Lola Moolhuijzen van het Nederlandse waterpoloteam in actie tegen Eleftheria Chydirioti van Griekenland op het EK waterpolo.
Lola Moolhuijzen van het Nederlandse waterpoloteam in actie tegen Eleftheria Chydirioti van Griekenland op het EK waterpolo. ANP/Sander Koning

Waterpolosters na zege op Griekenland als groepswinnaar verder

8 januari 2024 om 07:23 Waterpolo

EINDHOVEN/EDE (ANP) De Nederlandse waterpolosters zijn op het Europees kampioenschap in Eindhoven als eerste geëindigd in groep A. Het team van bondscoach Evangelos Doudesis won in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion overtuigend van Griekenland: 15-10. De periodestanden waren 4-3 5-1 2-3 4-3.

Oranje en Griekenland wonnen allebei de eerste twee groepsduels met Hongarije en Kroatië en waren daardoor al zeker van een plek in de kwartfinales. Dankzij de groepswinst krijgt Nederland daarin nu te maken met een minder sterke tegenstander. Spanje, de grootste concurrent, wordt voorlopig ontlopen.

Simone van de Kraats was met vijf doelpunten het meest trefzeker, gevolgd door aanvoerster Sabrina van der Sloot met vier. ,,Het laatste doelpunt vond ik de mooiste van de vijf. Ik kreeg twee keer een stoot op m’n neus, wist dat het bijna tijd was, lag onder water en wist waar ongeveer de palen waren”, zei Van de Kraats tegen waterpolo.nl. ,,We zijn gewoon beter dan Griekenland, in de breedte hebben we meer kwaliteit”, vulde mede-international Vivian Sevenich haar aan.

Nederland is vijfvoudig Europees kampioen en won het toernooi in 2018 voor het laatst. Deelname aan de Olympische Spelen is al een zekerheid voor de regerend wereldkampioen.

De selectie herbergt veel spelers met een Polar Bears Ede-link. Zo doen de huidige Berinnen Iris Wolves en Lola Moolhuijzen mee. Ook Vivian Sevenich, Simone van de Kraats, Fleurien Bosveld en de Edese Nina ten Broek speelden in het verleden bij Polar Bears. De begeleidingsploeg bestaat onder meer uit Edenaren Evangelos Doudesis (bondscoach) en Richard van Eck (assistent-bondscoach).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie