Afbeelding
Familie Heij

Koninklijke onderscheiding voor DES-man Jaap Heij

24 april 2020 om 13:13 Overig

EDE/LUNTEREN DES Lunteren-voorzitter en dampromotor Jaap Heij (56) is gisteren onderscheiden met een lintje.

Eip Janssen

Hij werd donderdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een telefoontje van de Edese burgemeester René Verhulst overviel hem. Geen smoesjes dit jaar om mensen naar De Reehorst te lokken waar ze verrast worden tijdens de traditionele Lintjesregen ter gelegenheid van Koningsdag. Door de corona-lockdown kunnen de burgemeesters de Koninklijke Onderscheidingen voorlopig niet opspelden.

VERRAST,,De burgemeester belde met het heuglijk nieuws 'dat het zijne majesteit heeft behaagd...' De echte ceremonie zal later plaatsvinden", reageert Edenaar Jaap Heij. Het was voor de jubilaris een bijzondere dag. ,,Ik was thuis omdat ik onze achtentwintigste trouwdag vierde. Niet geheel toevallig kwamen de kinderen en aanhang buurten. Ik weet dat een aantal smoesjes waren bedacht me naar De Reehorst te krijgen. Helaas wegens de corona geen officiële lintjesregen op 24 april dit jaar. Nee, ik heb hier echt nooit aan gedacht. Corona heeft voor mij en ons gezin helaas ook een persoonlijk gezicht gekregen. Mijn vader (83) is vrijdagavond helaas aan het coronavirus overleden. Een heel dubbel gevoel deze dagen."

Jaap Heij kreeg zijn onderscheiding op verzoek van damvereniging DES Lunteren. Secretaris Arno Bos over de voordracht: ,,Jaap is op zijn vijftiende (maart 1979) begonnen met dammen in Lunteren. Hij is al 25 jaar jeugdleider bij DES Lunteren en een vaderfiguur voor de dammende kinderen. Naast zijn inzet als jeugdleider is hij sinds februari 2005 voorzitter van de vereniging. Jaap draagt de damsport waar het maar kan breed uit. De contacten met de pers zijn uitstekend. Dat betekent dat de club volop in de belangstelling staat."

SPRAKELOOS Jaap Heij, werkzaam bij thuiszorgorganisatie Opella Ede, was even sprakeloos. ,,Dat mij dit mag overkomen. Ik vind het een eer. Maar dank ook aan het thuisfront dat mij daartoe in staat stelt", zegt hij bescheiden. Gemiddeld is de dammer tussen de 20 en 25 uur per week met zijn sport bezig. ,,Toen ik begon telde de club 25 senioren en 5 jeugdleden. Op dit moment hebben we 45 senioren en 15 jeugdleden. Dat in een tijd waarin zoveel andere leuke dingen ook belangrijk zijn."
 

SOCIAAL Hoe zou hij de club willen omschrijven en welke (toekomst) wensen heeft hij? ,,DES Lunteren is een damclub waarbij het amateurisme en de clubliefde voorop staat. Ook het onderlinge sociale contact wordt gekoesterd. Er is ongeacht in welk team men speelt aandacht van en voor elkaar. Wij kiezen bewust voor eigen (regionale) damtalenten en geen goed betaalde dammers die één keer per veertien dagen invliegen. Dat maakt handhaving in de Ereklasse dammen er niet gemakkelijker op. DES Lunteren wordt niet voor niets na acht keer promotie/degradatie de 'heen en weer in de damsport' genoemd. Ik hoop deze club nog lang te mogen dienen. Men weet dat dammen mijn belangrijkste bijzaak in het leven is. Daar gaat één ding boven: ik koester mijn dierbaren. Zij staan ondanks de damsport met stip op één", sluit Jaap Heij zijn verhaal geëmotioneerd af.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie