Afbeelding
Boy Imminck

Van Gent Finaleweken: Berinnen pakken vijfde KNZB-beker uit de clubhistorie

10 maart 2019 om 15:17 Sport/sport Finaleweken 2019

EDE De waterpolovrouwen van Polar Bears hebben zondagmiddag voor de vijfde keer in de historie de KNZB-beker veroverd. In een kolkend Hofbad In Den Haag werd het 13-10 tegen De Zaan, dat zich kranig weerde.

Boy Imminck

Polar Bears, dat de KNZB-beker al ruim tien jaar niet meer gewonnen had, schoot uit de startblokken en pakte snel een 3-0 voorsprong. ,,Dat was precies wat we wilden'', analyseerde Polar Bears-coach Evangelos Doudesis. ,,We staan in de competitie veel hoger dan De Zaan. Dat wilden we direct laten zien. We moesten de baas zijn. Dat lukte goed in het begin van de wedstrijd.'' De eerste periode kenmerkte zich door veel doelpunten, negen in totaal. Polar Bears scoorde er zes, De Zaan drie. 

PERSOONLIJKE FOUTEN Maar een erfenis uit de eerste periode was het feit dat enkele Berinnen al een 'p' achter hun naam hadden. Bij drie van deze persoonlijke fouten volgt uitsluiting en dat brak de Edenaren nog bijna op. Dat was echter nog niet het geval in de tweede periode waarin Polar Bears de stand naar 9-5 en de voorsprong naar vier goals tilde. 

DICHTERBIJ Daarna ontspon zich een scenario dat de coach van Polar Bears niet wilde zien. ,,Uiteindelijk kan ik concluderen dat we in die fase, misschien wel over de hele wedstrijd gezien, niet goed gespeeld hebben. Maar hé, dat kan een keer gebeuren'', relativeerde Doudesis het optreden van zijn ploeg in de derde en vierde periode. De Zaan maakte gebruik van slordigheden van Polar Bears en kwam zelfs terug tot 10-8. In de vierde periode werd het met nog twee minuten op de klok helemaal spannend toen De Zaan de 12-10 binnenschoot. Polar Bears-aanvoerder Iris Wolves was toen al naar de kant gegaan met een uitsluiting. ,,Misschien waren we niet geconcentreerd genoeg in die periode. Maar ik vond ook dat er bijzonder weinig mocht van de scheidsrechters.  Uiteindelijk ben ik superblij met de bekerwinst. Zeker na de nederlaag in de finale van vorig jaar tegen ZVL'', aldus Wolves.

Ruim een minuut voor tijd kon Polar Bears opgelucht ademhalen toen Nina ten Broek de bevrijdende 13-10 op het bord bracht. ,,Leuk zo'n KNZB-beker'', vond coach Doudesis. ,,Maar we zijn verliefd op het proces en dan is het winnen van de beker slechts een mijlpaal. Het betekent echter niet dat we al klaar zijn voor dit seizoen'', refereerde de Griekse trainer aan de doelstelling van de Edenaren: de tweede landstitel op rij. ,,Daar gaan we zeker voor'', bekende Iris Wolves. ,,Maar eerst gaan we hier van genieten. De generatie van tien jaar geleden (de laatste bekerwinst van de Berinnen, red.) heeft eindelijk een opvolger.''

Na de winst werden de Berinnen bij de entree van het zwembad opgewacht door de meegereisde supporters.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie