Afbeelding
Eip Janssen

Jaap van Galen verrassende winnaar Lunters damtoernooi

30 december 2018 om 09:33 Sport/sport

LUNTEREN Het twaalfde Oliebollentoernooi is afgelopen vrijdagavond (28/12) bij DES Lunteren is gewonnen door het oud-DES Lunteren lid Jaap van Galen.

En dat was toch wel een grote verrassing. De inwoner van Rijswijk gaf daarmee bekende coryfeeën als Arjen Timmer, Erwin van Hierden en de gebroeders Lammers het nakijken.

,,Ik heb lang niet meer echt actief gedamd. Maar het spelletje verleer je natuurlijk nooit. Mooi om weer zoveel bekende gezichten te zien. Dat je dan de winst pakt is ook een beetje bijzaak", lachte de winnaar bescheiden.

Nadat de organisator Jaap Heij zijn dammers had geteld bleken er 53 dammers naar het DES-clubhuis De Schuifeldam te Lunteren te zijn afgereisd. Een aantal dammers, waaronder dus de winnaar hadden de nodige kilometers daarvoor over.

UITSTEKEND Dat werd door DES Lunteren, gezien de gratis aangeboden lekkere oliebollen, de overdadige prijzentafel bij de verloting zeer op prijs gesteld.

Of zoals een deelnemer het weer verwoordde: het is stressen bij 5 minuten plus drie seconden per zet in een snel dampartij. Het is ontspannen zodra je door de dames aan de bar wordt geholpen. De sfeer is hier uniek in damland, en je ziet het is nu bijna twaalf uur of te wel zowat zaterdagochtend en het dambord wordt alweer uit de kast gehaald.

Het aardige van dit Oliebollen is dat er van alles gebeurd wat tijdens een normale damwedstrijd niet zou kunnen. Een huisdammer die een eerste teamspeler van DES Lunteren laat zweten. Een speler die met de ene hand zet en met de andere hand de klok bediend en erin slaagt de tijd op 5,03 te houden. Zijn tegenstander heeft nog twintig seconden en zij besluiten tot remise.

,,Ik ben een echte huisdammer. Wist ik veel. Ze adviseerde me de eerste partij niet te winnen anders krijg je gelijk alle toppers. Maar over de klok bedienen werd niets gezegd", glimlachte Edenaar Luigi Riggio opgelucht.

SCHEIDING Nadat vier ronden waren gespeeld was het kaf (de sterksten) en het koren (de minder sterken) wel gescheiden. Maar de toppers gaven elkaar geen duimbreed toe. De beslissing, hoe mooi is dat voor een organisatie moest in de slotronde vallen. Jaap en Arjan van Galen, Arwin Lammers en jeugdspeler (!) Bram Cysouw deelden de eerste plaats.

Jaap van Galen won in snel tempo van de Barnevelder Bram Cysouw en pakte voorlopig de leiding. Of het genoeg was voor de winst was mede afhankelijk van de partij tussen Arwin Lammers en Arjan van Galen. Uiteindelijk eindigde met voor beiden slechts enkele seconden op de klok na een bloedstollende strijd in remise. Jaap van galen maakte nog net geen vreugdedansje maar zijn stralende lach liet zijn gevoelens gelden.

Hij werd gekroond tot 'De Oliebol 2018'. Een titel die maar voor een uitleg vatbaar is: kanjer.

Arjan van Galen, winnaar 2016 moest genoegen nemen met een tweede plaats op de ranglijst, gevolgd door de DES Lunteren spelers Arwin Lammers, Erwin van Hierden en Arjen Timmer.

De tweede verrassing was de winnaar van de B-groep. Dat werd de jeugdige Barnevelder Bram Cysouw met een mooie score van 10 punten.

Hoewel er eigenlijk alleen maar winnaars waren, werden de overige winnaars nog even apart in het zonnetje gezet.

Henk Jongbloed in Groep C met 7-9. De D-groep werd gewonnen door Michel Hendriksen jr met 7-6, Bij de huisdammers was schaker Eip Janssen winnaar met vijf punten uit zeven wedstrijden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie