Harold Boom (links) moest de koning omleggen tegen Daan van Pel.
Harold Boom (links) moest de koning omleggen tegen Daan van Pel. Eip Janssen

Schakers geven dame weg bij schaakvereniging De Cirkel

17 november 2021 om 18:04 Overig

EDE Bij schaakvereniging De Cirkel werd afgelopen dinsdagavond alweer de elfde ronde gespeeld. Maar liefst tweeëndertig schakers gingen de strijd aan en vele partijen waren spannend. Maar heel opvallend werden in het begin van de avond een aantal partijen snel beslist omdat een van de spelers de dame verspeelde. In het schaken het sterkste stuk. Daarna werd gekeken naar het schaakvoetbal van het Nederlands elftal. De conclusie, dat echt schaken veel leuker is, werd snel getrokken.

Daan van Pel en Marnix Lukasse deden goede zaken na de gewonnen partij en stijgen enkele plaatsen in de top tien. Verder kenmerkte de elfde ronde zich door een zoals gezegd door ‘dame festijn’. Robin Enneman gaf na twee (!) zetten zijn dame weg aan Fedde Kingma. Louis van der Vos liet zijn dame insluiten en moest opgeven in zijn partij tegen Sebo Nienhuis. Als derde en laatste was Stijn Kappert het haasje toen hij een aanval op zijn dame over het hoofd zag. Eip Janssen wist met een paardvork de partij te beslissen.

TOP Hoewel in principe elke partij een topper is, zijn er in de top tien soms andere belangen. De ontmoeting tussen de sterkhouders Dominic van Dijk en Tom Pronk eindigde onbeslist. Beide schakers wilden geen al te grote risico’s nemen en daarbij hun positie van de tweede en derde plaats op de ranglijst in gevaar te brengen. Beide schakers hadden we vrede met de puntendeling. Marnix Lukasse wist na een ijzersterk gespeelde partij Henry van den Brink aan zijn zegekar te binden. Door deze winst klimt Lukasse van de negende naar de vijfde plaats. Daan van Pel bleek een maatje te groot voor Harold Boom. Een mooie en boeiende partij met als resultaat dat Van Pel van de achtste naar de zesde plaats stijgt. Een plaats in de top drie is voor deze zeer getalenteerde en geroutineerde schaker zeker geen utopie. Vooraf werd ook reikhalzend uitgekeken naar de partij tussen Niels van den Bovenkamp en Jim Pronk. De spanning was zo hoog dat Pronk junior vooraf nog wat waardevolle adviezen kreeg van collega Ben Verduyn. Dit pakte goed uit voor de met zwart spelende Pronk, die na een korte en interessante partij aan het langste eind trok.


Pim Eimers weerstond de sterke Nestor Shirokov.                                            foto: Eip Janssen

De jongelingen Pim Eimers en Nestor Shirokov streden op het scherpst van de snede om de winst. In het eindspel had Eimers zelfs licht voordeel, maar Nestor Shirokov kon eeuwig schaak geven, dus de puntendeling was een feit. Ook Hans de Groot en Tom Smit deelden uiteindelijk de punten, maar hier ging een lange en open strijd aan vooraf. In het eindspel zagen beide spelers geen winstkansen, hoewel één van de toeschouwers die wel zag voor Smit. Zoals wel vaker stonden de beste stuurlui aan wal, maar beide schaakmatadoren konden zich wel vinden in de overeengekomen puntendeling. Ben Verduyn mocht het opnemen tegen de in zijn ogen veel betere schaker Willem de Wilde. Verduyn trok alles uit de kast en de uiteindelijke remise voelde voor hem als een overwinning. Willem de Wilde had ook vrede met de uitslag en had genoten van de interessante partij. Arjo van Dijk gaf in de opening van zijn partij Frans van de Veer een paard cadeau. Ondanks deze materiële achterstand bood Van Dijk taai weerstand. Totdat hij in het middenspel ook nog zijn dame in de aanbieding deed en de volle buit voor Van der Veer binnen was.


Waar vader Pronk een halfje haalde wist zoon Jim (rechts) de volle buit te verzilveren.                        Foto: Eip Janssen

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Alfred Gaasbeek - Jonathan Karels 1-0, Anton Spronk - Egbert Aalbers 1-0, Jan Hartsuiker - Jasper de Rijk 1-0, Fedde Kingma - Robin Enneman 1-0, Eip Janssen - Stijn Kappert 1-0, Sebo Nienhuis - Louis van der Vos 1-0, Robert Degenhart - Hans van de Weteringh 1-0 en Henri van Kruistum - Ben Zee 1-0.

Top Tien::

1. Tim Evendijk 535,00

2. Dominic van Dijk 524,83

3. Tom Pronk 492,83

4. Ruben de Vries 474,00

5. Marnix Lukasse 454,50

6. Daan van Pel 452,00

7. Jan Willem Kinkel 446,83

8. Henry van den Brink 432,33

9. Harold Boom 421,00

10. Jim Pronk 412,00

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Op maandagmiddag 15 november werd ook bij de vijftigplussers de elfde ronde gespeeld. In groep A liep koploper Peter van de Wijngaart in zijn partij tegen Kees van de Voort bijna tegen zijn eerste nederlaag van dit seizoen aan. Maar bijna is niet helemaal en Van de Voort liet de zege glippen. In groep B een nieuwe koploper. Dat is nu na een eclatante zege op Joop de Feijter de trotse aanvoerder Alex de Roovere.

Uitslagen groep A: Peter van de Wijngaart - Kees van de Voort 1-0 en Jan Hartsuiker - Tom Smit 1-0. In remise eindigden: Peter Jonker - Eip Janssen, Arno Braam - Willem de Wilde en Louis van der Vos - Herman van Scherrenburg.

Top vijf groep A:

1. Peter van der Wijngaart 174,17

2. Willem de Wilde 152,00

3. Arno Braam 120,00

4. Hans de Groot 113,33

5. Jan Hartsuiker 100,50

Uitslagen groep B: Alex de Roovere - Joop de Feijter 1-0, Loek Platschorre - Fred Post 0-1 en Jan den der Wurff - Kees van Heerikhuize 0-1. In remise eindigde: Ben Verduyn - Fons de Kort en Hans Meijer - Remy Mouthaan.

Top vijf groep B:

1. Alex de Roovere 157,50

2. Kees van Heerikhuize 154,33

3. Ben Verduyn 129,00

4. Joop de Feijter 113,83

5. Klaas van der Wal 109,50


Bram Feenstra blijft ondanks een minder resultaat toch koploper topgroep.                                 Foto: Eip Janssen

JEUGD Ook volop strijd in de competities bij de jeugd. Wie gaat er over een paar weken met één van de mooie bekers aan de haal? Die vraag wordt de komende weken beantwoord.

Top drie subgroep:

1. Kaithlyn Liew 130,00

2. Rachel van Wijngaarden 118,50

3. Bob Lok 106,00

Top drie topgroep:

1. Bram Feenstra 117,00

2. Alexander Ivanov 110,00

3. Elco Drijfhout 106,00


Kaithlyn Liew  (links) wist een mooie partij met winst af te sluiten.                                                      Foto: Eip Janssen

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Tom Pronk (links) en Dominic van Dijk probeerden het wel, maar remise was de uitkomst.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie