Afbeelding
Ben Verduyn

Jonge schakers ontvangen felicitaties bij schaakvereniging De Cirkel

Overig

EDE Bij schaakvereniging De Cirkel werd dinsdagavond de twaalfde ronde van de interne competitie gespeeld. Em hoe? Wat er al langere tijd aan zat te komen gebeurde. De schaakjeugd lijkt de wat ‘oudere’ schaker te overvleugelen. 


Harold Boom (rechts) peinst wat Marnix Lukasse nu weer bedacht heeft.               Ben Verduyn

De vier jongste deelnemers aan de interne competitie: Bram Feenstra (13 jaar), Koen van Wijngaarden (15 jaar), Alexander Ivanov (16 jaar) en Jonathan Karels (17 jaar) wisten alle vier van zeker niet te onderschatten senioren schakers te winnen. Dat ontlokte bestuurslid Ben Verduyn in de wandelgangen de volgende opmerking. ,,Op 7 januari 2023 staat ons eigen jeugdschaaktoernooi ‘De Tinnen Soldaat’ op de kalender. De Cirkel rekent erop dat deze vier kanjers dan present zullen zijn en een vervolg kunnen geven aan het succes. Zijn zij de opvolger van ons jeugdige lid Nestor Shirokov? Hij wist de laatste twee goed bezette edities te winnen.” 

In de top tien deden Marnix Lukasse, Henri van Kruistum en Ruben de Vries goede zaken door hun partij te winnen. Koploper Luuk de Man, onbedreigd aan de leiding met een honderd procent score, kwam niet in actie. Zijn voorsprong op de achtervolgers blijft ruim een wedstrijdpunt. 

INTERNE COMPETITIE Marnix Lukasse wist na een boeiende partij Harold Boom aan zijn zegekar te binden. Door deze winst stijgt Lukasse van de achtste naar de vierde plaats. De strijd tussen de twee jeugdvrienden Ruben de Vries en Tim Evendijk werd uiteindelijk een prooi voor eerstgenoemde. De Vries speelde een voortreffelijke partij en in het middenspel maakte Tim Evendijk zich, na later bleek terecht, zorgen om de positionele stand. Ruben de Vries verkleinde door deze winst de achterstand op koploper Luuk de Man een klein beetje.

Henri van Kruistum, vorig seizoen geëindigd op tiende plaats, is aan ijzersterk seizoen bezig. Dit keer was het Alfred Gaasbeek die slachtoffer werd van zijn dadendrang. Door deze knappe winst stijgt Van Kruistum van de negende naar de derde plaats. Anton Spronk blijft zicht houden op een plaats in de top tien. Na een spannende partij wist hij de sterke Henry van den Brink, vorig seizoen geëindigd op de vijfde plaats, met lege handen huiswaarts te sturen. 


Ben Zee (links) en Leo Lukasse namen de tijd maar deelden het punt.                      Ben Verduyn

Leo Lukasse en Ben Zee maakten er een lange en mooie partij van. Beide schakers gingen voor de winst maar met de puntendeling hadden beide schakers na afloop ook wel vrede. Ook Fedde Kingma en Johan de Lange deelden na een heftige en behoedzame strijd de punten. Er waren voor beide schakers kleine winstkansen. ,,Uiteindelijk tevreden met het bekende halve ei”, lieten beide schakers na afloop weten.


Johan de Lange lijkt voor een schaakprobleem gezet. Kingma (links) wacht af.          Ben Verduyn

Koen van Wijngaarden kan vanwege zijn studie niet elke week spelen, maar als hij dan speelt is hij een geduchte tegenstander. Dit keer was het Robert Degenhart, die volgens zijn eigen zeggen, kansloos was tegen zijn oud-leerling.

Jonathan Karels versloeg ook een jeugdleider. Deze keer moest Tom Smit eraan geloven. Bram Feenstra bond Michael Aldridge met zijn bekende snelle maar zorgvuldige spel aan de zegetocht. Hilmar van den Brink moest de eveneens jeugdige Alexander Ivanov de hand schudden.

OVERIGE UITSLAGEN: Ben Verduyn - Louis van der Vos 1-0, Jim Pronk - Peter Jonker 1-0, Hans van de Weteringh - Jordi van den Brink 1-0, Jan Hartsuiker - Daan van Pel 1-0, Frans van der Veer - Femke van Kampen 0-1, Jasper de Rijk - Albert Bootsman 1-0, Kees van der Dussen - Stijn Kappert 1-0 en Robin Enneman - Dick Wenning 0-1. In remise eindigden: Tom Pronk - Dominic van Dijk, Egbert Aalbers - Hans de Groot en Sander Rosman - Nestor Shirokov. 

Stand top tien:

1. Luuk de Man 745,67

2. Ruben de Vries 650,50

3. Henri van Kruistum 523,33

4. Marnix Lukasse 568,00

5. Tom Pronk 567,17

6. Tim Evendijk 548,50

7. Dominic van Dijk 544,50

8. Mark Bakker 533,50

9. Harold Boom 509,00

10. Willem de Wilde 463,00

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN Op maandagmiddag 21 november speelden de vijftigplussers de twaalfde ronde in de najaar competitie. Kees van de Voort deed goede zaken en stormt de top drie binnen. Debutant Jan Neuteboom gaf met een overwinning zijn visitekaartje af.

UITSLAGEN: Arno Braam - Tom Smit 1-0, Eip Janssen - Kees van Heerikhuize 1-0, Kees van der Dussen - Hans de Groot 0-1, Remy Mouthaan - Klaas van der Wal 0-1, Martien Borgdorff - Kees van de Voort 0-1, Jan Neuteboom - Loek Platschorre 1-0, Alex de Roovere - Fred Post 1-0 en Johan de Lange - Herman van Scherrenburg 1-0. In remise eindigden: Egbert Aalbers - Peter van der Wijngaart, Peter Jonker - Hans Gillet en Ben Verduyn - Jan Hartsuiker.

Stand top vijf:

1. Egbert Aalbers 298,67

2. Willem de Wilde 279,67

3. Kees van de Voort 275,50

4. Ben Verduyn 270,50

5. Jan Hartsuiker 258,67

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Eip Janssen, tel. 06-49816013, email: e.janssen1@upcmail.nl of Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl. 

advertentie
advertentie