Afbeelding
Wim Roelofsen

Strijd Ede Stad Schoolvoetbaltoernooi weer losgebarsten

28 maart 2024 om 12:41 Voetbal

EDE Een drukte van belang woensdagmiddag op sportpark Hoekelum. Het Ede Stad Schoolvoetbaltoernooi, editie 37, is onder redelijke weersomstandigheden weer van start gegaan. Bijna honderd teams strijden om de eer: beste schoolvoetbalteam gemeente Ede 2024.

door Eip Janssen


Het is druk in de kantine bij Ede/Victoria                     - Wim Roelofsen

Dat er veel belangstelling is blijkt wel uit het feit dat een plek vinden om je fiets te stallen lastig is. Aan beide zijde van sportpark Hoekelum zijn de fietsenstalling goed gevuld. In de Ede/Victoria kantine is het gezellig druk. Met uiteraard bekende gezichten. De 81-jarige Dirk Jan Arendsen is weer een prima gastheer. ,,Wat mooi dat ik dit weer mag doen. En ondanks het wat minder goede weer aanvankelijk, nu heel erg druk. Ik kom bijna niet aan mijn rust toe”, lacht hij.

Ook op de velden is het erg druk. Per veld twee wedstrijden betekent dat opa’s en oma’s, vaders en moeders, maar vooral de schoolleiding heel wat meters maken. ,,Ik ben hier voor mijn kleindochter. Eigenlijk heb ik weinig tijd. Maar zaterdag niet naar mijn favoriete club Blauw Geel ’55. De administratie bijwerken. Je kleinkind zien voetballen is nu even belangrijker”, zegt eigenaar Rijk Fluit van Rijks Promo.

In de bestuurskamer vele bekende gezichten. Of toch niet. Je mist iemand pas als hij er niet is. Decennialang was Willem van den Berg de scheidsrechters indeler. Zijn plek is leeg. ,,Hij is er helaas niet meer. Misschien komt Willem nog een keer kijken. We plaagden hem weleens over de aanstellingen. Maar uiteindelijk heeft hij het jarenlang prima gedaan”, vult scheidsrechter Rein Borgers aan.

Organisator en aandrijver van het grote Ede/Victoria vrijwilligerskorps heeft even geen tijd. Hij wordt door een schoolleider bestookt met vragen. ,,Wij speelden net tegen een school met ongerechtige spelers. Wat gaan jullie daaraan doen”, wordt gevraagd. Wim Roelofsen loopt de ingeleverde spelerslijst na en ziet geen directe aanleiding tot een maatregel. ,,Het is zoals het is. Uiteraard gaan we bij de volgende wedstrijd wel even kijken. Vooralsnog ga ik uit van de goede trouw van de schoolleiding. Maar ze weten dat het goed in de gaten houden.”

Het is het enige moment waarop het plezier in voetbal niet voorop staat. De bijna honderd spelers, zowel meisjes als jongens, boeit het niet. Zij willen maar een ding, en dat is voetballen.

SPELEN

Dat lukt op vele terreinen heel goed. Of er talenten bijlopen die later op een behoorlijk niveau worden teruggezien, zal de tijd uitwijzen. ,,Ik zie er wel een paar. Maar vanmiddag ben ik scheidsrechter, liever gezegd spelleider. Je wordt ouder, maar dit tempo kan ik nog wel bijhouden”, lacht scheidrechter en Ede/Victoria vrijwilliger Henk Jacobsen.

Hij slaat de spijker op zijn kop. Het plezier straalt ervan af. Het moet voor scheidrechters heerlijk zijn dat hun beslissingen in het veld geen enkel commentaar opleveren. Hoogstens aan de zijlijn, maar dan meer plagend bedoeld.


De luidkeels hoorbare aanmoedigingen zin niet te missen.                         Eip Janssen

De aanmoedigingen voor de scholieren zijn waarschijnlijk ver in de omgeving te horen. Maar wie klaagt over geluidsoverlast? Niemand, want tussen 13.00 uur en 17.00 uur staat de jeugdvreugde voorop. Het Ede Stad Schoolvoetbal toernooi 2024 had zich woensdagmiddag geen betere start kunnen wensen.

WINNAARS

Dat vinden ook de winnaars van de diverse poules. Dat zijn bij de jongens: Prins Florisschool 1, Al Almana 2, Al Almana 3. Bij de meisjes zijn dat de scholen: Ericaschool 1 en Prins Florisschool 2.

De Prins Florisschool 1 is met 17 doelpunten het schotvaardigst. De beste verdediging heeft Al Amana 2 dat in zes wedstrijd de ‘nul’ houdt. Drie schoolteams (De Vuurvogel 2, De Ontdekking 2 en OBS Uniek 2) weten geen enkele maal te scoren. Maar het plezier is er niet minder om. Dat blijkt na afloop wel. Het feestgedruis op sportpark Hoekelum denderde in de kantine van Ede/Victoria nog laag door.

,,Hier doe je het voor. Geweldig toch”, is een veel gehoorde reactie van de Ede/Victoria vrijwilligers. ,,Zij verdienen een standbeeld”, meent menige deelnemer. Waarvan acte.

Woensdag 3 en 10 komen de overige deelnemende teams in actie. De finales worden gespeeld op vrijdagmiddag/avond 19 april.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Eip Janssen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie