Floris Sujecki tijdens de line-up in Santiago.
Floris Sujecki tijdens de line-up in Santiago. Karateschool Fightin’ Nabil

Karateka Floris Sujecki dichtbij WJK-brons

Vechtsporten Deel je nieuws

 

SANTIAGO - Karateka Floris Sujecki van Karateschool Fightin’ Nabil is afgelopen donderdag vijfde geworden op het WK tot 21 jaar in de Chileense hoofdstad Santiago. Hij verloor na een zeer sterk parcours uiteindelijk de bronzen finale in de klasse tot 63 kilogram van de Tunesiër Rayane Tlili Ahmed. 

Eerder op de dag plaatste het 15-jarige talent zich voor de halve finale na sterke overwinningen op de Zuid-Afrikaan Belfi (2-0), de Montenegrijn Danilovic (3-2), de Indonesiër Aryantara (3-1) en de Australiër Skewes (4-0). Na een bloedstollende halve finale was het de Let Arturs Stepanovs die uiteindelijk de weg naar de finale blokkeerde.


‘Dichterbij finale dan brons’
Volgens bondscoach Virgil Fisser en clubcoach Nabil Ou-Aissa was Floris tijdens dit kampioenschap dichterbij de finale dan het brons. ‘Tegen de Let lagen echt kansen om door te pakken, de tank was alleen leeg bij Floris. In de bronzen finale liet hij zich vrij vlot in de partij verrassen door de Tunesiër. Die draaide het daarna slim uit ondanks diverse pogingen van Floris om het tij te keren. Niettemin een grandioos debuut als international met een top5 notering op een WJK’, aldus de coaches, die ook in de maanden voorafgaand aan het kampioenschap nauw contact onderhielden over Sujecki’s voorbereidingen.


Noodtoestand en avondklok
In de Chileense hoofdstad Santiago was het gedurende het WJK karate behoorlijk onrustig nadat protesten uitbraken na een prijsverhoging van de metrokaartjes. Die protesten liepen uit op rellen en plunderingen. Daarbij vielen zelfs doden. De noodtoestand werd in de Chileense hoofdstad afgekondigd en ook stelde het leger een avondklok in. 


‘Zo snel mogelijk naar huis’
Voor Floris en zijn teamgenoten van het nationale team was het een zeer uitzonderlijke en turbulente situatie. Floris: ‘De omstandigheden rond het kampioenschap waren verre van ideaal. We hebben omwille van veiligheid eigenlijk veelal binnen in het hotel gezeten met de Nederlandse ploeg. Buiten kwamen we eigenlijk alleen in groepsverband om te eten tussen 14 en 16 uur, inkopen te doen of even te trainen in de buitenlucht en op de wedstrijddag was er natuurlijk de rit van en naar de sporthal. We zijn één keer na het eten door demonstranten teruggebracht naar het hotel, dat zal ik nooit meer vergeten. Maar, nu het kampioenschap achter de rug is, wil ik maar 1 ding: zo snel mogelijk naar huis.’


 

Floris Sujecki temidden van de Edese clubtrainers Nabil (li) en Isra (re) Ou-Aissa.
advertentie