De Nederlandse waterpolo dames gooien de Edese coach Evangelos Doudesis in het water en vieren de overwinning na afloop van de finale waterpolo vrouwen Nederland - Spanje op de zesde dag van het WK Zwemmen in Japan.
De Nederlandse waterpolo dames gooien de Edese coach Evangelos Doudesis in het water en vieren de overwinning na afloop van de finale waterpolo vrouwen Nederland - Spanje op de zesde dag van het WK Zwemmen in Japan. ANP / Koen van Weel

Nederlandse waterpolosters veroveren voor het eerst sinds 1991 wereldtitel na strafworpen

28 juli 2023 om 12:24 Waterpolo

EDE (ANP) De Nederlandse waterpolosters hebben in Fukuoka voor de tweede keer in de geschiedenis de wereldtitel veroverd. In de finale versloeg de ploeg van de Edese bondscoach Evangelos Doudesis en Edese Lola Moolhuijzen Europees kampioen Spanje na strafworpen. In de reguliere speeltijd was de wedstrijd in 12-12 geëindigd. De Nederlandse vrouwen verspeelden in de laatste periode een 10-7 voorsprong, maar toonden in de slotminuten veerkracht en kwamen met 12-11 voor. In de laatste seconden maakte Spanje toch gelijk. Nederland schoot alle strafworpen raak.

Oranje pakte het eerste goud in Perth in 1991. De Nederlandse vrouwen speelden in het Japanse Fukuoka hun eerste finale sinds 2015. In Kazan verloor Nederland toen van de Verenigde Staten. De vrouwen behaalden ook het zilver in 1986, 1994 en 1998. Vorig jaar in Boedapest was de ploeg van Doudesis te sterk voor Italië in de strijd om het brons.

De wereldtitel voor Oranje is de eerste mondiale hoofdprijs sinds het olympisch goud in 2008 in Beijing. Met het bereiken van de finale verzekerde Nederland zich woensdag als eerste ploeg van deelname aan de Spelen van volgend jaar in Parijs.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie