Keeper Eelco Wagenaar van Polar Bears, hier op archieffoto, is met Oranje actief op het EK.
Keeper Eelco Wagenaar van Polar Bears, hier op archieffoto, is met Oranje actief op het EK. Gunnink fotografie

Waterpolomannen beginnen EK met winst op Roemenië

14 januari 2020 om 12:04 Waterpolo

EDE De Nederlandse waterpolomannen hebben hun openingsduel op het EK gewonnen. In Boedapest kwam het team, met keeper Eelco Wagenaar van Polar Bears, terug van een 6-8 achterstand en zegevierde met 9-8.

Nederland opende de wedstrijd goed. De tactiek van het neutraliseren van de sterke midvoor Cosmin Radu had effect. De toevoer naar de 38-jarige routinier werd afgeschermd en Nederland wist zelf de eigen midvoors wel te bereiken. Thomas Lucas en Jorn Winkelhorst lieten zich zien met enkele fraaie treffers. Zo ging Nederland met een 5-4 voorsprong rusten.   

In de derde periode kantelde de wedstrijd. Aanvallend kon Nederland weinig uitrichten en de Roemenen wisten via zwemacties een antwoord te vinden op de Nederlandse verdedigende tactiek. Plots stond het 6-8 voor Roemenië.

In de slotfase wist Nederland zich toch knap terug te vechten. Via een benutte strafworp van Winkelhorst en een contradoelpunt van Jorn Muller kwam de ploeg weer op gelijke hoogte. Een minuut later kreeg het dé kans op de overwinning na een dubbele manmeersituatie. Guus van IJperen stelde niet teleur en maakte 9-8. Toen Lars Gottemaker in de laatste Roemeense aanval de bal slim onderschepte was de buit binnen. 

"Het was wel even spannend", zo analyseerde bondscoach Van der Meer kort na afloop met gevoel voor understatement de wedstrijd. "Uiteraard zijn we tevreden met de overwinning. We begonnen goed aan de wedstrijd en lieten snel spel zien. Alleen onze manmeer liep niet echt goed. In derde periode zakten we weg. Zonde, want we werden echt even overvleugeld."

Van der Meer voerde in de laatste periode enkele wissels door, die gelijk effect sorteerden. "Robin Lindhout zat niet zo lekker in de wedstrijd en het ritme aan de 4/5-kant lag te laag. We schoven Jesse Koopman door naar die kant en brachten Kjeld Veenhuis erin, met Jorn Muller erbij heb je een sneller team erin liggen. Gelukkig heeft dat goed uitgepakt." 

De blik ging al snel richting het duel met Rusland. "Het is nu belangrijk om te analyseren hoe het komt dat we in één keer zo snel wegzakken. Maar verder moeten we drive die we toonden meenemen. Voor ons is het zaak om echt als team te spelen, daar moeten we het van hebben. Dat geeft vandaag ook weer aan. Na de achterstand staan we als team op door vechtlust te tonen. Dat voelen de jongens ook. In een toernooi moet je groeien, dus dan geef dit een goed gevoel", besloot de bondscoach.

De mannen komen donderdag weer in actie, dan is Rusland de tegenstander. De vrouwen spelen woensdag tegen Italië.

Doelpuntenmakers Nederland: Jorn Winkelhorst 3, Guus van IJperen 2, Pascal Janssen, Thomas Lucas, Jesse Nispeling, Jorn Muller.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie