De nieuwe wedstrijdleider Willem de Wilde (rechts) moest in remise berusten.
De nieuwe wedstrijdleider Willem de Wilde (rechts) moest in remise berusten. Ben Verduyn

Spanning stijgt naar kookpunt bij schaakvereniging De Cirkel

19 april 2023 om 14:59 Overig

EDE Duidelijk is dat het einde van de interne competitie bij schaakvereniging De Cirkel, met nog zes ronde te gaan, de beslissende fase ingaat. De top vier bestaande uit Henri van Kruistum, Ruben de Vries, Luuk de Man en Tim Evendijk zit elkaar op de hielen. 

Regerend kampioen Dominic van Dijk lijkt de dit seizoen naast de hoofdprijs te grijpen. Of gaat hij in de laatste ronden voor een verrassing zorgen. Niets is uitgesloten bij de leuke schaakwedstrijden bij De Cirkel. De onderlinge verschillen in de top vijf zijn met een winst- of verliespartij zo maar te overbruggen.

In de dertigste speelronde de met spanning ‘clash’ tussen Henri van Kruistum en Luuk de Man gevolgd. Na veel strijd werd een puntendeling overeengekomen. Tim Evendijk ligt na winst op Tom Pronk op de loer. Ruben de Vries moest wat terrein prijsgeven omdat hij verhinderd was. Maar de tweede plaats werd (nog) niet verspeeld. Wie wordt Cirkel kampioen seizoen 2022/2023. Het lijkt tot de laatste speeldag (30 mei, Red.) een zenuwslopende aangelegenheid te blijven.


Henri van Kruistum (links) sloeg de aanval op zijn koppositie knap af.                   Ben Verduyn

PARTIJEN

De met wit spelende Luuk de Man kende maar een opdracht. Dat was winst tegen koploper Henri van Kruistum. Beide spelers laten zich deze interne competitie gelden. Van Kruistum is koploper en Luuk de Man heeft de bekerfinale bereikt. Gaat de man voor de dubbel of blijft Van Kruistum hem voor. Die vraag werd na een mooie partij voorlopig in het voordeel van Henri van Kruistum beantwoord. 

Het werd een partij op het scherpst van de snede. In de opening gaf Luuk de Man een pion cadeau. Van Kruistum keek wantrouwend naar de stelling maar besloot toch toe te happen. Dit resulteerde in een geïsoleerde dubbelpion, waarvan één pion snel werd gewonnen. Het loperpaar van Luuk de Man stond actiever dan het loperpaar van Henri van Kruistum. Het leek erop dat winst voor de Veenendaler De Man langzaam maar zeker in zicht zou komen. Maar de koploper verdedigde zich geweldig accuraat. Hij wist de plannen van zijn tegenstander te dwarsbomen. Uiteindelijk zagen beide spelers in dat een puntendeling onontkoombaar was. De vrede van De Open Hof werd getekend en naar de reacties te horen niet meer dan terecht. 

In de laatste ontmoeting wist Tom Pronk de sterke Tim Evendijk te verslaan. Om voorspelbare stellingen te voorkomen speelde Evendijk (wit) iets anders dan zijn Engelse opening. Het werd een Catalaan. Het zette Pronk kennelijk aan het denken en Evendijk kreeg bijna 50 minuten bedenktijd voorsprong op zijn klok. ,,Mijn stelling was makkelijker te spelen en met de opgebouwde tijd wist ik op de open d-lijn door te breken. Mijn tegenstander (Tom Pronk) had op een gegeven moment nog maar één seconde op de klok. Hij speelde heel snel en ik kon daarna met rustig nadenken een winnende voortzetting creëren. Na een matdreiging moest mijn tegenstander capituleren. Mijn eerdere nederlaag is weggewist”, lachte Evendijk.

De partij tussen Henry van den Brink en Dominic van Dijk had een nogal bijzondere openingsfase (1. e4 b6).Van Dijk verplaatste in elf zetten zijn loper vijf keer. De winst? ,,Een pion waardoor Henry van den Brink de druk moest opvoeren. Zijn stukken werden goed ontwikkeld maar zijn pionnen deden niet goed mee”, oordeelde Dominic van Dijk. Maar de partij werd in de eindfase gelijkgetrokken. ,,Misschien stond ik nog iets beter maar onvoldoende voor de winst. Het was mooi geweest. Een puntendeling is tegen Henry ook goed.” 

Anton Spronk tegen Marnix Lukasse, oftewel een aanvallende speelstijl tegen behoudende speelstijl. Dat werd in de eerste zetten wel duidelijk. Spronk gaf een pion voor aanvalskansen. Deze werden niet optimaal benut. Marnix Lukasse veroverde het centrum en wist met degelijk spel de partij naar zich toe te trekken.

Leo Lukasse kreeg een goede stelling tegen Jim Pronk. In de Slavische opening had Lukasse het initiatief. Maar in een wir war van schaakmogelijkheden werd een (stuk) paard verspeeld. Leo Lukasse zag in dat doorspelen met een stuk achterstand tegen de oud clubkampioen Jim Pronk niet realistisch was. Na een relatief korte schaakavond gingen de stukken weer in de doos.

Pim Eimers begint weer zijn oude vorm terug te krijgen. Na een mooie partij wist hij jongeling Alexander Ivanov aan zijn zegekar te binden. Jan Hartsuiker en Willem de Wilde hebben al menig gevecht met elkaar uitgevochten. Beide schakers zijn aan elkaar gewaagd en de uitkomt was geen verrassing: remise. Frans van der Veer pakte alweer zijn zevende overwinning van dit seizoen. Mathijs van Dijk, eerder zijn eerste twee partijen won, liep nu tegen verlies aan. Hilmar van den Brink was gebrand weer eens een zege te boeken. Robert Degenhart werd het slachtoffer van de dadendrang van Van den Brink. Laatstgenoemde wist een mooie matstelling te creëren.

De enige dame in het schaakgezelschap (Femke van Kampen) wist de sterke Fedde Kingma op een puntendeling te houden. Dat deden ook Bram Feenstra en Hans van de Weteringh.


Hans van de Weteringh (links) kon het aanstormende jeugdtalent Bram Feenstra niet verslaan. - Ben Verduyn

OVERIGE UITSLAGEN

Jasper de Rijk - Egbert Aalbers 1-0, Tom Smit - Albert Bootsman 0-1, Stijn Kappert - Sander Rosman 0-1, Kees van der Dussen - Ben Verduyn 0-1, Fadi el Kasah - Robin Enneman 1-0 en Floris van der Niet - Joris van den Brink 0-1. In remise eindigde: Ben Zee - Harold Boom.

Stand top tien:

1. Henri van Kruistum 1423,00

2. Ruben de Vries 1388,83

3. Luuk de Man 1378,50

4. Tim Evendijk 1347,33

5. Dominic van Dijk 1300,50

6. Tom Pronk 1293,50

7. Harold Boom 1236,00

8. Henry van den Brink 1209,67

9. Marnix Lukasse 1192,17

10. Mark Bakker 1119,00

EXTERN

De Cirkel hoofdmacht heeft vorige week tegen het al kampioen zijnde De Zeven Pionnen, een prima 5-3 zege behaald. Daarmee handhaafde De Cirkel zich in de eerste klasse. De punten werden binnengesleept door Henry van den Brink, Marnix Lukasse, Dominic van Dijk, Tim Evendijk en Ruben de Vries.

Ook De Cirkel 2 boekte een prima resultaat. Het Dikke Torentje uit Eemnes werd met 3,5-2,5 verslagen. Ook De Cirkel 2 handhaaft zich door dit resultaat bijna zeker in de tweede klasse. In de laatste wedstrijd tegen ZZ Combinatie 2 is één bordpunt voldoende. Mark Bakker, Tom Smit en Egbert Aalbers wonnen, terwijl Jasper de Rijk remiseerde.

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN

Op 17 april speelden de vijftigplussers de veertiende ronde in de voorjaar competitie. Zowel koploper Willem de Wilde als zijn naaste achtervolger Peter van der Wijngaart maakten geen fout en wonnen. De achtervolgers verloren en zal het kampioenschap waarschijnlijk gaan tussen Willem de Wilde en Peter van der Wijngaart. Zijn beide spelers komende maandag aanwezig staat het duel De Wilde – Van der Wijngaart op het menu. Dat wordt niet alleen smullen, maar wellicht ook een indicatie geven wie de titel binnen gaat slepen.

Dat er ook bij het maandagmiddag schaken (50plus) fel maar sportief om de punten werd gestreden blijkt wel uit het feit dat slechts één partij in een puntendeling eindigde.

UITSLAGEN

Kees van de Voort - Kees van Heerikhuize 1-0, Peter van der Wijngaart - Jan Hartsuiker 1-0, Ben Verduyn - Egbert Aalbers 1-0, Arno Braam - Willem de Wilde 0-1, Tom Smit - Hans Gillet 1-0, Kees van der Dussen - Martien Borgdorff 0-1, Jan Neuteboom - Joop de Feijter 1-0, Loek Platschorre - Jelle Bottema 0-1, Remy Mouthaan - Jan van der Wurff 1-0, Fred Post - Herman van Scherrenburg 0-1 en Jeffry Huiberts - Eip Janssen 0-1. In remise eindigde: Klaas van der Wal – Alex de Roovere. 

Stand top vijf:

1. Willem de Wilde 416,50

2. Peter van der Wijngaart 379,00

3. Egbert Aalbers 306,50

4. Jan Hartsuiker 301,00

5. Arno Braam 288,50

CONTACT

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen via e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com, dinsdag in de speelzaal of bij wedstrijdsecretaris Willem de Wilde 06-49156496.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie