Afbeelding
Chris Burgers

De Brugge 1 en Al Amana 2 winnen Ede Stad Schoolvoetbaltoernooi

13 april 2019 om 11:48 Sport

EDE Het was weer als vanouds genieten tijdens de voor de vierendertigste keer gehouden Edese schoolvoetbalfinales.

Uiteindelijk werd rond de klok van 20.00 uur bij de meisjes De Brugge 1 en bij de jongens Al Almana 2 gehuldigd. Alle finalisten mogen de gemeente Ede vertegenwoordigen op de regiofinales die worden gehouden op 15 mei bij het Arnhemse Eldenia.

De scholen De Brugge 1 en Al Almana 2 waren op papier de grote winnaars van het scholieren voetbaltoernooi. Maar de echte winnaar was ook het jeugdvoetbal en de organisatie, die probleemloos vier mooie schoolvoetbaldagen vulden.

Eip Janssen

VOORRONDEN Vanaf klokslag 16.00 uur beginnen de voorronden. Met als doel naast een leuke wedstrijd natuurlijk zo ver mogelijk te komen.

Het veld wordt omzoomd door vele bekende opa's en oma's. Maar ook door in de gemeente Ede bekende sportfiguren.

Zo zien we internationaal assistent-scheidsrechter team Kuipers zijn dochter aanmoedigen. Zo sta je in Wembley bij de Uefa Champions League wedstrijd Tottenham – Manchester City voor ruim zestig duizend toeschouwers, en nu voor een paar honderd op de Hoekelumse Eng. ,,En toch blijft ook dat leuk", aldus vader Van Roekel.

Een paar meter verder staat het echtpaar Dik en Anneke van den Ham. Dik van den Ham, was jarenlang een gewaardeerde penningmeester bij Otterlo. Het echtpaar volgt de kleindochters Serra (De Brugge) en Jara (Beatrixschool.

,,Best lastig. Ze spelen wel naast elkaar, maar eigenlijk zie van beiden te weinig", grapt Dik van den Ham.

Even later sluit Serra (foto 4 bovenste rij links) aan.

,,Hartstikke leuk dat opa en oma er zijn. Ik voetbalde nooit maar het is best gaaf. Dat wij het toernooi winnen is nog leuker. En nu naar Arnhem (15 mei, Red). Wie weet komen we weer een rondje verder." En weg is de wervelwind Serra Suurendonk. Genoten van de winst in de finale tegen De Lettertuin 1. Dat de 4-0 zege gemakkelijk tot stand kwam is verder onbelangrijk voor haar. De beker en later in de klas er mee pronken is veel leuker dan al die aandacht.

BESCHEIDEN Een gelijk beeld zien we bij de 10-jarige doelpuntenmaker Aïmane en leerkracht Said El Bachriouivan Al Almana 2. De jongeling scoort in de voorronden tegen de Paasbergschool een fabelachtig mooi doelpunt.

,,Ja, het was wel gaaf. Ik zag dat de keeper niet goed stond", zegt de jongeling bescheiden. ,,Weer de finale gehaald en ook gewonnen", vult leerkracht El Bachrioui (foto 3 links) aan.

,,Nee, ik heb geen moment overwogen sterkere spelers van het al uitgeschakelde Al Almana 1 op te stellen. Deze jongens hebben het helemaal zelf verdiend. Dan moet je ze die beloning ook niet ontnemen."

,,In ons reglement staat dat dat ook niet mag. Door ervaring voorzie je deze gewoonten. Mooi te horen dat Al Almana deze trucs, hoewel ze dat niet reglementsartikel niet kenden, niet deden. Zo houd je de jonge sporters onbedorven. Tenslotte is onze totale organisatie erop gericht de jeugd dat plezier te geven dat ze verdienen.

,,De finale werd door ons met 2-1 gewonnen van de Brugge 1. De teams waren aan elkaar gewaagd. In de eerste helft werd het 1-1. In de tweede helft kreeg De Brugge een geweldige kans, maar miste. Twee minuten voor tijd maakten wij de winnende treffer", eindigt Said El Bachrioui schor maar opgelucht.

NOVITEIT Het toernooi kent nog een noviteit. De nieuwe spelregels bij de jeugd bedacht door de KNVB worden toegepast. Ze zijn succesvol. Het indribbelen bijvoorbeeld in plaats van ingooien verhoogd het speltempo en plezier.

,,We hoefden maar een enkele keer in te grijpen. Eigen waren we als scheidsrechters figurant in een leuk jeugdschouwspel. En dat is juist wat wij willen. De jeugdspelers zijn het belangrijkst, niet de organisatie of wij scheidsrechters", legt Peter 't Hoen gedecideerd uit. Hij slaat de spijker op zijn kop. En het feit dat de scheidsrechters na afloop een groot applaus krijgen is iets wat de grotemensenwereld nog niet altijd kan opbrengen. Maar hoop doet leven na deze vierendertigste schoolvoetbal editie.

,,Ik heb nu alweer zin in de volgende (35) editie. Het geeft ons echt een 'boost' als het afgelopen is, en iedereen tevreden huiswaarts keert", sluit hoofdorganisatie Wim Roelofsen mede namens zijn totale crew af.

De prijzen werden uitgereikt door wethouder Leon Meijer (foto 2). Hij werd vergezeld door twee leden van het kindercollege.Lisa van der Burgh (kinderburgemeester) en wethouder Max-Merijn Terpstra waren zijn linker en rechterhand. 

Zij huldigden de winnaars en mochten de sportiviteitsprijzen uitreiken.

Eindstand Meisjes:

1. De Brugge 1

2. De Lettertuin 1

3. Calluna 1

4. Panta Rhei 1

5. ESV 1

6. De Kern 2

7. Koningin Beatrixschool 1

8. Veldhuizerschool 2

Eindstand Jongens;

1. Al Almana 2

2. De Brugge 1

3. De Paasbergschool 1

4. De Kern 3

5. Veldhuizerschool 1

6. De Kern 2

7. Calluna 1

8. ESV 1

Sportiviteitsprijzen

Ericaschool 1 (jongens) en Louise de Coligny 1 (meisjes)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie