Afbeelding
IBSF

Kimberley Bos grijpt naast medaille op EK in Winterberg

8 januari 2021 om 17:01 Overig

EDE Kimberley Bos is er voor het eerst dit seizoen niet in geslaagd op het podium te eindigen tijdens een World Cup wedstrijd. Precies op het moment dat er ook een EK-medaille te halen was, miste de skeletonster uit Ede het podium. Bos werd vrijdag in het Duitse Winterberg zevende in 1.55.83. Winnaar van de World Cup, en daarmee tevens van de Europese titel, werd de Russische Elena Nikitina in 1.55.10.

door Sander van Snippenberg

Het is de vijfde wedstrijd in het World Cup seizoen en in de eerste vier wedstrijden stond Bos steeds op het podium. Met de vorm zit het dus wel goed en Winterberg is bovendien de thuisbaan van de Edese.

Toch was Bos vooraf voorzichtig in haar voorspelling. In aanloop naar de wedstrijd in Winterberg gaf ze al aan dat een podiumplek erg lastig zou gaan worden. ,,Het ‘thuisbaanvoordeel’ is in onze sport heel groot. Ik ben hier misschien honderd keer naar beneden gegaan, de drie Duitse vrouwen minstens tien keer zo vaak”, zegt Bos. ,,Dat is zó’n voordeel. Ik denk dat de Duitsers teleurgesteld zijn als ze hier niet op 1, 2 en 3 eindigen”, aldus Bos gisteren.

ACHTERSTAND In de eerste heat zette ze een goede race neer, maar toch werd ze in tijd al op ruime achterstand gezet. De top 5 stond binnen negen honderdsten van elkaar, met de Duitse Tina Hermann met 57.58 als snelste van het stel. Kimberley Bos, als elfde van start, begon goed aan haar eerste heat en leek zich prima te mengen in deze top 5. Op de eerste vier meetmomenten lag ze zelfs voor op Hermann, al nam de marge gaandeweg wel af. Vanaf meetpunt 5 lag de Edese iets achter en dat was op de meet ook zo. Bos klokte 57.77, op dat moment de zesde tijd.

In de tweede run moest de Edese dus wat goed maken, maar daarin slaagde ze geen moment. De Canadese Elisabeth Maier, die in de eerste heat 8 honderdsten achter Bos zevende was geworden, had zojuist de snelste tijd tot dat moment (1.55.68) neergezet en Bos kwam daar niet aan. De Edese finishte uiteindelijk op 15 honderdsten van de Canadese en zakte een plekje in het klassement.

ZESDE OP EK Daarmee moest alleen de strijd om het podium nog beslist worden. En daarin ging Elena Nikitina er met de winst vandoor. De Russische maakte haar achterstand op Tina Hermann goed en hield uiteindelijk 6 honderdsten over voor het goud, waarmee ze haar titel prolongeerde. Hermann werd tweede, de Oostenrijkse Janine Flock pakte het brons. In het EK werd Bos zesde, omdat de Canadese Maier in die stand niet meegeteld wordt. 

In de stand om de wereldbeker blijft Bos wel tweede staan, achter Flock. Daarin heeft de Edese nu 998 punten, de Oostenrijkse staat op 1075.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie