Innovatie van de slee en de aerodynamica moeten van Bos in 2022 een medaillekandidaat maken op de Olympische Spelen.
Innovatie van de slee en de aerodynamica moeten van Bos in 2022 een medaillekandidaat maken op de Olympische Spelen. Viesturs Lacis

Kimberley Bos gaat zich in Letland vast testen richting Olympische Spelen

Overig

EDE Kimberley Bos begint dit weekend aan het pre-Olympisch seizoen. De 27-jarige skeletonster uit Ede gaat vrijdag 20 november in Sigulda (Letland) van start in de World Cup. Een week later staat op dezelfde baan ook gelijk de tweede World Cup-wedstrijd op het programma. Daarna komt Bos dit kalenderjaar nog twee keer in actie bij World Cup-wedstrijden in het Oostenrijkse Innsbruck (11 en 18 december).

Het World Cup-circuit in het skeleton wordt vervolgd met wedstrijden in Winterberg (Duitsland), Sankt Moritz (Zwitserland) en Königssee (Duitsland) op respectievelijk 8, 15 en 22 januari. In februari neemt Kimberley Bos in aan het WK in het Duitse Altenberg en op 12 maart wordt het seizoen afgesloten met de laatste World Cup-wedstrijd in het Chinese Yanging, de officiële baan voor Beijing 2022.

EIGEN STARTBAAN Bos verblijft al sinds medio oktober in Sigulda om zich voor te bereiden op de eerste World Cup-wedstrijden in Letland. Ze maakte al meerdere afdalingen op het ijs en kent de baan inmiddels door en door. In de zomerperiode bracht ze veel tijd door in de krachtruimte en op de atletiekbanen van Sportcentrum Papendal en op de atletiekbaan van Climax in Ede. Ze had van Climax ook toestemming om een eigen startbaan op het terrein te (laten) bouwen, zoals die vroeger ook in Harderwijk werd gebruikt om de start in bobslee en skeleton zo goed mogelijk na te bootsen.

Samen met een aantal Edese bedrijven (Kelderman Bouw, steigerbouwer Matemco, aannemingsbedrijf Roel van Laar en Vestro metaaltechniek) werkte ze een plan uit, maar er bleken uiteindelijk toch veel meer haken en ogen aan te zitten dan gedacht. ,,Vooral op het gebied van eigenaarschap, beheer en exploitatie, maar ook financieel was de uitdaging al met al te groot. Overleg met mijn trouwe partners Kelderman Bouw, Carl Denig en Metis IT deed me inzien dat ik mijn energie, focus en sponsorinkomsten toch beter kan steken in het perfectioneren van mijn reguliere programma, mijn materiaal en mijn begeleiding. Daar is ook nog heel veel winst te boeken, misschien nog wel meer dan ik met een startbaan in Ede had kunnen bereiken!”

,,Ik heb er ontzettend veel van geleerd, als mens, topsporter én ondernemer. En ik heb gemerkt dat er meerdere mensen, organisaties en bedrijven zijn die een steentje bij willen dragen aan mijn droom om de beste van de wereld te worden”, aldus Bos die in PyeongChang 2018 als eerste atlete ooit Nederland vertegenwoordigde op het onderdeel skeleton. Met een achtste plaats maakte ze een meer dan verdienstelijk debuut. Voor Beijing 2022 legt de gedreven Edese de lat echter een stuk hoger: een medaille. En bij voorkeur goud. ,,Maar ik moet me eerst maar eens zien te kwalificeren natuurlijk, want de concurrentie is moordend.”

NIEUWE SLEE Na de Spelen van 2018 in Zuid-Korea kampte Kimberley Bos met veel blessureleed, maar inmiddels is ze weer topfit en ligt ze op koers voor de Spelen van 2022. Daar hoopt ze met een ‘nieuwe’ slee de concurrentie de loef af te steken. Ze zegt: ,,We zijn samen met een paar gerenommeerde partners bezig met een innovatief project om onder meer het basisframe, de ijzers en de aerodynamica te verbeteren. Mijn Britse coach Kristan Bromley is daar momenteel vooral druk mee. Hij begeleidt me op afstand. Joska le Conté is nu mijn coach bij de World Cup-wedstrijden. Dat bevalt prima. Kristian zal later aansluiten voor het WK en de World Cup op de Olympische baan van Beijing. Mits we de komende maanden nog wat extra sponsors vinden, want die zijn wel nodig om hem daar te krijgen en de nieuwe slee daadwerkelijk af te maken.”

Kimberley Bos begint dit weekend aan het pre-Olympisch seizoen. De 27-jarige skeletonster uit Ede gaat vrijdag 20 november in Sigulda (Letland) van start in de World Cup. Een week later staat op dezelfde baan ook gelijk de tweede World Cup-wedstrijd op het programma. Daarna komt Bos dit kalenderjaar nog twee keer in actie bij World Cup-wedstrijden in het Oostenrijkse Innsbruck (11 en 18 december).

Kimberley Bos is klaar voor het nieuwe seizoen.
advertentie
advertentie