Gerdo Hazelhekke trainer bij walking Blauw Geel

Sport/sport

EDE Na een wedstrijd in Nieuwegein waren ze er weer, de leden van walking Blauw Geel, de groep van oudere jongeren die nog altijd tegen een balletje willen trappen. Ondanks het koude weer ging de wekelijkse training wel door. Terreinbeheerder Henny de Haan gaf het groene licht voor de training. De heren voetbalspelers vonden dat helemaal te gek en lieten zien wat zij nu nog steeds waard zijn.

Jan de Boer

Op je 'oude' dag kun je nog voetballen op het kunstgrasveld van Blauwgeel op de Peppelensteeg. De club werkte mee aan een initiatief van Sportservice om dat mogelijk te maken. ,,Wij zijn een heel sociale club, iedereen die sportief bezig wil zijn is hier welkom. De enige voorwaarde is dat je lid moet worden van Blauw Geel," zegt Blauw Geel-voorzitter Gert van den Berg.

Trainer bij walking Blauw Geel is Gerdo Hazelhekke, de profvoetballer uit Ede die in het verleden onder contract heeft gestaan bij de voetbalclubs N.E.C., Wageningen, De Graafschap, weer FC Wageningen en als laatste bij Go Ahead Eagles. Uiteindelijk moest de bijna 68-jarige Hazelhekke in 1983 door een zware enkel- en achillespeesblessure op 33-jarige leeftijd noodgedwongen een punt achter zijn voetballoopbaan zetten.

Hazelhekke is met de oud-Ajaxied Dick Schoenakker de bekendste voetballer uit Ede. Nooit eerder was hij trainer. ,,Ik hoorde dat Sportservice Ede een trainer zocht. Ik vroeg 'hoe gaat dat'." Heel snel zei de Edenaar dat hij het wel leuk zou vinden om de oudere jongeren te trainen. ,,Ik heb natuurlijk ook wel wat ervaring zo links en rechts. Zeker in het begin had ik wat andere doelstellingen. Allemaal wat ingewikkelder en wat sneller. Op een gegeven moment zag ik dat ik te maken heb mensen die nog niet zo lang voetbalden. Dat moet je omdat mensen bepaalde dingen niet meer kunnen je doelen gaan bijstellen."

Iedereen is welkom bij walking Blauw Geel. Voor een aantal betekent het dat zij achter de geraniums worden weggetrokken. ,,Het is gewoon komen en meedoen." Voor de training wordt er eerst koffie gedronken en de problemen in de wereld 'opgelost'. Gerdo Hazelhekke kon de groep door een blessure vorige week woensdag niet zelf trainen. Oud handbal-trainer Leo de Wit, die zelf maar weinig ervaring als voetballer heeft, nam honneurs waar. De Wit heeft. ,,Als jongentje wilde ik graag voetballen, dat is nooit echt gelukt. Toen ik 65, 66 jaar was, las ik dat je bij Blauw Geel kon voetballen. M'n vrouw wist niet wat ze hoorde. Ik heb het toch gedaan, ik vind het hartstikke leuk."

Een enkeling zit nu voor het eerst op voetbal. ,,Ik heb er altijd een hekel aan gehad. Het voetbal interesseerde me nooit, nu nog steeds niet. Ik kijk ook nooit, ik doe mee omdat het goed is om te bewegen. Het is ook gezellig." Cor van Seumeren is met 81 jaar de oudste voetballer bij walking Blauw Geel. ,,Hij loopt nog het hardst van allemaal," vertelt een collega voetballer. ,,Zo lang ik het bij kan houden, blijf ik meedoen met het voetballen, je moet in beweging blijven," zegt Cor daar zelf over.

advertentie