Afbeelding
Thomas Slijper

Forse winst De Cirkel 2

Sport/sport

EDE Het tweede team van schaakvereniging De Cirkel heeft medekoploper Voorster SC 2 op een gevoelige 6-2 getrakteerd.

De geplande ontmoeting tussen het vlaggenschip van De Cirkel tegen Baarn SV 1 werd op verzoek van Baarn een week uitgesteld.

Het was dinsdagavond weer een bedrijvige bedoening in denksportcentrum De Open Hof.

Want naast de externe schaakwedstrijd, stonden ook drie kwartfinales voor de beker op het programma. De halvefinalisten zijn Tom Pronk, Dominic van Dijk en Martijn Bakker. Wie het kwartet vol gaat maken zal de nog te spelen partij tussen Hans van de Weteringh en Thomas Slijper moeten uitwijzen.

In de interne competitie was er het verrassende en sterke optreden van Peter van de Wijngaart. Ook het binnen komen in de top tien van Jan Willem Kinkel mag niet onvermeld blijven.

BEKER Bekerspecialist Tom Pronk had geen mededogen met Gabriël van Gelder (foto 1 links). Na twee mooie partijen werd Van Gelder met lege handen en een illusie armer naar huis gestuurd.

Spannender ging het toe bij de confrontatie tussen Dominic van Dijk (foto 2 links) en Anne Postma. Postma wist met zwart de eerste partij een puntendeling af te dwingen. De tweede partij ging Anne Postma voor de volle winst. Een sterke aanval op de koningsvleugel werd Van Dijk bijna te machtig. In het eindspel vergaloppeerde Postma zich door een loper weg te geven. Dominic van Dijk wist met deze meevaller wel raad en speelde de partij vakkundig uit naar winst.

De partij tussen de veertienjarige Frank van Wijngaarden (foto 3 links) en Martijn Bakker begon met een spelletje psychologische oorlogsvoering. Van Wijngaarden gaf aan dat hij Bakker in dit prestigeduel tussen de jeugd en de gevestigde orde zou gaan verslaan. Na een boeiende partij won Martijn Bakker de eerste partij en kon hij de tweede op remise houden.

Winnaar Bakker gaf na afloop toe dat hij heel diep moest gaan om de zege binnen te halen en zijn verwachting is dat het supertalent Van Wijngaarden een volgende keer wel eens de winnaar zou kunnen.

INTERNE COMPETITIE In de interne competitie boekte Robert Krouwel (foto 4 links) een verdiende overwinning op Harold Boom. In het pionneneindspel had Krouwel drie pionnen tegen twee pionnen van Boom. Dit voordeel werd door de Barnevelder op een knappe wijze verzilverd.

Peter van de Wijngaart presteert optimaal tegen de toppers. Was het eerder Krouwel die met het lege handen huiswaarts werd gezonden, nu was het de op de derde plaats staande Marnix Lukasse die de schaakkunsten van Peter van de Wijngaart moest ervaren. Lukasse ging in een verloren stelling door de klok, terwijl Van de Wijngaart nog ruim een uur bedenktijd over had. Door deze nederlaag zakt Marnix Lukasse van de derde naar de zevende plaats.

Jan Willem Kinkel liet de sterke Albert Bootsman met lege handen achter.

De goed spelende Henry van den Brink bond in een mooie partij Hans van de Weteringh (foto 5 links) aan zijn zegekar. Door dit verlies mist Van de Weteringh even de aansluiting met de top tien.

Herman van den Akker begint zijn oude vorm terug te krijgen. Daar merkte Jan Hartsuiker het nodige van. Hij moest in een mooie en spannende partij capituleren.

OVERIGE UITSLAGEN  Sebo Nienhuis - Ruben de Vries 0-1, Stijn Kappert - Jim Pronk 0-1, Pim Eimers - Gijsbert Nagel 1-0, Femke van Kempen - Wim Bomhof 0-1. In remise eindigden de ontmoetingen: Alfred Gaasbeek - Tim Evendijk, Hans de Groot - Ben Zee, Eip Janssen - Ben Verduyn en Jelle Bottema - Kees van Dijk.

Na ronde 21 bestaat de top tien uit:

1. Thomas Slijper 954,00

2.  Robert Krouwel 920,83

3.  Dominic van Dijk 822,00

4.  Martijn Bakker 800,83

5.  Tom Pronk 800,00

6.  Anne Postma 796,50

7.  Marnix Lukasse 778,50

8.  Peter van de Wijngaart 744,83

9.  Henry van den Brink 701,83

10. Jan Willem Kinkel 672,00

EXTERN Het tweede team heeft in de vijfde ronde een mooie en verdiende overwinning behaald tegen medekoploper Voorster SC 2. Met nog twee ronden te spelen is het kampioenschap binnen handbereik.

Anton Spronk haalde aan het hoogste bord na een lange en spannende partij remise. Egbert Aalbers pakte de volle winst in een slim uitgespeelde partij. De tegenstander van Tom Smit gaf in het middenspel een paard weg en gaf op.

Een huzarenstukje van Leo Lukasse die met een pion achterstand het eindspel inging. Doordat hij positioneel wat beter stond, wist Lukasse de partij alsnog naar zich toe te trekken.

Kees van der Dussen had aan bord 5 een tegenstander met een hoge rating. Het verschil was ruim 200 punten. Van der Dussen liet zich hierdoor niet van de wijs brengen en speelde met zwart een knappe en bijna foutloze partij. De winst kwam hem toe.

De enige nederlaag leed De Cirkel aan bord 6. Robert Degenhart haalde alles uit de kast maar moest uiteindelijk in een nederlaag berusten. De altijd zeker spelende Fedde Kingma wist een verdiende remise uit het vuur te slepen.

Louis van der Vos sloeg een pittige aanval op zijn koningsvleugel af, waarna hij zelf het initiatief overnam. Met zijn bekende afruiltactiek dwong Van der Vos zijn tegenstander tot overgave.

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50-plussers werd deze week de zesde ronde afgewerkt. Herman van Scherrenburg is door zijn winst op Tom Smit de nieuwe koploper. De niet spelende Kees van de Voort vinden we nu terug op de tweede plaats. Louis van der Vos en Jelle Bottema deelden de punten en staan respectievelijk derde en vierde.

OVERIGE UITSLAGEN:  Kees van der Dussen - Anneke Liefkens 0-1, Hans Pasveer - Rob Broek 1-0, Kees van Heerikhuize - Hans Meijer 1-0, Joop de Feijter - Eip Janssen 1-0, Fons de Kort - Ben Verduyn 0-1 en Els Creutzberg - Klaas van de Wal 0-1.

Na de zesde ronde bestaat de top 5 uit:

1. Herman van Scherrenburg 122,50

2. Kees van de Voort 118,00

3. Louis van der Vos 109,00

4. Jelle Bottema 101,00

5. Hans Pasveer  95,50

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur met uitzondering van de eerste maandag van de maand, dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn                                                                       

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie