Bridgen heeft als doel om zoveel mogelijk slagen te maken.
Bridgen heeft als doel om zoveel mogelijk slagen te maken. Dick Martens
Kom bij de club

‘Bridgen houdt je geest gezond’

Overig

EDE Wat is er zo leuk aan bridge? Die vraag stellen aan leden van de Edese bridgeclub De Witte Hinde is hem eigenlijk al beantwoorden: ,,De gezelligheid natuurlijk”, klinkt het in koor. Maar ook het spel boeit hen natuurlijk, toch zijn er ook wat ‘kleine zorgen’. In coronatijd heeft de bridgesport aardig moeten inleveren, mede omdat er geen starterscursussen konden worden gegeven en nieuwe aanwas uitbleef. Nu weer wel gelukkig. Er zijn weer Zomerdrive’s en komt de Heidedrive eraan.

door Dick Martens

En dat de bridgers van De Witte Hinde, maar ook spelers van andere clubs die deelnemen aan de Zomerdrive weer toe waren aan ‘lekker gezellig bridgen’ is al snel duidelijk. Ver voor de wedstrijden van start gaan, is de thuisbasis, Partycentrum de Kei, al volledig in gereedheid gebracht. De tafels zijn keurig gedekt, kaarten en toebehoren liggen klaar en aan de inschrijftafel worden met ‘een hartelijk welkom’, de deelnemers ingeschreven. 

Een van hen is clublid en penningmeester Wim Slotboom. Ook hij is blij, dat er weer gespeeld kan worden. ,,Door maatschappelijke veranderingen staat het ledenaantal van vrijwel alle bridgeclubs in Nederland onder druk, zeker ook omdat we geen starterscursussen meer konden geven. Gelukkig gaan die, onder begeleiding van een professionele bridge-docent op 6 september weer van start.”

VOOROORDELEN ONTKRACHT Ook wil Slotboom het sprookje ontkrachten dat bridge een elitesport zou zijn. ,,Die tijd ligt al ver achter ons. Het is inmiddels wereldwijd een van de meest bedreven kaartspelen. Zo’n honderd miljoen mensen in meer dan honderd landen spelen bridge. Jong en oud, mannen en vrouwen. Thuis, bij een club, op internet, dat is allemaal mogelijk. En, ook niet onbelangrijk, het is ook nog eens goedkoop, want waar kan je voor minder dan 100 euro een jaar lang vrijwel iedere week deze uitdagende sport beoefenen. ‘Gezond van lichaam en geest’ bevorder je niet alleen door genoeg te bewegen, maar ook door het beoefenen van een denksport, daar hoort bridge zeker ook bij, het houdt je geest gezond.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Voorzitter van ‘De Witte Hinde’, Dina Kok, verwelkomt de deelnemers aan de Zomerdrive. - Dick Martens

HERSENGYMNASTIEK Bijval voor die laatste uitspraak krijgt hij vrijwel onmiddellijk van de voorzitter van De Witte Hinde, Dina Kok. ,,Mijn man begon al op zijn 18e met bridgen, aangemoedigd door zijn ouders. Inmiddels is hij 57 en vindt het nog steeds een heerlijke sport. Je kunt het thuis doen, maar ook op een club, zoals bij ons. Het gaat vereenzaming tegen, het is hersengymnastiek, het heeft eigenlijk alleen maar voordelen om te leren bridgen. Gelukkig kan en mag er weer gespeeld worden, zelfs op een warme avond is de animo groot om gezellig en lekker met elkaar te spelen. Zelf speel ik ook al ruim 35 jaar en tot op de dag van vandaag ben ik blij, dat ik het spel heb geleerd. Ook tijdens vakanties bijvoorbeeld, het is mij al heel vaak overkomen, dat wij een gezellige bridgemiddag of avond hadden, met mensen die wij hadden ontmoet en ook bridgeden.” 

Voor bridgeclub De Witte Hinde zijn nieuwe leden van levensbelang

LEDENAANTAL En gezellig is het ook tijdens de Zomerdrive van De Witte Hinde. Die naam is ontleend aan de locatie waar de club na de oprichting in 1946 startte: Hotel-Restaurant De Witte Hinde, naast het huidige Station Ede-Wageningen. Inmiddels verhuisde de club naar Partycentrum de Kei, Peppelensteeg 12a in Ede, tegenover zwembad De Peppel. In de hoogtijdagen van de club speelden er ruim 150 leden. 

,,Maar helaas zijn we nu gezakt naar 60 leden”, vervolgt de voorzitter. ,,We zijn alweer druk bezig om het ledenaantal uit te breiden. We voerden onder andere een gesprek met de andere bridgeclub in Bennekom, BBC, om misschien een samenwerking aan te gaan. Maar ook door de Zomerdrive’s te organiseren, waarvan de laatste, de Heidedrive, op 23 augustus is. Dan komt ook de Heidekoningin even langs. Dat is inmiddels een traditie geworden.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Tijdens de Zomerdrive van ‘De Witte Hinde’ maken de bitterballen een niet te onderschatten onderdeel van de gezellige avond uit. ,,Daar wordt echt naar uitgekeken.” - Dick Martens

BITTERBALLEN Traditie zijn ook ‘de rondjes bitterballen’. ,,Ja daar wordt echt naar uitgekeken hoor”, bevestigt Anneke de Swaaf, die samen met haar partner ook al jarenlang (’Al ruim 43 jaar, hoor’) lid is van De Witte Hinde. ,,Het is gewoon een leuke en gezellige club, waar wij graag komen om onze mooie sport te beoefenen, maar ook lekker met elkaar te kletsen. Dat doen we ook na een avond zoals deze.”

Belangstelling of meer informatie over het bridgen en de club? Stuur een e-mail naar: bcdewittehinde@gmail.com of bel Wim Slotboom: 06-53915109. De starterscursussen zijn op de dinsdagavonden van 6 september tot en met 22 december 2022.

Dit artikel wordt u aangeboden door bridgeclub De Witte Hinde. Ook aandacht voor uw club? Neem contact op met Frans de Kleuver: f.d.kleuver@bdu.nl

advertentie
advertentie