Otterlo heeft grote kans op titel en promotie naar tweede klasse.
Otterlo heeft grote kans op titel en promotie naar tweede klasse. Theo Beumer

Van Gent Finaleweken: Clubs tussen hoop en vrees

Voetbal

EDE Voor de meeste voetbalclubs staan nog drie of vier competitieduels op het programma. Dan kan de balans van vreugde of verdriet of helemaal niets worden opgemaakt.

Eip Janssen

In de gemeente Ede gaan de zaterdag/zondagamateurvoetballers komend weekeinde dus de slotfase van de competitie 2021/2022 in. Ondanks de coronaperikelen, ook dit seizoen wordt de competitie deze keer wel afgemaakt. Wat houdt dit in voor promotie en/of degradatie in de klassen waar de clubs uitkomen?

Otterlo gaat voor de titel. Dat is een ding wat zeker is. Ook DTS Ede is daarvoor nog niet kansloos. De bewoners van sportpark Inschoten hebben al de zekerheid van de behaalde tweede periode. Advendo ’57 en FC Jeugd hopen rechtstreekse degradatie te voorkomen. Hoogst haalbare voor beide clubs is nacompetitiewedstrijden om het vege lijf te redden. Voor Lunteren en Blauw Geel ’55 zijn de perspectieven iets gunstiger. Nog wat punten en het seizoen is gered. 

Fortissimo kan nacompetitievoetbal bijna niet meer ontlopen. De zo vurig gewenste promotie naar de derde klasse alleen via een P/D reeks. In de vierde klasse C moeten zowel SDS ’55 als Harskamp hopen op misstappen van de concurrentie om het seizoen te verlengen. Die zekerheid heeft Ede/Victoria al. Het seizoen kan 4 juni in de laatste wedstrijd, een pikante derby tegen plaatsgenoot Fortissimo worden beëindigd. Dat geldt vrijwel zeker ook voor eersteklasser Bennekom. Er moeten clubs wel veel misstappen doen om in de derde periode nog een rol van betekenis te gaan spelen. Trainer Aad van den Berg lijkt zijn rekenmachine na de nederlaag, gisteravond tegen csv Apeldoorn te kunnen opbergen.

EERSTE KLASSE De feiten zoals ze er nu liggen op een rijtje. Als DTS Ede de nacompetitie in moet, dan is de plaats waar men eindigt belangrijk. De hoogst geklasseerde periodekampioen in de eerste klasse slaat de eerste ronde over. Dat zou op basis van de huidige stand DTS Ede zijn. In de tweede ronde wordt een bezoek gebracht aan de winnaar van de hoogst geklasseerde periodekamp eerste klasse C en de laagst geklasseerde periodekamp eerste klasse C: Zuidvogels/Sliedrecht. Bennekom moet hopen op vele misstappen concurrentie. 

TWEEDE KLASSE In de tweede klasse degradeert de nummer 14, op dit moment Lelystad’67. De nummer 12 en 13 gaan de nacompetitie in. Dat zijn op dit moment na speelronde 22: AVW’66 en Renswoude. Lunteren heeft een punt meer dan Renswoude dus moet nog oppassen. De voorsprong op AVW ’66 is met nog vier wedstrijden te gaan zes punten.

DERDE KLASSE In de derde klasse B van het zaterdagvoetbal hoeft Blauw Geel ’55 met vijf punten voorsprong op Zwart Wit ’63 3n negen op Stroe niet echt meer naar beneden te kijken. Advendo ’57 telt zes punten achterstand op het op de voorlaatste plaats staande Stroe. Een plek die P/F voetbal zou opleveren om het vege lijf te redden. De nummer 13 uit de derde klasse B ontvangt de laagste PK uit de vierde klasse 4C. Dat is op dit moment WZC Wapenveld. Maar ook SDS ’55 en Harskamp zijn nog niet geheel kansloos.

Voor Otterlo met vijf punten voorsprong op AGOVV moet een P/D scenario niet worden uitgewerkt. De Otterlose ploeg heeft rechtstreekse promotie volledig in eigen hand.

VIERDE KLASSE In de vierde klasse B en C zijn de belangen voor Fortissimo, Harskamp en SDS ’55 nog zeker groot. Fortissimo lijkt in de vierde klasse B nacompetitievoetbal bijna niet te kunnen ontlopen. De eerste periode is behaald door de vrijwel zekere kampioen WAVV. De stoelendans voor de tweede periodetitel wordt geleid door DFS Opheusden. De derde periodetitel gaat naar de vereniging die nog geen periode heeft behaald. Op dit moment is dat Lienden. In dat geval zou de periodetitel van kampioen WAVV over worden genomen door Fortissimo. Dat betekent op basis van de huidige situatie dat Fortissimo een uitwedstrijd in de eerste ronde speelt bij de1 na hoogste PK vierde klasse A. Dat is op dit moment De Treffers zaterdag uit Groesbeek.

In de vierde klasse zowel SDS ’55 als Harskamp op dit moment in de wachtstand. Op basis van de huidige stand per 11 mei spelen SEH, EFC’58 en Heerde nacompetitievoetbal. Verwacht mag worden dat een van deze drie ploegen de titel pakt en rechtsreeks promoveert. In dat geval neemt WZC Wapenveld de periodetitel over. Harskamp kan dat ‘feestje’ in Wapenveld onzeker maken door zaterdag WZC Wapenveld te verslaan. In dat geval krijg SDS ’55 naast Harskamp nog P/D mogelijkheden.

ZONDAG TWEEDE KLASSE FC Jeugd heeft nog een goede kans om zich via P/D wedstrijd veilig te spelen in de tweede klasse B KNVB-district West 1. De achterstand op Nieuw Utrecht is, nadat deze club vanavond (donderdag verloor slechts een verliespunt. Dit punt moet in de vier resterende wedstrijden worden goed gemaakt. Mocht FC Jeugd de twaalfde plek, dus P/D voetbal bereiken, wacht wederom uitgaande van de huidige stand een thuisduel met de Een na hoogste geklasseerde PK 3e klasse D. Dat is op dit moment: Zwaluwen Utrecht.

GELIJK EINDIGEN De KNVB heeft begin dit seizoen bekend gemaakt dat beslissingswedstrijden slechts in het uiterste geval aan de orde zijn. Bij gelijk eindigen voor kampioen en/of promotie dan wel directe degradatie telt in de eerste plaats het doelsaldo. Is dat ook gelijk het meeste gescoorde doelpunten. Is zelfs dat nog gelijk dat het onderlinge resultaat. En is dat zelfs nog gelijk dan volgt een beslissingswedstrijd op neutraal terrein. 

Het blijft koffiedik kijken. 

advertentie