen lag, heb ik maar toegeslagen", lacht Kroesbergen.

Hij speelt al twintig jaar voor Het Noorden.

,,Ik ben naar Groningen verhuist en kwam bij deze mooie club terecht. Nu woon ik weer in Wilp bij Apeldoorn. Dit was mijn eerste en enige wedstrijd in de hoofdmacht", verklaart hij.

In het laatste kwartier kun je een speld horen vallen. De nerveuze blikken op de Lunterse borden worden minder als Arjen Timmer zijn winst binnen haalt.

,,Een aantal mooie eindcombinaties", zegt hij bescheiden.

,,Ik kwam al in goede vorm hier. De reden? Mijn zoon, 24 januari jl. geboren lachte voor het eerst heel vriendelijk naar zijn vader. Dat gevoel heb ik meegenomen naar het dambord", zegt de trotse dammer.

Paul Wijninga brengt de stand op 4-2 na winst op Owen Donkers. Hij verklaart zijn zege als volgt: 'een partij van de stevige aanval tegen een omsingeling. De omsingeling won en dat was ik", grapt hij. Daarmee de Lunterse aanhang weer hoop geven op een goed resultaat.

CONSOLIDEREN Peter Hoogteijling, Mark Sanders, Arjan van Galen, Laura Timmerman en Erwin van Hierden consolideren de voorsprong: 9-7. De laatste ziet een curieuze partij eerst bijna uit zijn handen vliegen, en daarna dankzij zijn tegenstander een punt opleveren.

,,Ik stond heel goed, maar een kleine misrekening bracht me in de problemen. Gelukkig wist mijn tegenstander (Jan van Meggelen) er niet van te profiteren. Dit gelijke spel koester ik na eerst het foutje al balend te hebben verwerkt", merkt Van Hierden op.

Dan ontspint zich voor de neutrale toeschouwer een merkwaardig schouwspel. Arwin Lammers en Stijn Overeem, beiden een zekere remise in handen, lijken meer aandacht voor elkaar te hebben.

,,Zij willen elk voor zich het beslissende punt aandragen", wordt gegrapt.

Nadat Stijn Overeem remise aanvaard, volgt Arwin Lammers vrij snel. Met een 10-8 tussenstand in het voordeel van Lunteren was er nog deze partij nog gaande. Lammers, die op papier 150 ratingpunten minder had, zette aan het einde van de partij alles op alles om nog een overwinning te behalen. Dit lukte echter net niet. Het werd remise. Een knap staaltje werk van Arwin Lammers, want hiermee bracht hij het elfde punt binnen:11-9 en dus kampioenschap en promotie.

,,Nee, ik heb niet op Stijn (Overeem, red.) gelet. Ik ging voor de winst. Maar daarna denk je aan het teambelang en de titel. Dan kies je het zekere en aanvaard remise", aldus een tevreden Lammers. 

De muziek, hoe kan het anders; 'We are the champions' klinkt door de doorgaans stille denkzaal. De flessen champagne worden door ceremoniemeester Jaap Heij ontkurkt. Het team gaat graag op de foto.

HEEN EN WEER ,,Voor de achtste keer in de laatste jaren gepromoveerd naar de Ereklasse dammen. De Lunterse heen en weer is wat in het voetbal Volendam is. Maar het verveelt nooit. Altijd als onbetaalde amateurs maar wel met ambities. DES Lunteren gaat het volgend seizoen weer maken in de hoogste damklasse. Nee, betaalde Russen laat staan betaalde regiospelers zul je hier niet aantreffen. Wij blijven onze identiteit trouw en geloven in de eigen regio kweek", sluiten Erwin van Hierden en Jaap Heij af.

Zij verdwijnen in het feestgedruis. Het bleef in clubhuis De Schuifeldam nog lang onrustig.   

Individuele uitslagen:

DES Lunteren - Het Noorden 11-9

Ronald van de Beek - Michiel Kroesbergen 0-2      

Stijn Overeem - Bert de Jong 1-1

Paul Wijninga - Owen Donkers 2-0 

Peter Hoogteijling - Jakob Pronk 1-1           

Arjan van Galen - Floris Tol 1-1

Erwin van Hierden - Jan van Meggelen 1-1

Arwin Lammers - Danny Staal 1-1  

Laura Timmerman - Martijn de Jong 1-1     

Mark Sanders - René Wijpkema 1-1

Arjen Timmer - Tamar Visser 2-0

Arjen Timmer zorgt voor eerste Lunterse zege
Afbeelding
Teamleider Erwin van Hierden had het lastig bij DES Lunteren
Voorzitter Jaap Heij (achteraan) trots op zijn eerste team.
Stijn Overeem behield het overzicht en remiseerde.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie