'Opening WK volleybal in Ede'

26 februari 2018 om 20:18 Sport/sport

EDE De provincie wil het WK damesvolleybal van 2022 naar Gelderland halen. Met een ambitieus plan moet de wereldvolleybalbond FIVB worden overtuigd. En Ede? Dat krijgt in het plan bezoek van China én de officiële opening van het prestigieuze toernooi, dat de provincie zeker 4,3 miljoen euro gaat kosten.

Danny van Zeggelaar

Met een groot vraagteken is het plan van de provincie Gelderland nog wel te omschrijven, want volgens de plannen moet de formele en officiële opening van het wereldkampioenschap damesvolleybal van 2022 in het nu nog niet gerealiseerde World Food Center komen. ,,De formele en officiële opening zal deels formeel en deels cultureel zijn", zo schrijft de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo). ,,De Gelderse volleybalclubs zullen bij het programma betrokken worden." Na het officiële gedeelte wordt de eerste wedstrijd gespeeld in het Gelredome in Arnhem.

GEEN WEDSTRIJDEN Ede krijgt volgens de plannen geen wedstrijd van het wereldkampioenschap, ook niet in de nieuwe 'Van der Knaaphal', die nu wordt gebouwd op de Kenniscampus aan de Zandlaan en dit jaar klaar moet zijn. Arnhem en Apeldoorn gaan in de eerste ronde de volleybalwedstrijden afwerken, een ronde verder waaien de volleybalteams uit over verschillende Europese steden, waaronder waarschijnlijk Rotterdam. Vanaf de derde ronde worden er dan weer wedstrijden gespeeld in Arnhem en Apeldoorn. De finales worden gespeeld in het Gelredome in Arnhem.

CHINEES BEZOEK De bedoeling is dat de 24 teams die meedoen in de verschillende Gelderse steden worden ondergebracht, waar de gemeente het team extra in zonnetje kan zetten via evenementen, scholenpakketten of volleybaltrainingen. Ede gaat volgens de plannen het team uit China een plekje bieden. Bovendien bestaan er tijdens het WK zogenoemde 'side events', met als doel de sportparticipatie te vergroten en sportverenigingen te versterken.

KOSTEN Het organiseren van het WK Volleybal kost de overheden zo'n twintig miljoen euro. Naast de provincie gaan ook het ministerie (vijf miljoen euro) en de gemeenten Arnhem, Apeldoorn, Ede en Nijmegen (samen zo'n 700.000 euro) geld vrijmaken voor het festijn. De helft van het geld moet uit sponsoring worden gehaald.

Als de FIVB besluit dat Nederland het toernooi mag organiseren, belooft dat het grootste meerdaagse wereldwijde sportevenement te worden dat Nederland ooit heeft georganiseerd. Het evenement bereikt meer dan 800 miljoen mensen op televisie en in totaal worden er 103 wedstrijden gespeeld. Wanneer de internationale volleybalbond een besluit neemt over het 'bid' van Nederland is nog niet duidelijk: de procedure om dat te regelen is nog niet begonnen. Overigens wordt volgend jaar het EK herenvolleybal deels in Nederland gespeeld.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie