Waterpolo vrouwen op overtuigende wijze langs Hongarije

Sport/sport

EDE De Nederlandse waterpolovrouwen hebben dinsdagavond een aansprekend resultaat behaald tegen de vrouwen van Hongarije. In het vierde groepsduel om kwalificatie voor de Super Final van de World League, won Oranje overtuigend van gastland Hongarije met liefst 5-10 (periodestanden 1-2, 2-4, 1-3, 1-1). Joanne Koenders, Simone van de Kraats, Nina ten Broek en Iris Wolves van Polar Bears maken ook deel uit van de selectie. 

In een fysieke wedstrijd met veel trek- en duwduels konden de vrouwen van bondscoach Arno Havenga zich steeds beter loswurmen en met doelpunten verder uitlopen. Halverwege het tweede kwart was de stand 3-3. Daarna had Hongarije het nakijken. Oranje liep uit en ging met een 3-6 de lange rust in. Ook in het derde bedrijf bleef Nederland goed spelen en scoren. Via 3-7 werd het 4-8 en 4-9. Onder toeziend oog van vele Oranjesupporters, MNC Dordrecht was met 45 leden op trainingskamp in Boedapest en ZVL-Tetteroo met 21 B-meiden, kon Nederland het zich zelfs permitteren een strafworp te missen. Bij een spaarzame gevaarlijke aanval van Hongarije lag keepster Laura Aarts in de weg.

,,We hebben een zeer goede en gedisciplineerde wedstrijd gespeeld", analyseerde Havenga. ,,In deze ambiance, in Hongarije met dit fanatieke publiek voor volle tribunes, hebben we het zeer volwassen gedaan vanavond. We mogen trots en tevreden zijn met dit resultaat, maar zeker ook met de manier waarop we gespeeld hebben. We hebben vandaag op alle fronten gedomineerd. We waren sterker in de individuele duels, we waren tactisch beter, feller, en fysiek beter. De ploeg is aan het groeien. Er zijn telkens andere, jonge speelsters die mee spelen. Iedereen die invalt, kan zo meedraaien. Een luxe positie", besluit hij.

Nederland strijdt in de FINA World League in een 'Europese' poule met Hongarije, Spanje en Rusland om drie plekken voor de Super Final in juni. Eerder won Oranje in de thuiswedstrijd met 7-6 van Hongarije. De ploeg van Havenga verloor daarna van Rusland (9-6) en Spanje (8-11), terwijl Hongarije die teams juist versloeg. Het blijft spannend wie bij de eerste drie eindigt. Het volgende duel van Oranje is dinsdag 27 maart in Rotterdam. Rusland is dan de tegenstander.

Dinsdag 27 februari
Hongarije - Nederland: 5-10
Periodestanden: 1-2, 2-4, 1-3, 1-1
Doelpunten Nederland: Sabrina van der Sloot (foto boven 3), Ilse Koolhaas 2, Marloes Nijhuis 2, Simone van de Kraats, Dagmar Genee, Laura van der Graaf.

Overige resultaten speelronde 4
Rusland - Spanje: 7-9 (0-3, 4-3, 2-2, 1-1)

Stand Europese poule FINA World League:

1. Spanje 4-9
2. NEDERLAND 4-6
3. Hongarije 4-6
4. Rusland 4-3

Resterend speelschema Nederland in de FINA World League:
Dinsdag 27 maart, Rotterdam: Nederland – Rusland (kaarten via www.knzb.nl/tickets)
Dinsdag 1 mei: Spanje – Nederland

bron: www.waterpolo.nl 

advertentie