Iedereen telt mee bij De Cirkel. Desnoods speelt een speler (Johan de Lange,rechts) twee partijen tegelijk.
Iedereen telt mee bij De Cirkel. Desnoods speelt een speler (Johan de Lange,rechts) twee partijen tegelijk. Eip Janssen

Top tien schuift in elkaar bij schaakvereniging De Cirkel

9 november 2022 om 11:56 Overig

EDE In de top tien schaakvereniging De Cirkel boekte koploper Luuk de man een mooie zege op titelhouder Dominic van Dijk. Een partij om in te lijsten.

Luuk de Man en op enige afstand Ruben de Vries nemen afstand in de top van de acht achtervolgers. Dit kwam mede door enkele verrassende uitslagen en met verschuivingen als gevolg. Dinsdagavond 8 november werd een schaakavond met verschillende items. Naast de interne competitie werd ook de eerste bekerronde afgesloten met het topduel Martijn Bakker (titelverdediger) tegen de sterke Harold Boom. Bakker mag blijven hopen op titelprolongatie na zijn winst in de eerste ronde. De volgende tegenstander is de sterke jeugdige schaker Nestor Shirokov. Dit duel wordt net als de andere partijen op dinsdagavond 15 november gespeeld. In de interne competitie deed nieuwkomer en jeugdspeler Alexander Ivanov goede zaken. Een remise tegen de sterke ervaren Peter Jonker is geen slechte binnenkomst in de seniorencompetitie.

Nadat de uitslagen bekend waren en de kruitdampen opgetrokken kon de balans worden opgemaakt. Interessante verschuivingen in de top tien. Ruben de Vries steeg van 3 naar 2, Tim Evendijk van 6 naar 3, Tom Pronk van 5 naar 4, Mark Bakker van 7 naar 6, Egbert Aalbers van 10 naar 8 en nieuw in de top tien is Henri van Kruistum.

INTERNE COMPETITIE De clash tussen Luuk de Man en Dominic van Dijk leverde een voor de leek bijna onnavolgbare partij op. Beide schakers haalden alles uit de kast en maakten er een zeer spannende ingewikkelde partij van. Uiteindelijk trok koploper Luuk de Man aan het langste einde. Dominic van Dijk moet in de achtervolging om zicht te houden op verlenging van zijn kampioenschap.

Ruben de Vries wist met zwart in een echte kraker de sterke Marnix Lukasse aan zijn zegekar te binden. Egbert Aalbers pakte verrassend de winst tegen Alfred Gaasbeek, de oplosser van schaakproblemen. Tegen het sterke aanvalsspel van Aalbers had Gaasbeek echter geen oplossing. De strijd tussen de beide ‘Henries, te weten Henry van den Brink en Henri van Kruistum werd na een mooie partij in het voordeel van laatstgenoemde beslist. Ben Zee is na een wat zwakke start dit seizoen terug op weg naar de top tien. Na een zege op de dit seizoen sterk acterende Jasper de Rijk vinden we de routinier Ben Zee terug op der dertiende plaats. Debutant Alexander Ivanov mocht het met zwart opnemen tegen de geroutineerde Peter Jonker. Na een mooie partij werden de punten gedeeld. Een veel belovende start voor de jongeling. Dick Wenning en Jim Pronk zijn dit seizoen de weg helemaal kwijt. Na het verlies tegen respectievelijk Jordi van den Brink en Sander Rosman, staan zij wel erg laag op de ranglijst. Of zijn deze schakers nu al aan het rekenen hoe volgend seizoen een gooi kan worden gedaan naar de Runner-up Cup? Of te wel de prijs voor de schaker die in relatie tot het voorgaande seizoen de meeste plaatsen wint.

OVERIGE UITSLAGEN: Jonathan Karels - Jan Hartsuiker 1-0, Johan de Lange - Kees van der Dussen 1-0, Tom Smit - Jelle Bottema 1-0, Louis van der Vos - Pim Eimers 1-0, Albert Bootsman - Fedde Kingma 1-0, Frans van der Veer - Hilmar van den Brink 0-1R, Penka Pavlova - Robin Enneman 1-0 en Bram Feenstra - Robert Degenhart 0-1. In remise eindigden: Tim Evendijk - Tom Pronk, Mark Bakker - Willem de Wilde, Hans de Groot - Leo Lukasse, Stijn Kappert - Hans van de Weteringh en Michel Aldridge - Femke van Kampen.

Stand top tien:

1. Luuk de Man 656,67

2. Ruben de Vries 522,17

3. Tim Evendijk 478,67

4. Tom Pronk 474.50

5. Dominic van Dijk 460.50

6. Mark Bakker 456,00

7 Marnix Lukasse 432,83

8. Egbert Aalbers 432,67

9. Willem de Wilde 431,00

10. Henri van Kruistum 428,50

BEKER Martijn Bakker de laatste nog te spelen partij uit de eerste speelronde van Harold Boom. In beide partijen was Martijn Bakker de terechte winnaar. Op 15 november staat de tweede bekerronde op het programma. De partijen zijn: Henry van den Brink - Tom Pronk, Jasper de Rijk - Dominic van Dijk, Marnix Lukassen - Tim Evendijk, Nestor Shirokov - Martijn Bakker, Ruben de Vries - Daan van Pel, Carel de Vries - Luuk de Man, Mark Bakker - Henri van Kruistum en Jan Hartsuiker - Jonathan Karels.

EXTERN Op woensdag 2 november heeft De Cirkel 2 de punten gedeeld met Wageningen 2 (3-3). Op voorhand was, mede gezien de gemiddelde rating, De Cirkel licht favoriet, maar dan moet het op de avond wel een beetje mee zitten. ,,Natuurlijk hadden we graag gewonnen”, was het relaas van teamleider Tom Smit. ,,Maar beter met een half ei terug naar Ede dan een lege dop”, was zijn vervolg. Winst was er voor Luuk de Man en Dick Wenning. Voor de puntendelingen zorgden Jasper de Rijk en Egbert Aalbers, terwijl Tom Smit en Anton Spronk met lege handen achterbleven.


Joop de Feijter maakt het Jeffry Huibers (rechts) te lastig. - Eip Janssen

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN In de maandagmiddagcompetitie speelden de vijftigplussers de tiende ronde in de najaarscompetitie. Koploper Willem de Wilde ging verrassend onderuit tegen Jelle Bottema en zakt hierdoor naar de tweede plaats. Egbert Aalbers is na de puntendeling tegen Jan Hartsuiker de nieuwe lijstaanvoerder.

UITSLAGEN: Willem de Wilde - Jelle Bottema 0-1, Peter van der Wijngaart - Tom Smit 1-0, Kees van der Dussen - Klaas van der Wal 1-0, Jeffry Huiberts - Joop de Feijter 0-1, Fred Post - Loek Platschorre 1-0 en Peter Pouw - Martien Borgdorff 0-1. In remise eindigden: Egbert Aalbers - Jan Hartsuiker, Peter Jonker - Arno Braam, Eip Janssen - Herman van Scherrenburg, Louis van der Vos - Hans Gillet, Alex de Roovere - Johan de Lange en Remy Mouthaan - Fons de Kort.

Stand top vijf:

1. Egbert Aalbers 240,67

2. Willem de Wilde 235,00

3. Ben Verduyn 219,33

4. Kees van de Voort 205,50

5. Jan Hartsuiker 197,83

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Eip Janssen, tel. 06-49816013, email: e.janssen1@upcmail.nl of Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie