Afbeelding
Eip Janssen

Exalto Sport koestert talent

3 mei 2018 om 10:23 Sport/sport

LUNTEREN Exalto Sport is in 2011 ontstaan uit een fusie tussen de Eerste Lunterse Sportvereniging (ELS) en Turnvereniging Dynamika Ede.

Eip Janssen

De samenvoeging leverde louter winnaars op. De breedtesport vereniging vond men in Dynamika, dat meer het wedstrijdturnen beoogde, precies de mix om beide turnonderdelen te verenigingen.

,,Een prachtige club is ontstaan. In de vaderlandse turnwereld zijn wij echt een begrip geworden. Ondanks dat je met talentjes scoort als club, wordt de recreatieve tak zeker niet vergeten", opent trainer Max Koops.

Exalto Sport heeft plezier in bewegen hoog in het vaandel staan. Bewegen is namelijk goed voor iedereen.

,,Jong geleerd is oud gedaan, wordt ook wel gezegd. Topturnen kan niet zonder aanvoer van onderop. Het is een bindmiddel dat onlosmakelijk met elkaar verbonden is."

VEEL De turnclub biedt wekelijks bijna 250 leden ouder - en peutergym, kleutergym, recreatief turnen, springlessen, sportacrobatiek, selectie turnen en conditietraining voor zowel junioren als senioren. Daarnaast organiseert Exalto Sport regelmatig activiteiten waaronder clubkampioenschappen, een demonstratie tijdens de jaarlijkse Oud Lunterse Dag.

,,Niet iedereen zal dat verwachten maar Exalto Sport is ook de drijvende kracht achter de traditionele Lunterse wandel driedaagse", vult de 21-jarige Koops aan.

TALENTSCOUT Maar zijn passie ligt binnen Exalto Sport waar hij gemiddeld vijftien uur per week actief is op turntraining en talentontwikkeling.

,,Het is zo gaaf als je een talent in de club hebt. En niet geheel toevallig hebben we er nu zelfs twee op heel jonge leeftijd. Aron van Ginkel (6) (foto links) en Bram Vogel (7) wordt een gouden turntoekomst voorspeld. Zij hebben een soepele motoriek, zijn erg leergierig. Wat je ze vertelt proberen ze ook in daden om te zetten", zegt de Lichamelijke Opvoeding bij de ALO Amsterdam studerende Edenaar (foto midden).

Hij heeft zichzelf vanaf zijn veertiende ontwikkeld binnen Exalto Sport en daar nog geen moment spijt van.

,,Ik ga wekelijks met een glimlach naar de club. Ik beschik over ene licentie niveau 2. Dit jaar probeer ik een jaar niveau 3 en 4 te halen. Of niveau 5 (vergelijkbaar met een betaald voetbaltrainer, Red.) haalbaar is weet ik nog niet.

'Recreatiesport ook heel belangrijk'

KOESTEREN Net als veel verenigingen heeft Exalto Sport een groot en deskundig kader.

,,Zeker veertig vrijwilligers die met hart en ziel veel tijd in de club steken. Maar je hebt er nooit genoeg. Vooral de zaterdagbezetting is een punt van zorg. Gekwalificeerde trainers zijn naar wedstrijden. In Turnstede Ede of Sporthal Ut Sporthuus Lunteren wordt wel les gegeven", weet Koops.

Hij loopt stage bij het talentencentra KNGU Hoofdorp ook wel 'NTC Hoofddorp' genoemd. Dat staat voor 'Nationaal Training Centrum Hoofddorp'.

,,De ideeën die ik daar met de Nederlandse toptalenten (waaronder Bram en Aron, Red.) probeer ik op ons niveau te vertalen", vervolgt de gepassioneerde trainer. Hij wijst met graagte op de mogelijkheid lid te worden van Exalto Sport.

,,Meer www.exalto-sport.nl. Ongeacht kennis en kunde altijd welkom", besluit Max Koops.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie