Afbeelding
Eip Janssen

Spanning terug aan top bij schaakvereniging De Cirkel

21 maart 2018 om 11:06 Sport/sport

EDE Zesendertig schakers kwamen dinsdagavond uit in de interne competitie bij De Cirkel. En de schaakgevechten leverden een paar verrassende uitslagen op.

Zo ging koploper Tom Pronk onderuit tegen het opkomende talent Frank van Wijngaarden. Hield Mohammad Badenjki de sterke Dick Wenning op remise. En wist Fedde Kingma de top tien speler Eip Janssen te verschalken. Ook top tien speler Anne Postma ging tegen Lunteraan Johan de Lange in een korte partij onderuit.

Nadat alle uitslagen verzameld waren kon wedstrijdleider Eip janssen vaststellen dat de top tien niet wezenlijk is veranderd, maar de schakers elkaar wel meer op de hielen zitten. Spectaculaire stijgingen waren verder in de ranglijst deze week niet te noteren.

EXTERN Cirkel 3 speelde extern voor de OSBO-competitie. Koploper Tornado was met 3.5 – 1.5 een maatje te groot. Kees van der Dussen (knappe winst) en Fedde Kingma (halfje) zorgden voor de Edese punten.  

Tenzij er een mirakel gebeurd zal Cirkel 3 door deze nederlaag een stapje terug moeten doen naar de vierde klasse. Enige reddingsboei is SMB dat in de slotronde met 6-0 van Wageningen 5 zou moeten verliezen.

,,In sprookjes geloof ik allang niet meer", verzuchtte teamleider Ben Verduyn. ,,Er is gestreden voor wat wij waard zijn. Het is niet anders."

In de zesentwintigste ronde was er een aantal keren sprake van een revanche partij. Of in het geval van Tom Pronk tegen Frank van Wijngaarden zelfs een derde keer. Na twee eerdere remises liet Frank van Wijngaarden deze keer de tanden zien. In de London variant bleef de jongeling rustig tegen koploper Pronk.

,,Ik zette de aanval in maar die sloeg niet door. Frank kreeg het initiatief en ik moest alle zeilen bij zetten om in de partij te blijven", keek Tom Pronk terug. Dit kostte zoveel tijd dat hij in een onduidelijke stelling door de vlag ging.

Ook Dominic van Dijk en Harold Boom gingen op herhaling. Zelfs binnen een week waarin Boom zijn meerdere in Van Dijk tijdens de bekerstrijd moest erkennen. Deze week was het resultaat weliswaar gelijk, maar de partij niet.

,,In een rustig opgezette Engelse opening zocht ik de ruimte met f4. Na een ruil van een aantal lichte stukken had ik niet echt een concreet plan. Laat staan enig voordeel", keek Dominic van Dijk terug.

Harold Boom sloeg het remiseaanbod af met het oog op Van Dijks zwakkere loper. ,,Ik zocht de ruimte op de koningsvleugel, en ruilde de laatste paarden. Een gouden greep want mijn zwakke loper werd actief. Harold (Boom, red) beging een kleine onnauwkeurigheid en moest een pion offeren. Dit was genoeg om het eindspel, iet wat gelukkig, in mijn voordeel te beslissen", besloot de huidige clubkampioen.

{GROOTS] Ook een revanche partij was die tussen Dick Wenning en Mohammad Badenjki. De eerste partij was in no time door Wenning gewonnen.

,,Alweer een sterke tegenstander. Dat wordt lastig vanavond", grapte de Syriër Badenjki. Hij weerde zich uitstekend maar kwam wel onder grote druk te staan. Op het moment dat de overgave dreigde bood Wenning remise aan. Een groots gebaar van een echte sportieve schaker.

,,Hij (Mohammad, red) heeft gevochten als een leeuw. Of ik nu een plaatsje hoger of lager eindig is voor mij onbelangrijk. Belangrijker is dat Mohammad plezier in schaken behoudt. Ik ga hem wat lesgeven", besloot Wenning.

Ook een mooie partij ontwikkelde zich tussen de beide inmiddels met Emeritaat zijnde dominees Kees van der Dussen en Hans de Groot. Eerstgenoemde spraak maandag (zie verder) nog van een 'vermetele' partij.  

De Groot had een andere uitdrukking en sprak van een 'pastorale' setting en partij.  Maar wie dacht aan deling, zoals beide heren dat lang uitspraken, kwam bedrogen uit. Achter het schaakbord volgde een mooie, lange en interessante strijd, die Hans de Groot uiteindelijk in zijn voordeel besliste. ,,Maar andersom had me ook niet uitgemaakt. Ik vond het leuk dat de wedstrijdleider ons de kans gaf de degens te kruisen", meende De winnaar.

Fedde Kingma, in de OSBO ook al succesvol, wist Eip Janssen te verslaan. Lang leek de strijd in het voordeel van de top tien speler te verlopen.

,,Ik kwam iets beter uit de opening. Fritz zou waarschijnlijk een plusje aan de witspeler hebben toegekend. Maar een verkeerde afruil werd door Fedde perfect opgelost. Dat scheelde me een paard en leverde me uiteindelijk een nederlaag op. Natuurlijk balen, maar ook respect dat Kingma zag wat ik niet zag. Dat is het mooie van schaken, drie uur bijna foutloos spelen, kan in een zet te niet worden gedaan", sipte Janssen.

Er werd niet gesipt of gebaald na de partij tussen Louis van der Vos en Leo Lukasse. De heren waren aan elkaar gewaagd en slechts de klok kon spelbreker zijn. ,,In die fase bood Louis respectvol remise aan. Dat waardeer ik", haalde Lukasse opgelucht adem.  

LAAG De te laag op de ranglijst staande Thomas Slijper (afwezigheid, red) moest opboksen tegen de goed in vorm zijnde Peter van der Wijngaart. ,,In het Slavisch offerde ik een pion. Na tegen gestelde rokades, dame ruil werd kwam Slijper in een probleemloos middenspel terecht. Zijn pluspion bleek uiteindelijk doorslaggevend", meende Van der Wijngaart.

,,Tegen Tim Evendijk is het altijd leuk spelen", zei Ben verduyn vooraf. Of hij er achteraf net zo overdracht is de vraag. In een dame gambiet, waarbij de nodige stukken van het bord verdwenen, bood Verduyn remise aan", vertelde Tim Evendijk. Hij wees dat en wist een pion te veroveren.

,,Bij een tweede remiseaanbod van Ben was ik al onder de vijf minuten bedenktijd beland", ging de jongeling verder. Hij speelde door, omzeilde een sluwe truc van de zwartspeler, en won. ,,Het was echt een uitputtingsslag waarin Verduyn veel slimmigheidjes onderkende", sloot Evendijk bewonderend af.

Jim Pronk is even van het rechte pad af. De voormalige top tien speler leed het onderspit tegen Herman van den Akker. ,,Jim ruilde een partij met tegengestelde rokades een paard. Ik kreeg het initiatief daardoor. De koningsaanval leidde uiteindelijk tot dame verlies. Hij gaf terecht op", analyseerde Van den Akker.

OVERIGE UITSLAGEN: Henry van den Brink - Robert Krouwel remise, Alfred Gaasbeek - Albert Bootsman 1-0, Ben Zee - Marnix Lukasse 1-0, Jan Hartsuiker - Sebo Nienhuis remise, Tom Smit - Robert Degenhart 1-0, Anton Spronk - Hans van de Weteringh remise, Ruben de Vries - Stijn Kappert 1-0, Jasper de Rijk - Jan Willem Kinkel 0-1.  

Stand na ronde 26:

1. (1). Tom Pronk 1205,00

2. (2). Dominic van Dijk 1146,50

3. (3). Frank van Wijngaarden 1132,17

4. (5). Robert Krouwel 1047,50

5. (4). Harold Boom 1038,50

6. (6). Peter van der Wijngaart 958,83

7. (8). Thomas Slijper 943,33

8. (7). Henry van den Brink 932,50

9. (9). Anne Postma 838,67

10. (12). Ben Zee 838,00

(Tussen haakjes stand vorige week)

MAANDAGMIDDAGGROEP De maandagmiddag schakers of te wel de vijftig plus schakers speelden de elfde ronde in de voorjaarscompetitie.

De 'oudjes' hadden er zin gezien de zestien schakers. De top zes mocht het onderling uitvechten. Het gevolg was een nieuwe koploper. De derde in vier weken tijd!

Koploper Jelle Bottema mocht het opnemen tegen Erik Wels. Wels kreeg in het middenspel licht materiaal voordeel (toren tegen loper), maar wist dat voordeel niet uit te buiten. En dan overkomt Bottema een moment van schaakblindheid.  Hij geeft zijn loper weg en daarmee ook de partij.

Herman van Scherrenburg moest met zwart alle zeilen bijzetten tegen de in bloedvorm verkerende Kees van der Dussen.

Laatstgenoemde opende de aanval maar Van Scherrenburg verdedigde secuur. Hij kreeg in het middenspel voordeel door een betere stelling op het bord te toveren.

Van der Dussen probeerde de stelling te kantelen maar moet het onderspit delven. ,,Ik speelde 'vermetel' vanmiddag. Hij bedoelde te zeggen: ik speelde dapper, bijna overmoedig.

Ben Verduyn is de laatste weken uitgegroeid tot een killer. Deze keer moest Rob Broek eraan geloven. Broek opende voorzichtig en toen hij ook nog lang ging rokeren zag Verduyn zijn kans schoon. De aanval op de vijandelijke koning werd geopend en met succes.

Klaas van der Wal had pas één partij deze voorjaarscompetitie tot winst gebracht. Zijn dadendrang werd Els Creutzberg te veel. Zij blijft op zoek naar haar eerste punten.

OVERIGE UITSLAGEN Eip Janssen - Anneke Liefkens 1-0, Louis van der Vos - Joop de Feijter 1-0, Hans Pasveer - Remy Mouthaan 1-0 en Hein den Hollander - Jan van Dalen 0-1.

De top vijf na elf speelronden:

1. (2) Herman van Scherrenburg 219,33

2. (4) Erik Wels 215,17

3. (3) Ben Verduyn 210,50

4. (1) Jelle Bottema 197.17

5. (5) Kees van der Dussen 174.50

(Tussen haakjes positie vorige week)

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur behoudens de eerste maandag van de maand. Dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie