Afbeelding
Theo Beumer

Van Gent Finaleweken: Polar Bears pakt landstitel na thriller

21 april 2018 om 22:24 Sport/sport Finaleweken 2018

EDE De waterpolovrouwen van Polar Bears zijn zaterdagavond voor het eerst in bijna acht jaar tijd landskampioen geworden. In een thriller tegen bekerwinnaar ZVL, wisten de Edese vrouwen thuis ook de tweede finalewedstrijd te winnen na strafworpen.

Marc Satijn

De eerst periode van de wedstrijd werd door de Edese 'Berinnen' sterk begonnen. Al binnen twee minuten wist Simone van de Kraats de 1-0 op het scorebord te krijgen. Toch wist ZVL gelijk op te komen en eindigde de eerste periode in een gelijke stand: 2-2. In de tweede periode bleef het scorebord bijna 8 minuten lang ongewijzigd, maar vlak voor de rust wist ZVL een kleine afstand te creëren door met 2-3 voor te komen.

SPANNING De Berinnen leken de derde periode sterker in te gaan. Al binnen dertig seconden mocht Van de Kraats de gelijkmaker maken. Toch wisten de twee partijen de wedstrijd extra spannend door met een 4-4 tussenstand de laatste, bepalende ronde in te gaan. Deze ronde stond dan ook bol van de spanning, waarbij steeds ZVL op een voorsprong wist te komen. Van der Kraats zorgde ruim twee minuten voor tijd uit een strafworp voor de eerste Edese voorsprong, maar één minuut later kwam ZVL via Rozanne Voorvelt weer terug tot 7-7, de einduitslag van de reguliere speeltijd. 

STRAFWORPEN De wedstrijd moest uiteindelijk worden bepaald door een strafworpenserie. Een moment met extra spanning voor keepster Joanne Koenders. Waar Nienke Vermeer de eerste bal voor Ede in de netten plaatste, wist Koenders de eerste worp van ZVL juist tegen te houden. ,,Ik denk dat ik vol overtuiging in de goede hoek sprong en dat dat de tegenstander wel dacht 'ho: ze heeft hem wél'. Dat wilde ik graag laten zien en ik denk dat dat goed gelukt is", verklaart de keepster vol trots. En het werkte: uiteindelijk wonnen de Polar Bears de serie met één punt verschil en barstte het feest los in zwembad De Peppel: de titel was binnen.

SPEKTAKEL Voor aanvoerster Vermeer is het gevoel 'geweldig'. ,,Vorig jaar was de finale behalen al een goed gevoel, maar dit jaar móesten wij hem gewoon winnen. We waren er klaar voor en hebben het gedaan!", aldus Vermeer, die de finale bestempeld tot 'spectaculair'. Toch zat het team er volgens Vermeer niet lekker in. ,,Maar in de vierde periode ging het publiek ook meer achter ons staan. Het is dan jammer dat ZVL toch nog de score gelijk maakt, maar finales zonder fouten; die zijn er niet."

Extra trots was trainer Evangelos Doudesis. Hij sprong na de thriller direct het water in om het feest met de Berinnen voort te zetten. ,,Het grootste compliment aan het team is dat zij nu niet meer afhankelijk zijn van mij. Ze groeien en begrijpen meteen wat de bedoeling is", concludeert Doudesis na afloop. Volgens de temperamentvolle trainer was er het afgelopen seizoen veel verschil in de prestaties van de ploeg. ,,Nu hebben wij meer balans in emoties en concentratie. We zijn minder gefocust op de winst, maar meer op de wedstrijd."

THRILLER Voor de trainer was het dan ook echt een thriller om de wedstrijd te zien. Toch kijkt hij positief terug op de finale ,,Hoe gaaf is de ervaring om de finale af te sluiten met strafworpen! Maar, de kwaliteit van de wedstrijd was gewoon niet goed. Vrijdag wel. Waar het verschil in zit? Goede vraag, geen idee", aldus Doudesis. Toch kijkt hij liever vooruit en is het motto voor het komende seizoen -net als vorig jaar- 'the sky is the limit'. ,,We gaan nu eerst een plan opstellen voor de komende drie jaar."

EUROPA Vermeer heeft al wel een doel voor ogen voor de komende periode. ,,Misschien Europa? En hopelijk volgend jaar weer drie finales spelen. Maar dat zien wij volgend jaar wel weer. Nu eerst feesten!"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie