De auto waar drie jaar lang aan gesleuteld is, in actie.
De auto waar drie jaar lang aan gesleuteld is, in actie. PR

Na jaren sleutelen kunnen Bert en Bart bijna racen

21 maart 2019 om 13:14 Sport/sport

EDE Nog zo'n drie weken geduld en dan rijden Bert en Bart van Harselaar mee met een historische rally in een Toyota Corolla uit 1975. Het is niet zomaar een auto: ze hebben er liefst drie jaar aan gesleuteld.

Danny van Zeggelaar

Nee, heel toevallig is het niet dat ze met een Toyota uit 1975 op pad gaan. Het is, weliswaar nagebouwd, dezelfde auto als waarin Bert van Harselaar vanaf 1975 meedeed aan het nationaal kampioenschap. Zoon Bart van Harselaar wilde ook wel heel graag in zo'n auto rijden. ,,En toen hebben we gezegd: zullen we zo'n auto gaan nabouwen?"

Die vraag leidde tot een klus die liefst drie jaar lang duurde. ,,We hebben een auto gekocht en toen zijn we 'm in eerste instantie helemaal gaan strippen", zegt Bart. Dinsdagavond was de vaste avond om aan de Toyota te werken. ,,We hebben de auto eerst helemaal kaal gemaakt, en daarna opnieuw opgebouwd. Eerst zandstralen, vervolgens opnieuw laten spuiten en uiteindelijk de hele auto opgebouwd."

ONDERDELEN Makkelijk was het niet om de Toyota, 140 pk, 670 kilo zwaar, helemaal op te bouwen. ,,Bepaalde onderdelen van de auto zijn simpelweg niet meer leverbaar. In sommige gevallen zitten er echt nieuwe onderdelen op." Heel makkelijk was het niet om aan onderdelen voor de auto te komen. Daarvoor moesten de heren helemaal in Azië en Australië zijn. ,,Dit model auto is in die landen veel langer doorverkocht dan hier in Nederland. Maar goed, het duurt wel even als je daar steeds je spullen vandaan moet halen."

ROLBEUGEL Denk trouwens niet dat de auto onveilig is. Veel tijd werd besteed aan het inbouwen van alle veiligheidssystemen. ,,De auto voldoet aan alle eisen die nu in de rallysport gelden. Alle veiligheidssystemen zitten erin, zoals een rolbeugel." Wat de hele operatie gekost heeft, laat hij graag in het midden. ,,Dat is geheim voor mijn vrouw", buldert hij.

Voor zo'n enorme klus moet je wel een racefanaat zijn. ,,Het is tweeledig", zegt Bart. ,,Het is een stukje nostalgie, want het is de auto van mijn vader. En van jongs af aan, eigenlijk al vanaf dat ik kon lopen, vond ik de rallysport al mooi."

VISUAL ART RALLY De Van Harselaars doen mee aan de historische rally die op 13 april wordt gereden in de omgeving van Barneveld en Nijkerk, de Visual Art Rally. Het rallyrijden is hen niet vreemd. De afgelopen jaren deed Bart van Harselaar mee aan races in de zogenoemde Legend-klasse. ,,Je rijdt dan op hetzelfde parcours als de rallyauto's, maar het draait niet om de snelste tijd maar om wie er de snelste gemiddelde snelheid heeft", legt hij uit. ,,Dan was de maximumsnelheid op het parcours bijvoorbeeld 80 kilometer per uur en dan ging het erom wie er zo regulier mogelijk rijdt." Ze konden er goed in mee komen. ,,Tot twee keer toe werden we tweede. Alleen is per eind 2018 de klasse stopgezet."

KIKA STEUNEN Nu dus iets anders, de reguliere rally. Van Harselaar wil met zijn auto ook sponsorgeld inzamelen. Bedrijven of instellingen kunnen sponsoren met een sticker op de auto. Dat geld gaat voor nu in ieder geval volledig naar KiKa. ,,Het is duurder om mee te doen in de gewone rally. Ik hoop dat de auto uiteindelijk helemaal vol zit met stickers. En ik kom vervolgens in contact met sponsoren en ondernemers, en dan kunnen we zien wat we voor elkaar kunnen betekenen."

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij: bart@harvestbv.nl.

De auto waar Bert en Bart van Harselaar drie jaar lang aan hebben gesleuteld.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie