Afbeelding
Jan-Willem Lammers

Schermsport keert terug in Ede

Vechtsporten

EDE Schermvereniging La Prime komt een oude Edese traditie nieuw leven inblazen. Van oudsher werd er door militairen, tijdens hun diensttijd, geschermd. De Edesche Courant stond in de dertiger tot en met eind zeventiger jaren regelmatig vol met uitslagen van zowel de militaire als de burger toernooien. Begin jaren tachtig sloot de laatste schermzaal in Ede en kwam er een einde aan jaren van schermtradities. Tot september 2020, want dan opent de Wageningse schermvereniging een extra trainingslocatie aan de Kerkweg in Ede.

Voorzitter Michiel Uitdehaag: ,,We zijn heel trots dat we de stap naar Ede kunnen zetten. De stad heeft zoveel traditie en geschiedenis met onze mooie sport. Die historie willen wij eer aan doen. We kijken uit naar de vele ontmoetingen met de Edenaren, tijdens Koningsdag of de Heideweek, maar ook met tal van activiteiten die Sportservice Ede organiseert.”

Schermvereniging Avanti werd in de jaren zeventig doorgezet in Zaal Wolfers, maar die verhuisde in de jaren tachtig naar Wageningen. Daaruit ontsproot later schermvereniging La Prime. En nu keert het schermen weer terug naar Ede. Op woensdagen zal het wapengekletter weer klinken in de gymzaal aan de Kerkweg, waar ook door Avanti indertijd werd geschermd; de cirkel is rond.

Om 17.00 uur zijn er lessen voor de basisschoolkinderen en vanaf 20.30 uur een tweede groep voor de oudere jeugd en volwassenen. Vooral die tweede groep kent een open inloop karakter met individuele begeleiding, zodat iedereen die een keer wil proeven van deze sport daar terecht kan.

Sportservice Ede is enthousiast over deze stap. ,,Met de komst van La Prime is de schermsport weer terug in Ede. Zelf heb ik altijd met heel veel plezier geschermd, het is een verrassend leuke sport”, aldus directeur Ronald ter Hoeven van Sportservice Ede.

advertentie