Aanvoerder Ruud van der Horst in actie voor Polar Bears.
Aanvoerder Ruud van der Horst in actie voor Polar Bears. Mark Gunnink/Gunnink Fotografie

Alles begon met het 'Tokio-gevoel' bij Polar Bears-captain Van der Horst

30 december 2018 om 06:30 Sport/sport

EDE 2018 was een bijzonder jaar voor Polar Bears-captain Ruud van der Horst. De geboren Deurnenaar bereikte met zijn club voor het eerst sinds jaren weer de halve finales van de play-offs. Bovendien keerde hij terug bij het nationale team, waarmee hij op het EK in Barcelona de wereldtop tegemoet trad.

Het jaar begon gelijk met de terugkeer bij de nationale equipe. De 27-jarige Van der Horst nam na het mislopen van de Olympische Spelen in Rio (2016, red.) afscheid om zich te richten op zijn maatschappelijke carrière. Het aantal trainingen werd teruggeschroefd van negen naar drie en de zwembroek werd verruild voor een pak.

TERUGKEER Na een jaar kwam Van der Horst terug op zijn beslissing en pakte de telefoon om bondscoach Robin van Galen te polsen voor een terugkeer. In februari was zijn terugkeer op het internationale niveau een feit. ,,Dat voelde goed. Het was ook precies waarop ik hoopte. Ik heb eerst keihard getraind om op een niveau te komen waar ik mezelf goed bij voelde." De beslissing om te stoppen is achteraf misschien wel de juiste geweest stelt hij. ,,Op dat moment dacht ik dat dat goed zou zijn. Als ik meteen was doorgegaan had ik later misschien geen energie meer om m'n schouders eronder te zetten. Nu had ik zoiets. Ik mis het, ik ga nog 2,5 jaar gas geven. Ik kwam er ook achter dat ik dingen wil doen waar ik trots op ben. Dat doe ik nu." Van der Horst combineert het vele trainen met een baan bij Werkman&DeJong. Ondertussen ging het bij Polar Bears ook de goede kant op. Onder leiding van de toenmalige coach Tom van Oost kreeg de ploeg een nieuwe impuls. ,,Tom was heel gedisciplineerd. Over alles was van tevoren nagedacht. We kregen een heel boekwerk met situaties die we uit ons hoofd moesten leren. Dat oefenden we net zolang totdat het goed ging."

Die aanpak had dus een plek in de halve finales van de play-offs tot gevolg. ,,In de halve finale troffen we Alphen (de latere landskampioen red.). Dat we ze toen troffen was pech voor ons. Zij zijn het hele seizoen drie weken in vorm geweest, precies tijdens de play-offs. Dat doen ze natuurlijk hartstikke goed. Zij waren heel dominant, wij speelden prima, maar niet top. Dus hadden we geen kans."

Na het seizoen vertrok Van Oost omdat hij zijn werkzaamheden niet meer kon combineren en kwam Jan-Bram van Luit, die in november alweer opstapte. Van der Horst betreurt dat maar zag geen andere optie. ,,We zijn veel in gesprek geweest over zaken die we anders wilden. Daar discussieer je over en als dat te ver uit elkaar ligt, dan is het jammer maar denk ik de enige optie."
Voor de club is het nu zaak om een goed kader neer te zetten. De eerste vier is het doel. ,,Eerst aan de slag, iedereen fit worden en dan zien we rond de play-offs wel wie we tegenkomen."

TOKIO Dit jaar betekent ook een stap dichterbij het hoofddoel met de waterpolomannen: deelname aan de Spelen van Tokio in 2020. De vraag is of dat gevoel al borrelt. ,,Voor mij is alles begonnen voor dat Tokio-gevoel. Omdat ik die cyclus nog een keer mee wil maken. Veel keuzes leg ik langs de Tokio-meetlat. Of het de juiste is om dichterbij Tokio te komen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie