Gunnink fotografie

Nederland plaatst zich na grandioze comeback voor kwartfinale OKT

17 februari 2021 om 20:07 Waterpolo

EDE De Nederlandse waterpolomannen hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van het OKT. De ploeg van de Veenendaalse bondscoach Harry van der Meer lag lange tijd op achterstand, maar keerde het duel in het vierde kwart volledig om. Het duel eindigde in 11-11, zo plaatste Nederland zich met nog één pouleduel te gaan voor de kwartfinale en is de Olympische droom nog volledig in leven.

Van der Meer had in zijn basisopstelling opnieuw plekken ingeruimd voor Polar Bears-spelers Eelco Wagenaar en Guus Wolswinkel. Tegen de Fransen liep Oranje eigenlijk continu achter de feiten aan. Nederland nam in de eerste periode nog wel een voorsprong, maar vervolgens was het Frankrijk dat de boventoon voerde.

GEEN VUIST De Fransen leidden na het eerste part met 2-3 en ook in het tweede part waren het de Fransen die scoorden. Aanvallend kon Oranje maar geen vuist maken en verdedigend was het ook niet altijd even goed. Gevolg was halverwege een 2-5 achterstand voor de ploeg van Van der Meer.

GAT VAN VIER In het derde kwart wist Oranje eindelijk het net weer te vinden, maar de Fransen bleven ook maar doorgaan met het passeren van Wagenaar en zo stond er een peer keer een verschil van vier punten op het scorebord. Middels een time-out op 5-8 probeerde Van der Meer zijn ploeg de nodige aanwijzingen te geven om het gat te verkleinen, maar na niet de eerste aanvallende fout van Oranje maakte Frankrijk er 5-9 van.

TERUGKEER Doordat één van de weinige manmeersituaties eindelijk wel benut werd, kwam Oranje in het vierde kwart terug tot 6-9 en een halve minuut later stond het 7-9. Het geloof keerde weer helemaal terug in de Nederlandse ploeg. Met nog 4.33 minuut op de klok was het verschil teruggebracht naar twee. Plots kwam de Franse aanval niet meer door de Nederlandse verdediging en Oranje vond opnieuw het net: 8-9.

Waar de foutenlast de Fransen parten begon te spelen, groeide in het Oranjekamp het geloof met de minuut. Van grote afstand maakte Jorn Muller de 9-9, Nederland had de achterstand van vier punten goed gemaakt. De Fransen maakten 9-10 en 10-11, maar in de laatste seconden was het opnieuw Muller die scoorde: 11-11.

REACTIE Na afloop had bondscoach Harry van der Meer wel een verklaring waarom de wedstrijd twee gezichten kreeg. ,,We creëerden in het begin veel manmeersituaties, dat is positief. Maar de ballen moeten er wel in. Wij waren in de aanval echter te langzaam en daardoor te voorspelbaar waardoor we de kansen niet benutten. Zeker de eerste twee periodes waren we daarin niet goed genoeg. In de laatste periode hadden we niks meer te verliezen, gaan we risico’s nemen en is het erop of eronder. Dat pakte goed uit en dan vliegen die ballen er gelukkig wel in, en dat is ons geluk geweest vandaag.”

LAATSTE POULEDUEL Nederland staat nu na vier duels derde in de poule. Morgen is het laatste pouleduel tegen Rusland en daarbij kan Nederland zelfs nog tweede in de poule worden, wat gunstig is voor wie de tegenstander in de kwartfinale gaat worden. Van der Meer kijkt er naar uit. ,,Het duel met Rusland kan een heel belangrijke worden. Frankrijk-Roemenië is dan al geweest, dus na dat duel worden de berekeningen erop los gelaten. Winnen tegen de Russen en tweede worden zou super zijn, maar we moeten reëel zijn. Rusland is een heel sterke en degelijke ploeg, die ook van Kroatië gewonnen heeft. Dus voor ons zal het eerder aankomen op de schade zo klein mogelijk houden om onze positie zo te verdedigen.”