Trainers van Phoenix Systema controleren 'de slachtoffers'.
Trainers van Phoenix Systema controleren 'de slachtoffers'. Phoenix Systema

Leren wat te doen bij levensbedreigend gevaar

Vechtsporten Deel je nieuws

Woensdag 3 juni j.l. Het is avond en in de buitenlucht speelt zich op een weiland in Bennekom een ongewoon tafereel af. Een groep van ruim 20 mensen ligt verspreid op het gras. De ongewone houdingen verraden dat dit niet om ‘mooi-weer genieters’ gaat. Als je dit hebt gezien, dan heb je een trainingssituatie gezien van Phoenix Systema.  Phoenix Systema is de school in Ede die een passend lesaanbod heeft als het gaat om zelfverdediging, en weerbaarheids en veiligheidsvraagstukken.

Deze training ging over situaties waarbij bijv. een aanslag wordt gepleegd met explosieven, of één of meerdere schutters een gebouw, of evenement betreden met het doel zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Ook wel een 'active shooter' situatie genoemd. De ‘slachtoffers’ in het gras waren een aantal leden van Phoenix Systema.
Wat doe je als je de eerste signalen opvangt als dit gebeurt, of als jij jezelf ineens in een dergelijke situatie bevindt? Vlucht je en op wat voor een manier dan? Kun of moet jij je verbergen, hoe doe je dat het beste dan? Hoe en wanneer alarmeer je hulpdiensten? En, als je echt geen keuze meer hebt om te vluchten of je te verbergen, op welke wijze vecht je dan het beste voor je leven?
Deze vragen werden behandeld en getraind. Ook werd er op de situatie ingegaan en geoefend waarbij jij of een ander zwaargewond is geraakt. Wat je dan kunt doen en op welke wijze.

Over 2 weken volgt de vervolgtraining. Daarin zullen de geleerde zaken uit de eerste training kort worden herhaald en zal dit specifieke onderwerp verder verdiept en verbreed worden. In de komende tijd zullen meer van dit soort specifieke onderwerpen in de buitentrainingen aan bod komen. Uiteraard gaat alles netjes volgens de protocollen die gelden in deze coronatijd.

advertentie