Otterlo presteerde dit seizoen veruit het beste in de gemeente Ede
Otterlo presteerde dit seizoen veruit het beste in de gemeente Ede @Theo Beumer

Hoe presteerden de voetbalclubs in onze gemeente dit seizoen?

Voetbal

EDE De amateurcompetitie voor de voetbalclubs is met een traan en een lach dit seizoen geëindigd. Waar Otterlo promoveerde, deed FC Jeugd juist een stapje terug. En Edesche Boys verdween tijdens dit seizoen zelfs geheel van het toneel met de hoofdmacht.

Eip Janssen/Wim van Kessel

De sportredactie heeft met een positief kritische blik de verrichtingen in het seizoen 2021/2023 onder een vergrootglas gelegd.   

DTS Ede kende een hele sterke tweede periode. In het laatste part stond het zelfs even bovenaan in de knotgekke eerste klasse D. Uiteindelijk eindigde de ploeg van Arnold Brehler op een vierde plaats. De nacompetitie was direct al na de eerste wedstrijd afgelopen na een nederlaag tegen Voorschoten. Ook al gezien de blessuregolf vooral tweede helft 2021, alles bij elkaar een prima resultaat, hoewel het einde toch een wat onbevredigend gevoel geeft. Op papier lijkt de selectie voor komend seizoen sterker, zodat opnieuw het een en ander verwacht mag worden van de Inschoten bewoners. Cijfer: 7.

Als je een selectie hebt voor de top drie, maar als zevende eindigt, kun je spreken van een teleurstellend seizoen van Bennekom. Tegen toenmalige koplopers als Nunspeet en DTS Ede uit liet de formatie van Aad van den Berg haar kwaliteiten zien. Maar juist tegen de minder goden, lieten de Bennekommers het afweten. Die mentaliteit zal zeker beter moeten. Positief is wel dat door blessures jonge talenten als Wessel van Silfhout en Maurice Kuppens zich manifesteerden. Aan hen de uitdaging ook in het nieuwe jaar een basisplaats te veroveren, in de wetenschap dat er spelers uit de tweede divisie (Kai Huisman) en Joël Beukhof (derde divisie) de ploeg komen versterken. Een plaats in de top drie is een reële doelstelling. Cijfer 5.

De doelstelling van Lunteren was handhaving in de tweede klasseOp basis van een enorme wilskracht leek de tweedeklasser, met overwegend (jonge) Lunterse spelers dat eind april al te realiseren. Daarna bleek de koek op. Achteraf gezien bleek de opleving bij Renswoude goud waard. Daar werd in de voorlaatste ontmoeting een 2-0 achterstand in de slotfase goed gemaakt. Met een aanmerkelijk sterkere selectie mag van Lunteren verwacht worden dat ze komend voetbaljaar wegblijven van de onderste regionen. Cijfer 7

     
Het eveneens in de tweede klasse, maar dan op zondag spelende FC Jeugd, degradeerde na het spelen van een P/D wedstrijd naar de derde klasse. Het team van voormalig trainer Mohammed Mouhouti, ging ten onder aan bepalende factoren. Het scorende vermogen was volstrekt onvoldoende. Met 25 gescoorde doelpunten liet FC Jeugd alleen het eveneens gedegradeerde Nieuw Utrecht achter zich. Tweede punt waar FC Jeugd winst kan behalen is de trainingsopkomst. Die liet te vaak te wensen over, waardoor in de slotfase van menig duel een duur punt werd verspeeld. FC Jeugd krijgt volgend seizoen met Anass Lakhal (GVVV) een nieuwe trainer. Te hopen is dat Ahmet Kiliç er nog een jaartje aan vast plakt. Dit seizoen bleek dat in elk duel waarin Kiliç niet speelde, een geboren leider werd gemist. FC Jeugd krijgt van de sportredactie een krappe 6.

In de derde klasse werd Otterlo de terechte kampioen. Niet alleen stond men vrijwel het gehele seizoen bovenaan. Maar op de momenten dat het moest tegen naaste belagers, stond de ploeg van Ronald Lieftink er. Met als uitschieter het duel tegen AGOVV, waarin het de eerste drie kwartier oogstrelend voetbal speelde. Omdat men links en rechts nog een steekje liet vallen, werd het nog spannend. AGOVV kwam heel dichtbij. Uiteindelijk werd het hoofd koel gehouden, en kon er terecht een feestje worden gevierd. Op basis van de aanwezige kwaliteiten, kan met vertrouwen de nieuwe competitie tegemoet worden gezien. Cijfer: 8.

Over Advendo’57 is de laatste weken veel geschrevenSlechts negen punten uit de eerste 21 ontmoetingen. Natuurlijk waren de langdurige blessures van Rik Kelderman en Dirk van Grootheest een excuus. En misschien was de factor pech en geluk in disbalans. Maar tot dan was het per saldo onvoldoende. Uiteindelijk was daar de wonderbaarlijke ontsnapping, waarmee de Ederveense ‘remontada’ werd voltooid. Met veel dank aan aan Blauw Geel, en heel veel eigen inspanning en wilskracht. Maar de elf van Jan Fluit schreven een stukje historie. Met een smallere selectie en een versterkte degradatie wordt het komende seizoen opnieuw een uitdaging in de derde klasse te blijven. Maar als iedereen de juiste focus heeft, en het aanwezige talent weer beter wordt, is het zeker niet onmogelijk aansluiting te proberen vinden met de middenmoot. Cijfer: 6,5.

De eindpositie van Blauw Geel ’55, een zevende plaats vertekende de prestaties behoorlijk. Zonder de ommekeer in de laatste wedstrijd bij Stroe, waar een 3-1 achterstand werd omgebogen in een 3-4 zege, was een tiende plaats het resultaat geweest. Blauw Geel ’55 zag trainer Pieter van de Grift, nadat bekend werd dat zijn contract (nov 2021, red.) niet werd verlengd, met onmiddellijke ingang opstappen. Ook zijn opvolger Marcel van der Hoop kreeg de ploeg moeizaam aan de praat. Te vaak was bepalend of routiniers als Simon Kooiman, Jeroen Berkhof, Jos Bols en/of Marcel van Bruksvoort hun dag hadden. Misschien was wel typerend dat juist verdediger Richard Meurs dit seizoen bij Blauw Geel ’55 de meeste speelmunten maakte. Het gehele seizoen kan zich bij Blauw Geel ’55 het beste laten karakteriseren als: kwakkelend. De eindscore komt dan ook niet boven een 6,5 uit.


In de vierde klasse wist Fortissimo achter de onbetwiste kampioen WAVV (Wageningen) een tweede plaats te behalen. Daarmee werd het initiatief van trainer Paul Bremer om te opteren voor de vierde klasse B beloond. De ploeg van sportpark Hoekelumse Eng kon vrijwel wekelijks een aantal wedstrijden wegstrepen. De tegenstand, was behoudens WAVV, Lienden en DFS matig. De selectie werd wel erg geplaagd door blessuregevallen. In de slotfase van de competitie werd gedoseerd gewerkt naar de nacompetitie. Daarin werd nadat Oranje Blauw was verslagen, tegen Heerde het Waterloo gevonden. Fortissimo en promoveren naar de derde klasse is ondanks een goede selectie steeds net een brug te ver. Vraag is of de selectie en trainer Paul Bremer de energie kunnen opbrengen er nog een jaar voor te gaan. In die zin komt de vakantieperiode als geroepen en kunnen allen de accu opladen. Met een zeven lijkt Fortissimo goed beloond.

De vierde klasse C is objectief gezien de sterkste vierde klasse in het KNVB-district Oost. Daarin gaven de vierdeklassers Harskamp en SDS ’55 goed partij. Bij Harskamp, enige jaren laag in het rechterrijtje geëindigd in de vierde klasse mag de vlag uit. De ploeg hoopte lang op nacompetitievoetbal. Uiteindelijk werd de doelstelling, rechterrijtje probleemloos gehaald. De zesde plaats voelde wellicht als een lichte teleurstelling aan. Maar dat is niet zo. Een ploeg in opbouw, die komend seizoen nog meer is versterkt, mag tevreden terugkijken. De supporters zagen vele wedstrijden waarin de ploeg in positieve zin uitblonk. De eindscore is met een 7plus dik verdiend.

Ook het Wekeromse SDS ’55, waar trainer Martin Speelziek zijn eerste stappen als hoofdtrainer zette, zal niet ontevreden zijn. Met een vijfde plaats en vele goede wedstrijden voldeed de ploeg aan de verwachtingen. Ook vele zelf opgeleide spelers kregen een kans in de hoofdmacht. Grote maar niet te beantwoorden vraag zal altijd blijven of SDS ’55 geen P/D plek had behaald als Evert Bouw fit was gebleven. De routinier werd in de slotfase van de competitie langdurig wegens een hardnekkige blessure gemist. SDS ’55 verdiende eveneens een dikke 7plus.

Ede/Victoria kende een kleurloos jaar. Hoogtepunt was de eeuwviering. Wat betreft het voetbal was het voor trainer Danny Suitela elke keer weer een opgave een team bij elkaar te krijgen. Dat elk nadeel een voordeel heeft, was dat nu vaak een beroep moest worden gedaan op spelers van O19, die daardoor wel de nodige ervaring konden opdoen. Kenmerkend voor het seizoen waren de wedstrijden tegen Fortissimo. Waar in het verleden wel eens gestunt kon worden, waren er nu twee kansloze nederlagen. Cijfer 5.

advertentie
advertentie