Afbeelding
Nico de Gouw

Kennismakingsclinic voor rolstoeltennissers

Sport/sport

BENNEKOM In de Keltenwoud-tennishal te Bennekom vindt op zaterdagmiddag 23 februari een kennismakingsclinic voor rolstoeltennissers plaats. Dit initiatief is gekoppeld aan een master clinic voor valide tennissers van bedrijven en tennisverenigingen.

Aan de master clinic van 13.00 tot 18.00 uur doen tientallen dagwinnaars mee van in 2017 en 2018 elders gehouden masterclinics voor valide tennissers. Dat waren sportieve middagen voor bedrijven en tennisverenigingen, georganiseerd door De Jager Sportevents uit Beneden Leeuwen. Hierin wordt samengewerkt met tennisster Miriam Oremans, winnares van een zilveren medaille bij de Olympische Spelen, en Aad Zwaan, ex bondscoach rolstoeltennis van Nederland en momenteel van Sri Lanka. In de komende master clinic gaan de deelnemers het rolstoeltennis ervaren onder leiding van Aad Zwaan. Naast een 'gezellig balletje slaan' krijgen ze technische en tactische tips van de ervaren trainers van De Jager Tennis. Gestreden wordt om een verzorgde busreis inclusief overnachting en twee toegangskaarten voor het Roland Garros proftennistoernooi in Parijs in mei.

In de gratis kennismakingsclinic kunnen minder valide mensen het tennissen in een rolstoel uitproberen. Hiermee willen de organisatoren het rolstoeltennis onder de aandacht brengen bij publiek en bedrijfsleven. De twee professionals op rolstoeltennisgebied Aad Zwaan en De Jager Tennis werken hierin nauw samen met Keltenwoud. In de Bennekomse tennishal worden al enkele jaren trainingen aan rolstoelers gegeven, maar daarvan zouden veel meer personen gebruik kunnen maken. Via de samenwerking worden meer kansen geboden aan mensen met een beperking om te tennissen in een rolstoel. Bijvoorbeeld bij de werving van nieuwe rolstoeltennissers en het werven van financiële middelen via de Aad Zwaan Foundation willen zij het motto 'Maak de wereld groter' voor mensen met een fysieke en/of lichamelijke beperking verwezenlijken. Het is een feit dat er minder rolstoeltennissers zijn dan valide tennissers. Om de drempel zo laag mogelijk te maken en de kosten voor deze spelers te reduceren zijn er twee mogelijkheden: werven van financiële middelen (donaties, inzamelingsacties, sponsoren, etc) en meer mensen laten ervaren hoe het is om in een rolstoel te sporten, in dit geval te tennissen. Hoe meer spelers, hoe lager de kosten. De praktijk toont ook aan dat veel rolstoelers op de tennisbaan beter uit een sociaal isolement kunnen komen. De Keltenwoud-accommodatie is rolstoel-toegankelijk door onder meer een hellingbaan, elektronische deuropeners, invalidentoilet, bagagelockers en een stalling voor tennisrolstoelen.

Iedereen die hiervoor in aanmerking komt, mag gratis deelnemen aan de clinic: bij een neurologische aandoening op niveau S1 of proximaal, die gepaard gaat met verlies van motorische functie; of ernstige artrose en/of vervanging van de heup, knie, of het bovenste enkelgewricht; of bij amputatie van een gewricht van de onderste extremiteit, hoger dan de middenvoet; of als sprake is van functieverlies van één of beide onderste extremiteiten. Inschrijven is tot en met 21 februari mogelijk via de website www.dejagertennis.nl.

Met het oog op integratie van de gehandicaptensport is de clinic ook interessant voor valide tennissers. Het is de bedoeling vaker clinics en open dagen te organiseren. Zo wordt van 4 tot 8 september een open rolstoeltennistoernooi in Bennekom gehouden, tegelijk met het jaarlijkse Keltenwoud Open voor valide tennissers. Ook dit kan de integratie van beide soorten tennisspel bevorderen.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie