Afbeelding
Privébezit Alex van Silfhout

Goede start dressuurploeg bondscoach Alex van Silfhout

24 juli 2021 om 16:56 Overig

LUNTEREN Op de tweede dag van de Olympische Spelen in Tokio, stond ook het eerste gedeelte (drie groepen) van de Grand Prix voor de dressuurruiters op het programma. Van de equipe van bondscoach Alex van Silfhout uit Lunteren kwamen Edward Gal en Hans Peter Minderhoud in actie.

Van Silfhout kan na de eerste dag tevreden de balans opmaken. ,,Edward Gal en Total US hadden alleen wat kleine schoonheidsfoutjes, maar met zo’n proef kunnen we alleen maar tevreden zijn. Zeker omdat dit paard zich nog maar aan het begin van zijn carrière bevindt”, zegt hij. ,,Hans Peter en Dream Boy reden ook gewoon een goede proef, al had Dream Boy nog een tandje scherper gemogen. Een super uitgangspositie, want Nederland staat nu in deze kwalificatie als beste land opgesteld. Marlies van Baalen, de derde Nederlandse deelnemer die morgen haar Grand Prix rijdt, heeft ook heel fijn getraind. Ik kijk positief uit naar morgen.”

Er is geen medaille te winnen bij de Grand Prix. Er wordt gewerkt met zes groepen. De combinaties zijn ingedeeld op basis van de FEI-ranking. Van iedere groep kwalificeren alleen de twee beste combinaties zich voor de finale kür op muziek. Dit wordt aangevuld met zes combinaties op basis van de uitslagenlijst, zodat in totaal achttien combinaties aan de start verschijnen in de kür op woensdag. De beste acht landen uit de Grand Prix gaan door naar de Grand Prix Special, die geldt als landenwedstrijd.

Als eerste starter voor Nederland en groep B betrad Edward Gal met GLOCKs Total US de baan. Gal straalde in zijn nieuwe oranje slipjas. De proef bevatte veel hoogtepunten zoals de draf verruimingen, draf appuyementen en de pirouettes. De piaffe en passage waren zeer goed en ook in de overgangen bleef Total US mooi in het ritme. In de uitgestrekte stap oogde de hengst ontspannen. De glimlach van Edward Gal liet zien dat hij blij was met deze proef. Met een score van 78,649% werd hij tweede in zijn groep, en plaatste zich rechtstreeks voor de finale. In het totaal klassement na de eerste dag wordt een derde positie ingenomen.

Hans Peter Minderhoud liet meteen een expressieve uitgestrekte draf zien. De appuyementen in draf waren mooi scharend. In de eerste passage moest de hengst nog even in het ritme komen. De piaffes waren mooi op de plek en ook de tweede passage was beter. De series waren mooi groot doorgesprongen en de pirouettes waren klein op de plek. Score: 76,814%. Goed voor een derde positie in groep C. Minderhoud moet zondag afwachten of hij zich alsnog weten te plaatsen voor de finale van de kür op woensdag. Marlies van Balen komt zondag in actie.

Vanuit groep A zijn Charlotte Fry met Everdale (77,096%) en de Deense Therese Nilshagen met Dante Weltino OLD (75,14%) door. Vanuit groep B zijn Catherine Dufour met Bohemian (81,046%) en Edward Gal met GLOCK’s Total US (78,649%) door. Vanuit groep C zijn Jessica van Bredow-Werndl (84,379%) en Sabine Schut-Kery met Sanceo (78,416%) door.

Bron: dehoefslag.nl / KNHS

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie