Afbeelding
Eip Janssen

Degradatie DES Lunteren een feit

16 februari 2019 om 22:44 Sport/sport

LUNTEREN DES Lunteren heeft het niet kunnen bolwerken in de Ereklasse dammen. De alles beslissende laatste wedstrijd bij WSDV (Wageningen) werd met 6-14 verloren.

Het moest een mooie laatste ronde in de nationale Ereklasse worden, directe degradatie ontlopen op de laatste speeldag bij buurman WSDV uit Wageningen.

Het zou een mooie afsluiting moeten worden, maar het werd een enorme teleurstellende middag.

Geheel kansloos gingen de dammers uit Lunteren ten onder. Er werd geen enkele kans gecreëerd en er vielen maar liefst vier nederlagen.

,,Dit is echt wel een enorme domper na een goed gespeeld seizoen. Dit seizoen speelden we juist sterk tegen de middenmoters in de Ereklasse en dan met 14-6 van het bord geveegd te worden. Ja dat doet zeer", opende de zwaar teleurgestelde teamleider Erwin van Hierden.

In zijn eerste seizoen als teamleider van DES wist het tiental slechts drie keer gelijk te spelen en helaas geen enkele keer te winnen. Daarmee eindigden de Lunteren op de laatste plaats en zijn ze gedegradeerd uit 's werelds sterkste damcompetitie.

REMISE TOPPERS DES begon zaterdagmiddag goed, na wat onrust rondom het eerste speeluur. De stroomvoorziening viel uit. Er kon gelukkig gewoon doorgespeeld worden, omdat er ruimschoots voldoende daglicht in de zaal was.

De stroomuitval leek een positief effect te hebben op de spelers van DES. De drie sterkste spelers van Wageningen werden knap op remise gehouden.

Henk Klarenbeek zette middels een bekend offer in de opening zijn tegenstander al aan het nadenken. Jan Groenendijk verbruikte veel tijd maar kwam desondanks in het voordeel terecht. Toch wist Klarenbeek de voormalige nummer twee van de wereld eenvoudig op remise te houden.

Dit gold ook voor Arwin Lammers en Stijn Overeem. Alhoewel Lammers dit seizoen niet in goede vorm steekt, wist hij deze middag vrij eenvoudig stand te houden tegen de sterke Rik Keurentjes. Ook Stijn Overeem bleef knap overeind tegen Wieger Wesselink.

OVERSPEELD Na deze goed start ging het volledig mis bij DES Lunteren. Als eerste werd Arno Bos overspeeld door de talentvolle Machiel Weistra. In het middenspel kreeg Bos een opgesloten korte vleugel met een achtergebleven schijf. Dit werd vakkundig uitgespeeld door Weistra.

Laura Timmerman (op archieffoto) speelde een spannende partij tegen Johan Sterrenburg. Lange tijd ging het gelijk op maar in het middenspel moest Laura ineens een schijfje prijsgeven. Ze leek nog compensatie te hebben, maar dit bleek te weinig voor remise.

Ook Ronald van de Beek ging de risico's niet uit de weg. Een bijzonder spannend middenspel werd echter door tegenstander Jesse van Beek beter behandeld. Het leek er op dat Ronald van de Beek het onderspit moest delven maar ternauwernood behaalde hij remise.

Het enige bord waar Lunteren een positief ratingverschil had, Erwin van Hierden tegen Heike Verheul, kwam ook niet het gewenste beeld op het bord. Ogenschijnlijk leek Van Hierden beter te staan, echter speelde Verheul te degelijk om maar enige kans te krijgen.

OUD-PLOEGGENOTEN Een paar bijzondere paringen waren er te noteren.

In een drietal wedstrijden speelden oud-clubgenoten tegen elkaar. Arjen Timmer en Aldert van Eck mochten het opnemen tegen de oud-Lunteranen Marcel Monteba en Matthias de Kruijf. En oud-Wageninger Mark Sanders mocht het opnemen tegen Esther van Muijen.

In deze confrontaties vonden maar liefst twee beslissingen plaats. Arjen Timmer wist dat hij moest proberen tegen Marcel Monteba, mocht DES Lunteren kans kunnen maken op een overwinning. Hij nam echter te veel risico en dit werd hardhandig afgestraft.

Mark Sanders was daarentegen iets te voorzichtig en kwam in het late middenspel onder druk te staan tegen Esther van Muijen. Alhoewel de remise lange tijd nog in het bereik lag, wist Sanders deze niet te vinden en moest na 4½ uur spelen opgeven.

Ook Aldert van Eck moest vrezen voor een nederlaag. Na een afwikkeling wist tegenstander Matthias de Kruijf de leiding te nemen. Het bleek gelukkig niet voldoende voor de winst.

HOOFDKLASSE DES Lunteren kan zich na een jaar Ereklasse weer opmaken voor de Hoofdklasse.

,,We hadden graag nog een promotie-degradatie wedstrijd gespeeld, maar als je zo kansloos verliest, moet je ook realistisch zijn dat de Ereklasse net een maatje te groot is. Laten we eerst de teleurstelling verwerken en dan ons in de zomer voorbereiden op volgend seizoen. Over een paar weken zullen we zeggen dat we gezien onze kwaliteiten een goed seizoen gedraaid, maar nu overheerst de teleurstelling", eindigde teamcaptain Erwin van Hierden.

Individuele resultaten:

WSDV - DES Lunteren 14-6

Marcel Monteba - Arjen Timmer 2-0

Jan Groenendijk - Henk Klarenbeek 1-1

Ester van Muijen - Mark Sanders 2-0

Johan Sterrenburg - Laura Timmerman 2-0

Rik Keurentjes - Arwin Lammers 1-1

Matthias de Kruijf - Aldert van Eck 1-1

Jesse van Beek - Ronald van de Beek 1-1

Machiel Weistra - Arno Bos 2-0

Wieger Wesselink - Stijn Overeem 1-1

Heike Verheul - Erwin van Hierden 1-1

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie