Treurende spelers van Polar Bears afgelopen zondag, net na het laatste finaleduel tegen Het Ravijn in Nijverdal.
Treurende spelers van Polar Bears afgelopen zondag, net na het laatste finaleduel tegen Het Ravijn in Nijverdal. Albert ten Hove

KNZB wijst protest Polar Bears af door vormfout: definitief geen landstitel

3 juni 2022 om 06:49 Waterpolo

EDE Het protest van waterpoloclub Polar Bears tegen een doelpunt in de finale van de playoffs om het landskampioenschap tegen Het Ravijn afgelopen zondag, is afgewezen door de protestcommissie van waterpolobond KNZB vanwege ‘vormgebrek’. De commissie stelt dat Polar Bears binnen vijftien minuten na de wedstrijd via een speciaal formulier in protest had moeten gaan, maar stelt vast dat dit niet is gebeurd.

door Boy Imminck

‘Uit het feitenrelaas van de beide scheidsrechters en de technical delegate (waarnemer, red.) blijkt dat er niet binnen 15 minuten na afloop van de wedstrijd protest is aangetekend, dat het protest niet is aangetekend door de aanvoerder/coach van Polar Bears en dat het protest niet is aangetekend in bijzijn van de aanvoerder/coach van Het Ravijn’, stelt de protestcommissie in haar oordeel dat inmiddels door de Edese club is ontvangen. Scheidsrechter Rob Bijeman zou kort na de wedstrijd aan technisch directeur Rob van de Blaak van Polar Bears hebben laten weten dat het formulier de juiste manier was om in protest te gaan. ‘Uit het feitenrelaas van de beide scheidsrechters blijkt dat Rob (scheidsrechter Bijeman red.) aan de heer Van der Blaak, die namens Polar Bears het protest heeft aangetekend, heeft meegedeeld dat (citaat) ‘ze ook snel het protestformulier moesten invullen’. De protestcommissie heeft het protestformulier niet bij de stukken aangetroffen. De protestcommissie besluit het protest af te wijzen wegens vormgebrek.’

Rob van de Blaak berust namens Polar Bears in het lot van de club en de tweede plaats. ,,We accepteren dit en feliciteren Het Ravijn met de landstitel. Die ploeg heeft het ook echt verdiend. We zijn trots op onze ploeg en wat de mannen gepresteerd hebben. Ik ga Het Ravijn bellen om ze nogmaals te feliciteren’’, reageert de technisch directeur. 

Van de Blaak heeft nog een aanbeveling voor de KNZB. ,,Om dit in de toekomst te voorkomen: zorg voor een onafhankelijke of gemengde jury bij playoffs, net als bij de bekerfinale. In andere landen is er heel vaak een onafhankelijke jury bij finales.’’

Polar Bears diende begin deze week protest in tegen de tiende treffer van tegenstander Het Ravijn in het beslissende finaleduel om de landstitel bij de mannen. De club maakte protest tegen de treffer van Bas ter Brake, omdat die volgens de Edese club ver buiten de schotklok van dertig seconden zou zijn gescoord. Het Ravijn won de partij met 11-10 en werd zodoende voor het eerst landskampioen.

Beelden uit de videosamenvatting van Ede Stad.nl toonden echter aan dat de 10-9 van Ter Brake zo’n vijf tot zes seconden buiten de schotklok werd gemaakt.

Hieronder is het bewuste doelpunt te zien op een video van Boudewijn van de Velde, gemaakt door Ede Stad.nl, tijdens de Van Gent Finaleweken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie