Ex DTS-ers Sil Buikema en Edwin Aben hadden een groot aandeel na het behalen van de promotie naar de hoofdklasse.
Ex DTS-ers Sil Buikema en Edwin Aben hadden een groot aandeel na het behalen van de promotie naar de hoofdklasse. Melvin Taribuka

Edenaren helpen SDVB naar hoofdklasse

Voetbal

EDE SDV Barneveld, evenals DTS Ede uitkomende in de eerste klasse D, heeft na een 1-0 zege op mede eersteklasser SV Nootdorp de hoofdklasse bereikt.

Eip Janssen

Medeverantwoordelijk daarvoor waren de voormalige DTS Ede spelers Sil Buikema en Edwin Aben. Beide spelers legden zaterdagmiddag op het veld van Achilles Veen een prima wedstrijd op de mat. ,,Natuurlijk is het mooi als men tevreden is over onze prestaties. Maar het was deze zaterdag wel een echte teamprestatie. Nee, van echt goed voetbal was geen sprake. Maar dat zijn deze wedstrijden in een P/D nacompetitie finale meestal niet”, opent het duo.

UITBLINKER Sil Buikema speelde in de jeugd van DTS Ede. Hij stapte in het seizoen 2007/2008 over naar Vitesse/AGOVV jeugd. In het seizoen 2011/2012 werd teruggekeerd bij DTS Ede. In het seizoen 2021/2022 werd de overstap gemaakt naar SDV Barneveld. ,,Ik heb onlangs het ja-woord voor nog twee seizoenen aan SDVB gegeven. Dat dat nu al in de hoofdklasse, volgend seizoen overigens vierde divisie genaamd, is, is heel mooi. De 1-0 zege op en tegen SV Nootdorp is in een notendop als terecht te omschrijven”, lacht Buikema. Hij heeft net zijn broer Jesse (speler van DTS Ede) via FaceTime gesproken. ,,Hij was heel erg blij voor mij. Natuurlijk is er in huize Buikema sprake van gezonde rivaliteit. Maar anderzijds gunnen wij elkaar ook alles. Jammer dat DTS Ede tegen Voorschoten’97 al in de eerste wedstrijd met 1-2 onderuit ging. Dit seizoen hebben we door blessures ook al niet tegen elkaar in de competitie kunnen spelen. Nu zal het nog langer wachten zijn”, grinnikt Sil Buikema.

Hij speelde in verdedigend opzicht een prima wedstrijd. In de eerste helft maakte de voetballer op het middenveld een forse overtreding. ,,Ik haalde daarmee wel de angel van een snelle Nootdorpcounter. Het was even noodzakelijk. De scheidsrechter was coulant en deed het met een vermanend woordje af.” Buikema had daarna geen overtredingen meer nodig en heerste in de verdediging bij SDVB. ,,Dat je me de beste man bij SDVB noemt of ‘man of the match, is mooi. Maar zo voel ik het zelf niet. Je doet je opgedragen taak. Ik zie het echt als een teamprestatie.”

Ook linkervleugelverdediger Edwin Aben kende een verleden bij DTS Ede. ,,Ik heb altijd bij DTS Ede gespeeld. In het seizoen 2017/2018 ben ik verkast naar Scherpenzeel. Sinds het seizoen 2020/2021 speel ik bij SDVB. En met succes. Het bevalt me hier prima. Er is geen enkele reden te vertrekken. Deze kers op de taart is zo mooi. Ik geniet van alle vreugde. Niet alleen van de staf en selectiespelers. Maar vooral van onze supporters die SDVB door dik en dun steunen. Mijn broer (Jesper Aben, red.) is met Otterlo kampioen geworden en gepromoveerd naar de tweede klasse. Je kunt je voorstellen dat het in huize Aben feest is”, oppert de SDVB-speler.

STERK Ook Aben bleef zonder veel moeite overeind. ,,Nootdorp hanteerde al snel de lange bal. Daar waren we goed op voorbereid. Onze trainer (Bart Schreuder, red.) is een man van details. Maar ook van het geven van eigen verantwoording. Precies de trainer die deze groep nodig heeft”, meent het duo.

Op de vraag of SDVB in de hoofdklasse mee kan is maar één duidelijk antwoord te horen: Ja. ,,Deze selectie heeft echt mogelijkheden. Natuurlijk zullen we af en toe een tandje moeten bijzetten. Maar daar wordt geen speler slechter van”, meent Syl Buikema. ,,Ik heb er alle vertrouwen in. De eerste klasse waar SDVB uit komt was ook niet gemakkelijk. Ik geloof vijf of zes koplopers. De krachtsverschillen waren zo klein dat je nooit van tevoren een wedstrijd kon wegstrepen. Dat naast kampioen CSV Apeldoorn ook SDVB is gepromoveerd zegt genoeg”, besluit Aben. ,,Eerst even uitblazen en dan ons weer opladen voor een hoofdklasse seizoen. Die ervaring neem ik als speler maar mooi mee. En net wat Edwin zegt. Van een beetje harder werken wordt geen speler slechter”, eindigt een zeer tevreden Sil Buikema. Beide spelers benadrukken nog wel dat DTS Ede een plekje in hun hart heeft veroverd. Maar dat de overstap naar Barneveld hen voetballend heeft verrijkt.

advertentie
advertentie