Op vrijdag 8 maart kan men genieten van twee composities, die in de Edesche Concertzaal hun wereldpremière beleven.
Op vrijdag 8 maart kan men genieten van twee composities, die in de Edesche Concertzaal hun wereldpremière beleven. Jacqueline Imminkhuizen

Muziek van Nederlandse bodem in Edesche Concertzaal

5 januari 2019 om 07:07 Uit-cultuur/nieuws

EDE Mozart, Puccini of Messiaen: klassieke muziek is prachtig. Maar waarom hoor je meestal muziek uit het buitenland in concertzalen? Want ook in Nederland wordt schitterende muziek gecomponeerd. Benieuwd? Kom dan komend seizoen in de Edesche Concertzaal luisteren naar stukken van Tristan Keuris, Wouter van Belle en Rick van Veldhuizen. Er zitten zelfs een paar gloednieuwe composities tussen.

Het Van Baerle Trio, musici uit het Koninklijk Concertgebouworkest en solisten als celliste Doris Hochscheid, pianist Frans van Ruth en organiste Gonny van der Maten zijn de muzikale gidsen door hoogtepunten uit ons muzikale erfgoed.

TRISTAN KEURIS De muziek van Tristan Keuris (1946-1996) kun je bijna on-Nederlands noemen. Inspiratie haalde hij uit de muziek van Tsjaikovski, Mahler en Stravinski. Met zijn stukken wil Keuris graag ,,een verhaal vertellen", zo zei hij eens. In de Edesche Concertzaal klinken zijn 'Pianotrio' en het 'Clarinet Quintet'. ,,Ik probeer het publiek vanaf het eerste moment in mijn greep te krijgen. Mijn doel is het publiek te laten luisteren alsof het een spannende wedstrijd volgt”, vertelde Keuris enthousiast over zijn stukken.

Keuris' 'Pianotrio', dat het Van Baerle Trio op zaterdag 19 januari speelt boeit tot het einde. Vooral het slot is bloedstollend. Violiste Maria Milstein vertelt erover. ,,Het heeft iets van klokgelui dat steeds in kracht toeneemt. Het stuk eindigt in een reusachtige klank."

Het 'Clarinet Quintet' is net zo indrukwekkend. Keuris componeerde het in 1988 voor het toen honderdjarige Koninklijk Concertgebouworkest.

Op zaterdag 26 januari spelen solisten uit hetzelfde orkest Keuris' 'Clarinet Quintet'.

CELLO, PIANO EN ORGEL Celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth zijn al meer dan dertig jaar vurige voorvechters van Nederlandse muziek. Hun project rond Nederlandse cellosonates leverde lovende cd-recensies en zelfs een prestigieuze ECHO Klassik Award op. Bovendien werden Doris en Frans in 2017 vanwege hun verdiensten voor de Nederlandse muziek geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Samen met organiste Gonny van der Maten spelen Doris en Frans stukken die zij op verzoek lieten componeren voor de unieke combinatie van cello, piano en orgel.

TWEE WERELDPREMIERES Op vrijdag 8 maart klinken deze twee gloednieuwe stukken van Wouter van Belle en Rick van Veldhuizen voor het eerst. Beide componisten laten de drie instrumenten op heel verschillende manieren samen klinken. Wouter van Belle liet zich inspireren door Zuid-Amerikaanse. In zijn stuk klinkt het orgel soms net als een bandoneon.

Rick van Veldhuizen houdt erg van theater en zorgt in zijn nieuwe stuk 'Conflata' ongetwijfeld voor de nodige verrassingen. Op verzoek van Gonny en Doris zit er een theatrale verrassing in. Dus het kan zijn dat de musici zomaar beginnen te zingen.

KAARTEN NBESTELLEN Bestel nu alvast kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie