EK voetbal 2008: supporters op het Edese Museumplein.
EK voetbal 2008: supporters op het Edese Museumplein. Henny Jansen

Nieuwe Facebookgroep zoekt ‘sportpareltjes’

7 april 2021 om 06:30 Overig

EDE Er is een nieuwe verzamelplaats voor liefhebbers van sport uit de gemeente Ede. Enkele weken geleden is de Facebookgroep ‘Sport in Ede in Beeld’ opgericht. Ede Stad.nl ondersteunt dit initiatief.

Deze groep is bedoeld als verzamelplaats voor recente en historische foto’s, artikelen en documenten van alle niveaus op sportgebied uit de hele gemeente Ede.

Henny Jansen, jarenlang werkzaam als redacteur voor Ede Stad en na zijn pensioen nog altijd als freelancer aan deze titel verbonden, is de initiatiefnemer voor de groep.

PLAKBOEKEN ,,Het idee leefde al een tijdje”, licht Jansen, samen met Boy Imminck en Sander van Snippenberg beheerder van het initiatief, toe. ,,Er is veel materiaal beschikbaar, merkte ik. Niet alleen in mijn eigen archief, maar bijvoorbeeld ook in plakboeken van andere Edese sportaanhangers die ik spreek.”

De groep telt inmiddels een kleine tweehonderd leden. Leden deelden al wat mooie oude teamfoto’s, video’s van kampioenswedstrijden en anekdotes.

ALLE NIVEAUS ,,Alles op alle sportniveaus, recent of historisch, is welkom. Zolang het maar gaat om activiteiten binnen de gemeente Ede”, voegt Jansen toe. ,,Ik merk dat dit soort Facebookgroepen gewaardeerd wordt. Ik kijk ook geregeld met veel plezier naar publicaties op bijvoorbeeld ‘Foto’s Oud Ede’, ‘Gemeente Ede in Beeld’, ‘Historie van de Gemeente Ede in beeld’ en ‘Ede-Zuid’. Ik hoop dat leden en toekomstige leden sportitems ook via de nieuwe groep publiceren.”

In de eerste aanzet zijn er dus al best wat leden, maar daar blijft het niet bij als het aan de beheerders ligt. ,,Ik nodig Edenaren met een scanner of andere digitale middelen graag uit hun archief met andere sportliefhebbers te delen. Toegangskaartjes, foto’s, anekdotes, kritische noten met een knipoog, teamfoto’s, sportfeestjes. De mogelijkheden zijn oneindig, zolang het maar respectvol blijft en we daarmee samen het Edese sportleven omarmen.”

EXPOSITIE Als de groep een succes blijkt en er veel ‘pareltjes’ boven water komen, dan denken de initiatiefnemers aan een nieuwe uitdaging. ,,Concreet is het allerminst, maar ik zie al een mooie expositie voor me’’, zegt Boy Imminck. ,,Met veel oude sportfoto’s uit de gemeente Ede, maar ook met voorwerpen natuurlijk. Historische shirts, vaantjes, voetbalschoenen, het kan wat ons betreft niet op. Misschien kunnen we op termijn zelfs een jury samenstellen die kijkt of de voorwerpen, maar ook het verhaal erachter, geschikt zijn voor de expositie’’, oppert hij.

Een ruimte om de ‘sportrelikwieën’ te kunnen tonen, ligt volgens hem ook best voor de hand. ,,Natuurlijk is momenteel alles gesloten. Maar wanneer we teruggaan naar meer vrijheid, is het misschien een mooi idee om een expositie in Cultura te houden. Daar hebben ze een schat aan ervaring, maar sinds januari is het ook de thuisbasis van de redactie van Ede Stad.nl.’’

De nieuwe groep is te vinden op Facebook; zoek naar ‘Sport in Ede in Beeld’ om lid te worden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie