Henk Klarenbeek (links) was de DES Lunteren speler die winst boekte.
Henk Klarenbeek (links) was de DES Lunteren speler die winst boekte. Erwin van Hierden

DES Lunteren moet ereklasse dammen veiligstellen via nacompetitie

Overig

LUNTEREN De vurige hoop dat DES Lunteren de nacompetitie degradatie uit de ereklasse zou kunnen ontlopen is niet gelukt. In de laatste ronde werd in het eigen clubhuis De Schuifeldam met 7-13 verloren van directe concurrent Witte van Moort.

Eip Janssen

,,Een te zware horde. Het verlies met 7-13, waarbij een aantal puntjes nog fortuinlijk werden binnengehaald kwam binnen. Het tiental is nu dan ook veroordeelt tot de nacompetitie. Waarschijnlijk tegen DUO uit Doetinchem op 16 april. Winst is dan nodig op de hoofdklasser anders is degradatie onvermijdelijk”, aldus teamleider Erwin van Hierden.

[ONGUNSTIG] Voorzitter Jaap Heij van de Lunterse damclub zette beide partijen in zijn openingsspeech echt op scherp. ,,De paringen waren niet aan de gunstige kant van Lunteren. Er was een enkel kansrijk bord, maar op een aantal borden was de loting echt ongunstig. Dat werd in de wedstrijd helaas ook werkelijkheid. Witte van Moort haalde op een aantal borden hard uit”, oordeelde de teamleider. Het eerste punt werd nog binnengehaald door Harmjan Lammers. Tegen de sterke en snel spelende Barkel kwam Lammers nauwelijks in gevaar en haalde de DES Lunteren speler met een handige combinatie de remise binnen. Daarna ging het op een aantal borden mis. Ronald van de Beek beging in de opening een kleine onnauwkeurigheid, waardoor hij de gehele partij onder druk kwam te staan. De Edenaar in Lunterse dienst kwam hier niet meer onderuit. Hetzelfde gold voor Paul Wijninga. Een minder handige opbouw zet leverde ineens nadeel op. Tegenstander Wong wist daar behendig gebruik van te maken: 1-5. 

[STRIJD] Stijn Overeem was inmiddels in het nadeel gekomen. Hij trapte in een zeer fraaie combinatie en moest hard vechten voor een puntje. ,,Ik kreeg zelf ondertussen een remiseaanbod. In een laveerpartij was ik enigszins in het nadeel gekomen en content met het aanbod en greep dit met beide handen aan”, keek Van Hierden terug. Kopman Henk Klarenbeek wist de winstweg te vinden. In een partij waarin beide spelers de spanning niet uit de weg gingen, was het lang onduidelijk wie in het voordeel zou zijn. ,,Uiteindelijk wist Klarenbeek het net iets slimmer te spelen en met een eenvoudige twee om drie werd de winst binnengehaald”, analyseerde de DES Lunteren teamleider verder.

Arjen Timmer (bord 1) tegen de sluwe Gil Salomé, was een partij waarin Salomé langzaam voordeel leek te krijgen. Timmer was goed bij de les en wist de schade beperkt te houden met een knappe remise als resultaat. Plots ging het mis bij Coen Bommel. Alhoewel de tegenstander in het middenspel een winnende combinatie had gemist leek het goed af te lopen in zijn partij. Remise was binnen handbereik maar een foutieve zet was fataal. ,,In een 4 om 3 eindspel trapte Coen Bommel in een eenvoudige wending en kon direct opgeven”, sipte Van Hierden.

De strijd bij Stijn Overeem was nog gaande. In het nadelige eindspel wist Overeem bijna de eindstreep te halen maar overzag op het allerlaatste moment een triktrak-truc. ,,Zo zuur, maar fraai uitgevoerd door zijn tegenstander Van Dijk.” Johan Top en Mark Sanders, beide onder druk staande moesten vechten voor een punt. ,,De tegenstanders, al zeker van de teamwinst waren niet zo nauwkeurig. Anders was de uitslag nog dramatischer geweest. Het belooft paaszaterdag nog een hele spannende dammiddag te worden. Lunteren is gebrand op een goede afsluiting van het seizoen en behoudt van de plaats in de ereklasse dammen”, sluit Erwin van Hierden gedecideerd af.

Individuele resultaten:

DES Lunteren - Witte van Moort 7-13                  

Arjen Timmer - Gil Salomé 1-1

Ronald van de Beek - Martijn de Leeuw 0-2

Paul Wijninga - Yuen Wong 0-2

Coen Bommel - Thijs van den Broek 0-2 

Henk Klarenbeek - Peter Hoopman 2-0

Stijn Overeem - Jan van Dijk 0-2

Johan Top - Gerbrand Hessing 1-1

Erwin van Hierden - Bert Aalberts 1-1

Harmjan Lammers - Marino Barkel1-1

Mark Sanders - Herman Hilberink 1-1

advertentie