Simone van de Kraats
Simone van de Kraats gunnink fotografie

Berinnen plaatsen zich voor Olympische Spelen in Tokio

Waterpolo

EDE De Nederlandse waterpolosters hebben hun ticket voor de Olympische Spelen in Tokio op zak. Dat is voor het eerst sinds 2008. Oranje won zaterdag de halve finale van het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst met 7-4 van Griekenland. 

Namens Polar Bears uit Ede doen Simone van de Kraats en keeper Joanne Koenders mee aan het toernooi. Ook de Edese Iris Wolves (ex-Polar Bears) maakt deel uit van het team. Polar Bears speelster Nina ten Broek uit Ede is ook mee naar Italië als reserve. Ze kwam zaterdag niet in actie. Wel was het een extra speciale wedstrijd en avond voor Evangelos Doudesis. De hoofdcoach van Polar Bears is de assistent-coach van Oranje en van Griekse komaf.

Het is een uiterst knappe prestatie van de waterpolosters, want met een wereldtitel in 2011 en olympisch zilver in 2004 gelden de Grieken als een van de grootmachten in het waterpolo. Winnen was zaterdagavond dan ook geen eenvoudige opdracht, maar de Nederlanders hielden zich goed staande en het ging redelijk gelijk op tussen de twee ploegen. Het moest aankomen op de laatste periode, waarin Oranje de sterkste partij bleek. 

De periodestanden waren: 1-2, 2-2, 2-0, 2-0. De doelpunten werden zaterdag gemaakt door Maud Megens (3), Brigitte Sleeking (1), Simone van de Kraats (2) en Sabrina van der Sloot (1).

Met hun winst plaatsen de waterpolosters zich voor de Olympische Spelen later dit jaar in Tokio (mits de Spelen door kunnen gaan). Dat is voor het eerst sinds de gewonnen editie in 2008. Toen ging Oranje, onder coach Robin van Galen, met een gouden plak naar huis. 

De waterpolosters spelen zondag de finale van het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst, om 20.00 uur.

advertentie
advertentie