Johnny Fleet met zijn onafscheidelijke gitaar. ,,Ik vind mijn muziek best speciaal.
Johnny Fleet met zijn onafscheidelijke gitaar. ,,Ik vind mijn muziek best speciaal." Mathilde van Ravensberg

Edese singer-songwriter lanceert eerste cd

20 september 2018 om 10:06 Uit-cultuur/nieuws

EDE Zijn doel is internationaal door te breken. Singer-songwriter Johnny Fleet uit Ede hoopt zelfs over vijf tot tien jaar op Pinkpop te staan. Afgelopen week lanceerde de 17-jarige zanger zijn eerste cd. Hij is net geslaagd voor de havo en neemt nu een tussenjaar om zijn muziek verder te ontwikkelen.

Mathilde van Ravensberg

Op de cd 'The Wrong Shoes' staan zeven Engelstalige liedjes die Fleet zelf heeft geschreven en gecomponeerd. De jonge zanger begeleidt zichzelf op akoestisch gitaar en op basgitaar. Met een prettige lage stem zingt hij over de liefde, de natuur, kleine wereldissues en het leven van alledag.

BEST SPECIAAL Fleet wil in de toekomst graag zijn brood verdienen in de muziek. Voorlopig werkt hij in het installatiebedrijf van zijn vader en hoopt volgend jaar te starten op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) met de opleiding muzikant 3.0. In het vrijstaande huis van zijn ouders heeft hij alle ruimte om zijn instrumenten op te stellen en eindeloos te oefenen. De zanger klinkt voor zijn jonge leeftijd zeer overtuigd. ,,Ik ben wel een type dat denkt dat ik dit kan. Ik vind mijn muziek best speciaal."

Natuurlijk zijn er wel mensen geweest met 'verstand van muziek' die tegen hem zeiden: 'Dit is wel goed wat jij doet.' Fleet vertelt dat hij begin 2017 meer professioneel is gaan denken over zijn muziekcarrière. Daar hoorde ook de keuze voor een artiestennaam bij. Eigenlijk heet hij Jonathan van Vliet. Hij bedacht zelf om daar Johnny Fleet van te maken, want 'dat is in het buitenland beter uit te spreken'.

INSTINCT De jonge Edenaar is een echte selfmade-man. ,,Ik ben altijd bezig met muziek." De muzikaliteit heeft hij van zijn moeder, zegt hij. Hij heeft zichzelf gitaar- en pianospelen aangeleerd. Zingen deed hij als jong kind in diverse kinderkoortjes en als jonge tiener in een punkbandje. Fleet schreef zijn eerste liedje voor een muziekwedstrijd op het Marnix College in Ede. ,,Daar werd mijn schrijversinstinct wakker", blikt hij terug.

Een liedje ontstaat als vanzelf, legt hij uit. ,,Ik begin met akkoorden zoeken op mijn gitaar. Dan komt er zo een melodie in mijn hoofd." En de teksten? ,,Er zijn altijd wel onderwerpen. Op social media zag ik een discussie over of de aarde plat is of niet. Daar schrijf ik dan een liedje over." In het Engels, want dat vindt hij mooier klinken en voelt hij zich prettiger bij. Zijn stijl omschrijft hij als bluesy/folkachtig. ,,Toen ik begon te schrijven, kwam dit eruit", verklaart hij.

THE VOICE De jonge zanger trekt voorlopig zijn eigen plan wat betreft zijn muziekcarrière. Deelnemen aan The Voice of Holland vindt hij niks. ,,Als je wint, ben je gedwongen bepaalde muziek op te nemen. Ik wil mijn eigen ding doen op mijn eigen tijd."

De opname van de cd kwam min of meer op zijn pad. Muziekproducer JeeWee Donkers uit Ede is toevallig de vader van een goede vriendin van Fleet en hij bood de cd-opname aan. Fleet schrijft inmiddels al nummers voor een tweede cd. Binnenkort staat hij in het voorprogramma van zangeres Roos Blufpand. In november is Fleet te horen in jongerencentrum Astrant. Hij hoopt op nog meer podia dit jaar.

Meer info: www.facebook.com/originaljohnnyfleet

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie